Ουκρανός νεοναζί στη Ράγιο Βαγιεκάνο -Αντέδρασαν οι οπαδοί της (BINTEO)

Οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο αντέδρασαν με οργή στην απόφαση της διοίκησης να αποκτηθεί ο 27χρονος Ουκρανός επιθετικός Ρομάν Ζοζούλια, ως δανεικός από τη Μπέτις. Και ο λόγος δεν είναι ποδοσφαιρικός.


Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την αξία του παίκτη, αλλά με το χαρακτήρα του και με τη συμπεριφορά του εκτός γηπέδων, με αυτά που πιστεύει και υπερασπίζεται. Και με τη μεταγραφή του σε μια ομάδα της οποίας οι ρίζες είναι ιδεολογικά αντίθετες με αυτές που πρεσβεύει ο συγκεκριμένος παίκτης.

Διαβάστε επίσης
• Οπαδοί της ΑΕΚ αλληλέγγυοι στους μοναχούς με τις μολότοφ
• Τι συμβολίζει η σημαία και το κάψιμο της; (ΒΙΝΤΕΟ)
• Τιμή στην Αντάρτισσα που έπεσε πολεμώντας εναντίον Τούρκων και Τζιχαντιστών

Από τη μία, λοιπόν, ο Ζοζούλια, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του στο ναζιστικό κόμμα της πατρίδας του. Από την άλλη, η Ράγιο Βαγιεκάνο που προέρχεται από την εργατική τάξη και η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με κοινωνικούς αγώνες.

«Τίποτα δεν θα πρέπει πια να μας εκπλήσσει. Είναι γελοίο. Είναι πλήγμα στις αξίες και στην ιστορία μας: ανάμεσα σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι αποφάσισαν να πάρουν έναν γνωστό νεοναζί, όπως είναι ο Ζοζούλια. Δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και σκέψης. Είναι κάτι περισσότερο. Αυτός ο ποδοσφαιριστής κουβαλά όπλα, έχει στηρίξει οικονομικά οργανώσεις φασιστικές, φέρει τα σύμβολά τους και τα επιδεικνύει και έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις την συμπαράστασή του στην ακροδεξιά παράταξη της πατρίδας του, της οποίας είναι σύμβολο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή του, οι οπαδοί της Ράγιο.

Ο Ζοζούλια απάντησε λέγοντας ότι παρερμηνεύθηκαν κάποιες δηλώσεις του στον Τύπο. Επί της ουσίας δεν μίλησε. Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολύ έντονες και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί στην πρώτη... στραβή.


Ο Ουκρανός προφανώς και δεν θα γίνει αποδεκτός από τους οπαδούς μιας ομάδας, η οποία είναι όντως διαφορετική. Περνώντας, εξάλλου, την γέφυρα του Βαγιέκας στη Μαδρίτη νιώθεις όντως ότι είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας συνηθίζουν να απέχουν από τις προπονήσεις τις ημέρες που τα εργατικά συνδικάτα προκηρύσσουν απεργίες στην Ισπανία. Κι όχι μόνο απέχουν από τις προπονήσεις, αλλά είναι κανονικά παρόντες στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Οι γυναίκες οπαδοί της Ράγιο έχουν στείλει τα δικά τους μηνύματα κατά της απαγόρευσης της έκτρωσης στη χώρα σηκώνοντας, στη διάρκεια αγώνων, πανό τα οποία έγραφαν: «Δικό μας αιδοίο, δική μας απόφαση».

Πριν από μερικά χρόνια, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να... σώσει από την έξωση μια ηλικιωμένη, ένα από τα θύματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ισπανία από το 2008. Η Ράγιο Βαγιεκάνο μεσολάβησε για να μην μείνει στο δρόμο η 85χρονη μπαίνοντας εγγυήτρια.

