Ελ.Επαγγελματίες: Κάνουν ουρές στις Δ.Ο.Υ. για να κλείσουν βιβλία

Εφοριακοί περιγράφουν κατακόρυφη αύξηση της κίνησης στα γκισέ του Μητρώου των Δ.Ο.Υ όπου ξεκινούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο βιβλίων, τις τελευταίες ημέρες. «Γίνεται της …τρελής» αναφέρει εφοριακός, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να προσδιορίσει αριθμητικά την προσπάθεια των επιτηδευματιών να γλιτώσουν από το τσουνάμι των εισφορών.


Το μέγεθος του προβλήματος ήταν ήδη μεγάλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία διετία περισσότεροι από 105.000 φορολογούμενοι έκλεισαν τα βιβλία τους, χωρίς στον ίδιο ΑΦΜ να γίνει στη συνέχεια έναρξη νέας δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης
• Ξυδάκης: «Δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η δραχμή»
• Ληστρικοί, εξοντωτικοί και άδικοι οι φόροι στην Ελλάδα
• Αποφυγή του ΦΠΑ με e-shops

Σαφής εικόνα για το εύρος των διακοπών εργασιών σήμερα, δεν υπάρχει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δημοσιοποίηση των διαφόρων εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το νέο καθεστώς εισφορών έχει οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα παύσης εργασιών, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλάσιες διαστάσεις από την ερχόμενη εβδομάδα όταν πλέον θα έχουν αρχίσει να αναρτώνται οι «λυπητερές» του ΕΦΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση efka.gov.gr.
Τα πρώτα ειδοποιητήρια, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται από την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο την οποία απέστειλε στις εφορίες στα τέλη του περασμένου έτους, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από σήμερα η διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο μπορεί να γίνει – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασία- εντός 30 ημερολογιακών ημερών. Αυτό σημαίνει ότι έως τις 30 Ιανουαρίου, φορολογούμενοι οι οποίοι ήθελαν να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής 31-12-2016 , μπορούσαν να το πράξουν χωρίς το παραμικρό πρόστιμο.

Από σήμερα, η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, με ημερομηνία 31-12-2016 για να μην υπάρχουν μπερδέματα με τον ΕΦΚΑ, κοστίζει 100 ευρώ.

Στις ισχύουσες διατάξεις νόμου υπάρχει ένα ακόμα παραθυράκι -πιο σύνθετο- για την διακοπή εργασιών χωρίς πρόστιμο. Στο νόμο στον οποίο ενσωματώθηκαν οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων ορίζεται ότι «φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές, δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή.

Η ρύθμιση του ανωτέρω εδαφίου καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά εκ των αναφερομένων στο άρθρο 2 και στο Παράρτημα του ν. 4174/2013 (Α' 170), καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η«1.προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30.9.2016.»

Επίσης με βάση την ΠΟΛ 1009/19.1/2017 ορίζεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής, μετάταξης και διακοπής εργασιών, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία υποβολής αυτών, έληγε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Επομένως για να υπαχθεί κάποιος στις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και να υποβάλλει δήλωση διακοπής εργασιών με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής στις 31-12-2016 χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ, θα πρέπει να μην έχει εκδώσει κανένα στοιχείο μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'