Επίθεση στη Συρία: Ένα βήμα πιο κοντά στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους Tomahawk κατά αεροπορικής συριακής βάσης , από την οποία απογειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν στη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο 86 ανθρώπων από συμπτώματα που παραπέμπουν σε επίθεση με χημικά όπλα. Η Ρωσία καταγγέλλει την επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους.


Πούτιν: Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης
• Γιούνκερ: «Κίνδυνος Βαλκανικών Πολέμων»
• Πριν την παρτίδα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου οι παίκτες στήνουν τα πιόνια τους
• Το Τέλος του Κόσμου εντός του 2017; -Ποιες είναι οι μαθηματικές πιθανότητες

Η Μόσχα ήλπιζε σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του σχήματος της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και, σε αυτήν την βάση, στην βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Όμως, η αμερικανική ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξόργισε το Κρεμλίνο, υποθηκεύοντας τις προοπτικές για συνεργασία με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία ως επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και βασισμένη σε κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις».
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφαλείας της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει τώρα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η αμερικανική επιχείρηση είναι «κατανοητή»
Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ήταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Βρετανός υπουργός Άμυνας: Τα αμερικανικά πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν νέες χημικές επιθέσεις, όχι να ξεκινήσουν νέα στρατιωτική επιχείρηση

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Όταν ρωτήθηκε αν τα πλήγματα αποτελούν την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Φάλον απάντησε: «Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια».

«Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

«Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε αυτά τα πλήγματα, δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ντάες», σημείωσε ο Φάλον χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.

Σύρος υπουργός Ενημέρωσης: Αναμενόμενα τα αμερικανικά πλήγματα
Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της συριακής στρατιωτικής βάσης Ας Σαϊράτ κοντά στη Χομς ήταν «περιορισμένα» και «αναμενόμενα».
Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

Από την πλευρά του ένας αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ζήτησε να ξεκινήσουν κοινές, διεθνείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον όλων των αεροπορικών βάσεων της συριακής πολεμικής αεροπορίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath.

Η Τεχεράνη καταδικάζει τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα
Το Ιράν κατήγγειλε σήμερα ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρίας από την οποία φέρεται να εξαπολύθηκε η χημική επίθεση από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την Τρίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες. Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.

Τουρκία: Η αμερικανική επιχείρηση αποτελεί θετική εξέλιξη
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Γαλλία: Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.
Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Άσαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Πλήρης υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας
Το Ριάντ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, μετέδωσε η τηλεόραση Arabiya TV.

Εθνική Συμμαχία της Συρίας: Θετική η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης
Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας που ανήκει στην αντιπολίτευση, σχολίασε θετικά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Η Βολιβία ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους συριακούς αεροδιαδρόμους
Στην πρώτη της συνέντευξη από την εντυπωσιακή προεδρική ήττα της από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες να βομβαρδίσουν τους αεροπορικούς διαδρόμους της Συρίας.

Η Κλίντον, σε συνέντευξή της σε Σύνοδο Κορυφής γυναικών στη Νέα Υόρκη (Women in the World), επίσης δήλωσε ότι η ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν μια υποκλοπή πιο καταστροφική και από το Γουότεργκεϊτ.

Όταν ερωτήθηκε εάν πιστεύει τώρα πως η αποτυχία να πάρει μια σκληρότερη στάση απέναντι στη Συρία ήταν το χειρότερο λάθος της εξωτερικής της πολιτικής ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η Κλίντον είπε ότι προτιμούσε μια περισσότερο επιθετική δράση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να τον αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο», είπε στη συνέντευξη, την οποία πήρε ο δημοσιογράφος της New York Times Νίκολας Κρίστοφ.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι θα έπρεπε να είχαμε καταστρέψει τους αεροπορικούς του διαδρόμους, και ότι πρέπει να το κάνουμε, και να τον εμποδίσουμε από το να μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να βομβαρδίζει αθώα άτομα και να τους ρίχνει αέριο σαρίν», πρόσθεσε.

Η Κλίντον σημείωσε ότι όταν έφυγε από την κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει σθεναρά να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν αντίθετος σε αυτό.
Οι δηλώσεις της έγιναν δύο ημέρες μετά την επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 άτομα, πολλά από αυτά παιδιά. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το τοξικό σαρίν. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιρρίψει την ευθύνη στις ένοπλες δυνάμεις του Άσαντ, για τη χειρότερη χημική επίθεση στη Συρία σε πάνω από τέσσερα χρόνια. Χθες ο Τραμπ είχε πει ότι "κάτι πρέπει να γίνει" με τον Άσαντ μετά την επίθεση, και σήμερα τα ξημερώματα εξαπέλυσε επίθεση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ στην επαρχία Χομς.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'