Γιούνκερ: «Κίνδυνος Βαλκανικών Πολέμων»

«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο και φοβήθηκε.»
Τον κίνδυνο να προκληθούν πόλεμοι στα Δυτικά Βαλκάνια επεσήμανε ο γνωστός μεθύστακας πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προκαλώντας ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε να μην ενθαρρύνει την διάσπαση και τις ενδεχόμενες νέες αποχωρήσεις από την Ε.Ε οι οποίες θα φέρουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες.

Όπως εξήγησε ο ρόλος και οι αρχές της Ε.Ε αποτέλεσαν ένα ασφαλές "καταφύγιο" μετά τους εμφύλιους πολέμους που αιματοκύλισαν την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία στις αρχές του 1990. Ο Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε στις χώρες της περιοχής την προοπτική ένταξης στην ΕΕ: «Αν αφήσουμε μόνες -Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία- όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε ξανά πόλεμο». Μιλώντας μία ημέρα πριν οι 27 εταίροι εξετάσουν το μέλλον της Ένωσης στη Σύνοδο της Ρώμης, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε τον ενθουσιασμό Τραμπ για την έξοδο της Βρετανίας ως «ενοχλητική» και «απρόσμενη».

Διαβάστε επίσης
• Βούλγαροι εθνικιστές έκλεισαν τα σύνορα στους Τούρκους ψηφοφόρους
• Οι ΗΠΑ αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια -Διαμελισμός ΠΓΔΜ και αυτονομία Β.Ηπείρου;
• Προεόρτια του Γ' Βαλκανικού Πολέμου;
• Σκηνικό ανάφλεξης ανάμεσα σε ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσοβο και Σερβία

Προσέθεσε ότι καταδεικνύει την άγνοια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολύπλοκη ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Γιούνκερ εκτίμησε ότι ο Τραμπ τρομάζει τους Ευρωπαίους με τη ρητορική του που θέλει την Αμερική να έχει προτεραιότητα σε όλα, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις». Αποκάλυψε μάλιστα ότι μία φορά ο Τραμπ νόμιζε ότι συνομιλούσε στο τηλέφωνο με αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα είχε στο ακουστικό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ανέφερε, τέλος, ότι το συνολικό κόστος του Brexit για τη Βρετανία θα είναι μέχρι και 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, και πως αναμένει περίπλοκες και σκληρές διαπραγματεύσεις. «Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα προβλήματα, που ούτε καν γνωρίζαμε ή φανταζόμασταν», σχολίασε ο Γιούνκερ. «Ο κόσμος νομίζει πως (το Brexit) είναι το τέλος. Όχι, είναι μόνο η αρχή».

Νικ Κόσμος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'