Πέθανε επιτέλους ο μέγας καπιταλιστής, το ζωντανό απολίθωμα ο David Rockefeller (update BINTEO)

O πατριάρχης των Rockefeller, o David Rockefeller, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και «φιλάνθρωπος» οποίος ήταν ο τελευταίος της γενιάς του, μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες των ΗΠΑ, πέθανε τη Δευτέρα στα 101 του. Το 2014 είχε πεθάνει σε ατύχημα ο γιoς του Richard.

Ο Rockefeller πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του, στο προάστιο Pocantico Hills, της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Fraser P. Seitel. Δυστυχώς δεν πέθανε ούτε αργά ούτε βασανιστικά ούτε στη γκιλοτίνα. Γιατί το μένος εναντίον του; Γιατί απλώς άνθρωποι σαν αυτόν, μεγαλοκαπιταλιστές ευθύνονται για την σύγχρονη ανθρώπινη μισθωτή σκλαβιά αλλά και τους πολέμους στον πλανήτη. Αυτοί βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Επιπλέον υποστήριξε τον Σάχη της Περσίας και το ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ. Κακό ψόφο.

Διαβάστε επίσης
• 6η Μεταμόσχευση καρδιάς για τον 99χρονο Ντέιβιντ Ροκφέλερ; -Όχι βέβαια
• Το Μουσείο Ροκφέλερ, Κρατούσε μυστικά, Εξωγήινα Αιγυπτιακά Τεχνουργήματα (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)
• Ο Θάνατος του Michael Rockefeller -Τον Έφαγαν Κανίβαλοι το 1961 -ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ
• Πως πέθανε ο Richard Rockefeller -Ποιος ήταν (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)
• ΕΚΤΑΚΤΟ: Σκοτώθηκε ο Ρ.Ροκφέλερ -Η εκδίκηση των "Ε"; Θυμάστε πως σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Ωνάσης;

Ήταν ο νεότερος από έξι παιδιά του John D. Rockefeller Jr. και εγγονός του συνιδρυτή της Standard Oil, John D. Rockefeller. Μετά τον θάνατο των αδελφών του, έγινε ο θεματοφύλακας της περιουσίας και ο επικεφαλής σε ένα εκτεταμένο δίκτυο οικογενειακών συμφερόντων, επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που ποικίλουν από τη διατήρηση του περιβάλλοντος ως τις τέχνες.

Ως ανάμνηση των 100ων γενεθλίων το 2015, ο Rockefeller δώρισε 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης δίπλα στο εθνικό πάρκο στη πολιτεία του Μέιν.

Διάσημες έγιναν διάφορες πτυχές της ανατροφής των αδελφών Rockefeller, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος των 25 λεπτών, ποσό που έπρεπε να διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς και αποταμίευση και την πίστη ότι ο μεγάλος πλούτος φέρει και μεγάλη ευθύνη.

Δύο από τους αδελφούς του εξελέγησαν σε αιρετά αξιώματα: Ο Nelson Rockefeller υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, επιδίωξε και τον Λευκό Οίκο και για λίγο υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος. Ο Winthrop Rockefeller ήταν κυβερνήτης του Αρκάνσας.

Ο David Rockefeller, όμως, ασκούσε δύναμη και επιρροή χωρίς να ζητήσει ποτέ δημόσιο αξίωμα.

Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά του ήταν όταν παρακίνησε το έργο που οδήγησε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Σε αντίθεση με τα άλλα αδέλφια του, John D. III και Laurance, οι οποίοι κρύβονταν από τα φώτα της δημοσιότητας και ήταν γνωστά για τη φιλανθρωπία τους, ο David Rockefeller έδινε έμφαση στις επιχειρήσεις του και ταξίδευε και μιλούσε ευρέως ως πρωταθλητής του φωτισμένου καπιταλισμού.

«Ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει φέρει περισσότερα οφέλη για τους περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο σύστημα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ανά πάσα στιγμή στην ιστορία», έλεγε. «Το πρόβλημα είναι να δούμε ότι το σύστημα λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά και όσο πιο τίμια μπορεί».

Ο Rockefeller αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1936 και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1940. Υπηρέτησε στο στρατό διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνέχεια, άρχισε την αναρρίχηση στις τάξεις της διαχείρισης της Chase Bank. Η τράπεζα συγχωνεύτηκε με την The Manhattan Company το 1955.

Ονομάστηκε πρόεδρος της Chase Manhattan το 1961 και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος οκτώ έτη αργότερα. Αποσύρθηκε το 1981 σε ηλικία 65 ετών μετά από μια καριέρα 35 ετών.