Οι κάτοικοι της περιοχής Βαγιέκας είναι υπερήφανοι για αυτή την εναλλακτική ποδοσφαιρική, και όχι μόνο, κουλτούρα της ομάδας. Το «Τερέσα Ριβέρο», η έδρα της Ράγιο, δεν έχει καμία σχέση με το «Σαντιάγο Μπερναμπέου« και το «Βιθέντε Καλδερόν». Ωστόσο, αυτοί οι λίγοι σε σχέση με τους πολλούς της Ρεάλ και της Ατλέτικο, οπαδοί της Βαγιεκάνο φωνάζουν στις κερκίδες συνθήματα κατά του ρατσισμού,  τραγουδούν τον ύμνο της Διεθνούς, καταγγέλουν τις κοινωνικές αδικίες, είναι αντισυμβατικοί προς το μοντέρνο ποδόσφαιρο των δισεκατομμυρίων ευρώ, των ποδοσφαιριστών -σούπερ σταρ.

Για αυτούς το ποδόσφαιρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ξεκομμένο από την κοινωνία, από τις ανάγκες της. «Αγαπώ την Ράγιο, σιχαίνομαι τον ρατσισμό» είναι ένα από τα συνθήματα που είναι γραμμένα έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας, στο οποίο από σήμερα θα είναι παρών και ο Ζοζούλια.


«Δεν εμπλέκομαι σε παραστρατιωτικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Απλά βοηθώ τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος προστατεύει την πατρίδα μου και τα παιδιά που υποφέρουν από τον πόλεμο. Η Ουκρανία ζει πολύ δύσκολους καιρούς. Είμαι περήφανος που ανήκω στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Η άφιξή μου στην Ισπανία συνοδεύτηκε από μια παρανόηση εκ μέρους ενός δημοσιογράφου, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην χώρα μου. Όταν έφτασα στη Σεβίλλη για τη Μπέτις φορούσα μια μπλούζα με το έμβλημα της Ουκρανίας και ποιήματα του Τάρας Σεφτσένκο, έργα του οποίου διδάσκονται σε όλα τα σχολεία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο δημοσιογράφος έγραψε ότι φορούσα μπλούζα νεοναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης» ήταν τα λόγια του Ζοζούλια λίγη ώρα μετά την μετακίνησή του στη Βαγιεκάνο.


Οι «Bukaneros» είναι η μεγαλύτερη και πιο δραστήρια οργάνωση των οπαδών της Ράγιο Βαγιεκάνο. Συγκροτήθηκαν το 1992 και το όνομά τους στα ισπανικά σημαίνει «πειρατές». Είναι γνωστοί για τη συμμετοχή τους σε αντιφασιστικούς αγώνες, καλλιεργώντας μάλιστα μεγάλες κόντρες με αντίστοιχα γκρουπ οπαδών στα οποία κυριαρχούν ακροδεξιά στοιχεία.

Προσπάθησε μέχρι την ύστατη στιγμή να μπλοκάρει την απόκτηση του 27χρονου επιθετικού. Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίαζαν τις φωτογραφίες στις οποίες ο Ζοζούλια πόζαρε κρατώντας όπλο ή δίπλα στην εικόνα του Στεπάν Μπαντέρα, αντικομμουνιστή και θεωρητικού του ουκρανικού εθνικισμού, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ συμπράττοντας στην δολοφονία περίπου 4.000 Ουκρανών Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεταγραφή έγινε. Ο Ζοζούλια απευθύνθηκε στους οπαδούς της νέας ομάδας του με μια επιστολή σε ύφος απολογητικό δηλώνοντας περήφανος που θα ανήκει στην ομάδα.


Αλλά ό,τι κι αν γίνει οι 14.700 που χωράει το «Τερέσα Ριβέρο» θα συνεχίσουν να φωνάζουν σε κάθε αγώνα:

«Somos los hinchas mas anarquistas
Los mas borrachos los mas antifascistas
Nuestro Rayito revolucionario
Todos los fachas : FUERA DE MI BARRIO!»

(Είμαστε οι πιο αναρχικοί οπαδοί, οι πιο μεθυσμένοι και οι πιο αντιφασίστες, Ράγιο μας επαναστατική, (λέμε) σε όλους τους φασίστες: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ!)



Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'