Economist: «Λιγότερο πιθανό το Grexit»

Σε νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να επαναφέρουν τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας και του Grexit. Η μία μετά την άλλη οι αναλύσεις προκαλούν τρόμο με πιο χαρακτηριστικό το σημερινό ρεπορτάζ του έγκυρου οικονομικού περιοδικού Economist που αναφέρει ότι το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη δεν φαίνεται πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχουν πλέον μερικοί λόγοι που καθιστούν λιγότερο ανησυχητικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε σχέση με το παρελθόν. Ποιοι είναι αυτοί;


Κατ' αρχάς το ότι το χρέος βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών, το ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και "μόλυνσης" του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ μικρότερο.

Διαβάστε επίσης
• Γερμανικός προβληματισμός για την ελληνική κρίση
• Ξυδάκης: «Δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η δραχμή»
• Νόαμ Τσόμσκι: «H πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι δεν έπρεπε καν να ξεσπάσει

Επιπλέον, η προοπτική του Grexit δεν δημιουργεί πια το σοκ που προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια και οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά από σχεδόν έξι χρόνια μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο πόνος της εξόδου δεν θα είναι χειρότερος από αυτόν που βιώνουν ήδη.

Όπως αναφέρει η ανάλυση το ελληνικό χρέος δεν έχει μπει σε ένα μονοπάτι που θα το καθιστούσε βιώσιμο εντός της νομισματικής ένωσης, παρά τις θυσίες που έχουν γίνει.

Η ανάλυση του Economist τελειώνει με την εκτίμηση ότι επίκειται αύξηση της πολιτικής έντασης ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, με αυξανόμενη μάλιστα πιθανότητα και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'