Στο ρόλο του στην επιχειρηματική πολιτική, ο Rockefeller κήρυξε τον καπιταλισμό στο εσωτερικό και ευνόησε τις οικονομίες στο εξωτερικό καθώς φέρνοντας ευημερίας στον Τρίτο Κόσμο θα δημιουργηθούν πελάτες για αμερικανικά προϊόντα.

Συμμετείχε σε εταιρεία με μερικούς από τους συναδέλφους τους καπιταλιστές σχετικά με τους φόρους εισοδήματος, χαρακτηρίζοντάς την απρεπή να κερδίσει $ 1 εκατομμύριο Και τότε να βρουν τρόπους για να αποφύγουν την καταβολή φόρων. Δεν είπε πόσο πλήρωσε σε φόρους και ποτέ δεν μίλησε δημοσίως σχετικά με την προσωπική περιουσία του. Το 2015, το περιοδικό Forbes εκτιμούσε την περιουσία του σε 3 δισεκατομμύρια.

Ως ένα από τα εγγόνια Rockefeller, o David ανήκε στην τελευταία γενιά στην οποία τα δισεκατομμύρια της οικογενειακής κληρονομιάς συγκεντρώθηκαν σε λίγα χέρια. Η επόμενη γενιά, γνωστή ως «ξαδέλφια», έχει περισσότερα μέλη.

Ο Rockefeller εκτιμάται ότι συνάντησε περισσότερους από 200 κυβερνήτες σε περισσότερες από 100 χώρες κατά τη διάρκεια της ζωής του, και συχνά αντιμετωπιζόταν σαν να επρόκειτο για επίσκεψη αρχηγού κράτους.

Σύμφωνα με τον Rockefeller, η Chase ήταν η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που άνοιξε στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα και, το 1974, η πρώτη που άνοιξε γραφεία στην Αίγυπτο, μετά την κρίση του Σουέζ του 1956.

Στα πρώτα ταξίδια του στη Νότια Αφρική, ο Rockefeller υποτίθεται ότι διοργάνωσε αρκετές μυστικές υπόγειες συναντήσεις με μαύρους ηγέτες. «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρω συνολικές εντυπώσεις πέρα ​​από εκείνους τους επιχειρηματίες», είπε. Αυτές οι φήμες προσπαθούν να καλύψουν τις σχέσεις του με το ρατσιστικό καθεστώς του Άπαρτχαιντ της Νοτίου Αφρικής.

Αλλά ο Rockefeller έλαβε μεγάλη δημοσιότητα για τις ουσιαστικές σχέσεις της τράπεζας του με το λευκό αποσχιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής και για τη βοήθεια στον έκπτωτο, ανιάτο Σάχη του Ιράν να έρθει στη Νέα Υόρκη για ιατρική περίθαλψη το 1979, κίνηση που προκάλεσε την κρίση της 13 μηνών ομηρία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Ο Rockefeller συνέχισε την κληρονομιά της οικογένειας στις τέχνες, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας σχέσης του με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, των οποίων τεχνών η μητέρα του ήταν ένθερμος προστάτης. Η ιδιωτική συλλογή του από έργα τέχνης αποτιμάται σε 500 εκατομμύρια $. Το κτήμα Rockefeller με θέα στον ποταμό Hudson βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης είναι η στέγη των τεσσάρων γενεών ιστορίας της οικογένειας, συμπεριλαμβάνοντας τέχνη του Nelson και συλλογές γλυπτικής.

Μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες στα επόμενα χρόνια του Rockefeller στρεφόταν στην αποκατάσταση της οικογενειακής επιρροής στο Rockefeller Center, που το περισσότερο είχε πωληθεί στη δεκαετία του 1980 σε Ιάπωνες επενδυτές. Τελικά οργάνωσε μια ομάδα επενδύσεων για να αγοράσει πίσω το 45% εκατό του ακινήτου.

Για την «φιλανθρωπία» και άλλες δραστηριότητες του, κέρδισε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη πολιτική τιμή των ΗΠΑ, το 1998. Ο Rockefeller και η σύζυγός του, η Margaret McGrath, παντρεύτηκαν το 1940 και είχαν έξι παιδιά -τον David Jr., τον Richard που πέθανε το 2014, Abby, Neva, Margaret και Eileen. Η σύζυγός του, ιδιαίτερα ενεργή για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, πέθανε το 1996.



Μετάφραση- Συγγραφή- Επιμέλεια Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'