Ποιος ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης

Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε χθες το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού. Ήταν 78 ετών και έφυγε από από καρδιακή ανακοπή. Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 ετών.



Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ποιος ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης
Παιδί μεταναστών με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στα Ταμπούρια. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να δουλεύει σαν κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ταυτόχρονα, πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο.

Από μικρός ασχολούνταν και με τον αθλητισμό. Στη σφαιροβολία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης και μετά στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέκτησε τη μαύρη ζώνη.

Διαβάστε επίσης
• Αστυνομικοί και άτομα της «Υψηλής Κοινωνίας» στο κύκλωμα των Ρομά
Δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο στο Βατοπέδι -Εφραίμ: «Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αίσια έκβαση της υποθέσεως»

Πέρασε στο Πάντειο και παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε μια εταιρία εμπορικών αντιπροσωπειών. Οι ασφάλειες μπήκαν στη ζωή του το 1967, όταν έπιασε δουλειά στην American Life αρχικά και δύο χρόνια μετά στην Ιnteramerican. Και το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με την Ασπίς Πρόνοια, την εταιρία που έμελλε να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί στη φυλακή. Τότε, ιδιοκτήτης της Ασπίς ήταν ο Αλέξανδρος Ταμπουράς. Έγινε ο μέντοράς του και αργότερα ο… άσπονδος εχθρός του.

Το 1987, με τις ευλογίες του Ταμπουρά, ο Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. Η δεκαετία που έκανε "όνομα" και εδραιώθηκε στην ασφαλιστική εισφορά ήταν ο ’90. Τότε, εξαγόρασε την Ήλιος και έβαλε την Ασπίς στο Χρηματιστήριο.

Λίγα χρόνια αργότερα θα μπερδέψει, όπως κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε, τα ταμεία της επιχείρησής του με την… τσέπη του, εξέδωσε τα περίφημα Αspis Βonds και μέσα από την "τρέλα" του Χρηματιστηρίου της εποχής, προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές που ξεπερνούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις και τελικά, έφτασε η μέρα, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, η Ασπίς πιέστηκε για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκαλύφθηκε «τρύπα» σχεδόν 400 εκατ. και η εταιρία βάρεσε "κανόνι", αφήνοντας στο δρόμο 700 εργαζόμενους και χάνοντας τα λεφτά χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους με συνταξιοδοτικά ή άλλα προγράμματα, στην Ασπίς.

Κατηγορήθηκε πως είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Καταδικάστηκε σε 22 χρόνια και ήταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2010.

Και κάπου στην Καραϊβική θα κάθονται με τον Μάκη Ψωμιάδη, τον Βγενόπουλο και τον Κώστα Μητσοτάκη και θα πίνουν τις ποτάρες τους ε;

Νικ Κόσμος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'