Οι ΗΠΑ αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια -Διαμελισμός ΠΓΔΜ και αυτονομία Β.Ηπείρου;

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο, ο Κ.Ι. Αγγελόπουλος γράφει για «Αναβρασμό στα Βαλκάνια» και τους ρόλους Ρωσίας και ΗΠΑ στη νέα αρχιτεκτονική στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Σύμφωνα με το άρθρο των «Παραπολιτικών», πολλά είναι τα σημάδια που προαναγγέλλουν μια συνάντηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια προσεχώς.

Και η Αθήνα παρακολουθεί ήδη κάποιες εξελίξεις που μοιάζουν προπαρασκευαστικές άλλων, στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης
• Διαμαρτύρονται οι Σκοπιανοί ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θέλουν να τους διαλύσουν
• Ωμή παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Βουλγαρίας -Κατεβαίνει στις εκλογές τουρκικό κόμμα που έφτιαξε ο Ερντογάν
• Προεόρτια του Γ' Βαλκανικού Πολέμου;

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα με ακρίβεια η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή αυτή, αλλά το κλίμα εκεί γίνεται ολοένα και πιο θερμό, με φήμες εντεινόμενες στα διεθνή πολιτικά παρασκήνια για αλλαγές που θα έφταναν και σε μετατοπίσεις συνόρων, γράφει ο Κ.Ι. Αγγελόπουλος.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει το κλείσιμο κάποιων εκκρεμοτήτων στα Δ. Βαλκάνια και παράλληλα να εμποδίσει τη Μόσχα να αυξήσει επιρροές που διατηρεί σε ορισμένες περιοχές.

Από τις πηγές αυτές και σε συνδυασμό με κάποιες δηλώσεις που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας συνάγεται ότι ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, που οδήγησε σε μεγάλες εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό να περάσει στα Βαλκάνια με παραλλαγές.

Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην ΠΓΔΜ, όπου μια σοβαρή πολιτική κρίση (άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να δεχθεί σχηματισμό κυβέρνησης από δυνάμεις της αλβανικής πλατφόρμας) έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα διάσπασης της εν λόγω Δημοκρατίας μεταξύ Βουλγάρων και Αλβανών.

Οι τελευταίοι, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού (η ηγεσία τους το υπολογίζει στο 30%), ζητούν και την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Απέναντι τους, οι Βούλγαροι «Μακεδόνες» θεωρούν ότι είναι τα Τίρανα που σχεδιάζουν από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού τις εξελίξεις της κρίσης.

Η Αθήνα αποφεύγει σήμερα κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή, επισημαίνει το δημοσίευμα, αλλά ακούει με μεγάλη ανησυχία τα σενάρια που αναφέρονται σε ένωση των αλβανοφώνων της ΠΓΔΜ με την Αλβανία και το Κόσοβο σε ένα ενιαίο αλβανικό κράτος, καθώς και σε ένωση των Βούλγαρων «Μακεδόνων» με τη Βουλγαρία.

Η όλη υπόθεση παίρνει διαστάσεις, καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που εμποδίζει τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ να μετέχουν σε σχήμα κυβερνητικό, ενώ απ’ την πλευρά της η Μόσχα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ευθέως κατηγορεί τα Τίρανα και το NATO ότι σχεδιάζουν τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ.

Και από το γειτονικό Κόσοβο, ο Χασίμ Θάτσι προειδοποιεί ότι στο τέλος οι Αλβανοί της «Μακεδονίας» θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους (Ας σημειωθεί, επ’ ευκαιρία, και ότι ο UCK μετατρέπεται σε τακτικό στρατό).

Η ελληνική διπλωματία δεν θεωρεί πλέον ότι η υπόθεση της ΠΓΔΜ είναι ένα επεισόδιο οφειλόμενο μόνο στην εκεί εσωτερική μετεκλογική κρίση.

Η Αθήνα άκουσε πρόσφατα τον Αμερικανό πολιτικό, συνεργάτη του Τραμπ και πρόεδρο της υποεπιτροπής του Κογκρέσου για θέματα Ευρώπης, Ντάνα Ροραμπάχερ, να δηλώνει σε αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η ΠΓΔΜ είναι ένα αποτυχημένο κράτος κατασκεύασμα, που πρέπει να διαλυθεί και τα εδάφη του να διαμοιρασθούν στους γείτονές του.

Αλλά το ελληνικό ενδιαφέρον αυξάνεται και από την υπενθύμιση ότι πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2015, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε αναφέρει, μιλώντας στην Άνω Βουλή, στη Μόσχα, ότι υφίσταται ζήτημα ενδεχόμενης μετατροπής του κράτους των Σκοπίων σε μια χαλαρή ομοσπονδία με καντόνια ή διχοτόμησης του μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας!

Είναι πλέον σαφές ότι από καιρό κάτι μαγειρεύεται για την ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα εκτιμά και άλλα στοιχεία, που δείχνουν ότι η παρούσα αρχιτεκτονική των Δυτικών Βαλκανίων αμφισβητείται ως τρύπια και ασταθής πλέον.

Δίπλα στα γεγονότα των Σκοπίων σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές διπλωματικές υπηρεσίες θεωρούν πως η Μόσχα στηρίζει τους Σέρβους της Βοσνίας, που ζητούν ανεξαρτησία, πως αυξάνει τις επιρροές της στον χώρο των Σέρβων εθνικιστών στο Μαυροβούνιο και ότι στα Σκόπια ο Γκρούεφσκι υποστηρίζει ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Όλα τούτα δημιουργούν μια καλή αιτία για αλλαγές και σταθεροποίηση των πραγμάτων (και των συνόρων).

Μένει να φανεί αν αυτά θα επιχειρηθούν με μια αντιπαράθεση ΗΠΑ Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια ή στη βάση μιας συνεννόησης των δύο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Αθήνα, στα σχέδια διαμελισμού της FYROM περιλαμβάνονται η μοιρασιά μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, το πέρασμα του Κουμανόβου στη Σερβία, το ενδεχόμενο φόρμουλας για την τύχη του Μοναστηρίου και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη νέες ρυθμίσεις μεταξύ Κροατών και Σέρβων.

Και παρασκηνιακά συζητείται η περίπτωση να υπαχθεί σε ένα καθεστώς διεθνούς προστασίας η ελληνική μειονότητα στα βορειοηπειρωτικά εδάφη, αν σχηματιστεί η μεγάλη Αλβανία.

Απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα, η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μη βρεθεί κάποια στιγμή να τρέχει πίσω από εξελίξεις που θα διαμορφώνονται ερήμην της Αθήνας.

Ουδείς στα διεθνή παρασκήνια αγνοεί ότι η επιδιωκόμενη νέα αρχιτεκτονική στα Δυτικά Βαλκάνια έχει να κάνει και με τη διαπίστωση ότι αυτή η γεωπολιτική περιοχή είναι πλέον γεμάτη τρύπες, από τις οποίες περνούν τζιχαντιστές.

Στο τρίγωνο Αλβανίας Κοσόβου ΠΓΔΜ (στο Τέτοβο κυρίως) οργιάζουν η καλλιέργεια, η μεταποίηση και η διακίνηση ναρκωτικών, με εγκληματικές οργανώσεις να κινούν μαύρο χρήμα και όπλα σε κύκλους ακραίων ισλαμιστών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η νέα αρχιτεκτονική θα έχει στόχο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να κάψουν φυτείες και εργαστήρια και να διαλύσουν τις εγκληματικές οργανώσεις που διαπιστωμένα έχουν συνδέσμους σε πολιτικούς κύκλους.

Στο πλαίσιο των σχετικών σχεδιασμών, υπολογίζεται από τον δυτικό παράγοντα ότι από τα Βαλκάνια θα περάσει ο στρατηγικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου TAP, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, με κάθετους άξονες σύνδεσης με Σκόπια και στόχο τη Σερβία.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλβανία και Βουλγαρία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συνομοσπονδία με παράλληλη καντονοποίηση, κοινό νόμισμα, και σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών που θα καθιστούσε τα τρία κράτη ως υπερδύναμη των Βαλκανίων στρατιωτικά και οικονομικά βάζοντας ταφόπλακα στον εθνικισμό που διχάζει τα Βαλκάνια τα τελευταία 200 περίπου χρόνια. Ταυτόχρονα η νέα αυτή βαλκανική υπερδύναμη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την τουρκική επιθετικότητα του Ερντογάν.

Μια Βαλκανική Συνομοσπονδία όπως αυτή του Ρήγα Φεραίου σαν μια νέα Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία φυσικά, είπατε τίποτα;

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'