Ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη και απειλεί να... κλείσει όλα τα ηλεκτρικά συστήματα στον πλανήτη μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκατομμύρια άνθρωποι θα ευχηθούν και θα ανταλλάξουν δώρα γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτές τις γιορτινές ημέρες, αλλά ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο «δώρο» από τον Ήλιο μπορεί να είναι αρκετά καταστροφικό. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προβλέπει πως μια ηλιακή ακτινοβολία θα χτυπήσει τη Γη οποιαδήποτε ημέρα. Τελείως απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες από την ηλιακή έκλαμψη που «χτύπησε» το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας την Τετάρτη, αφού η τεράστια ποσότητα των ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων που απελευθερώθηκαν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή στη Γη με ακραία φαινόμενα του διαστημικού καιρού, προκαλώντας χάος στη ζωή μας.


Οι ηλιακές καταιγίδες συμβαίνουν όταν το πλάσμα από τον ήλιο διοχετεύεται προς τη Γη σε ένα ρεύμα υπερτροφοδότησης σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι καταιγίδες δημιουργούν το φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως Βόρειο Σέλας. Ωστόσο, η αύξηση των ηλεκτρονίων μπορεί επίσης να προκαλέσει παρεμβολές στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα συστήματα πλοήγησης.

Διαβάστε επίσης
• Το Νησί από πλαστικό στον Ειρηνικό (ΒΙΝΤΕΟ)
• Χιόνισε στη Σαχάρα -Τελευταία φορά ήταν πριν από 37 χρόνια
• Οι τσιμεντουπόλεις προστατεύουν την Γη
• Αστεροειδής μεγέθους «λεωφορείου» πέρασε χθες ξυστά από τη Γη! -Τον είδαν την τελευταία στιγμή

Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με έναν μαζικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP) που προκαλείται όταν ένα πυρηνικό όπλα εκραγεί στον ουρανό.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από μία ηλιακή καταιγίδα, λέγοντας πως «Ο διαστημικός καιρός έχει την δυνατότητα να επηρεάσει και να διαταράξει ταυτόχρονα την υγεία και την ασφάλεια σε ολόκληρες ηπείρους».

Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα συνέβη το 1859. Ονομάστηκε Carrington Event και ήταν τόσο ισχυρή που έκλεισε τις μηχανές τηλέγραφου σε δύο ηπείρους ενώ το βόρειο σέλας ήταν ορατό στην Αφρική, την Αυστραλία, την Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Από τότε, η εξέλιξη στην τεχνολογία έχει κάνει τις ηλιακές καταιγίδες μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Το επιστημονικό περιοδικό 'Atmospheric Environmental' εκτίμησε το 2013 πως αν μια ηλιακή καταιγίδα με μέγεθος όπως το Carrington Event, χτυπήσει τη Γη σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ύψους 2,6 τρις. Δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά, η ηλιακή έκλαμψη φαίνεται πως δημιούργησε μια σχετικά ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια ηλιακή έκλαμψη όπως την συνέλαβε η NASA


Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες βρίσκονται πίσω από εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας, αλλά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι επιστήμονες. Δύο από τις πιο επικίνδυνες συνέπειές τους μπορεί να είναι η πρόκληση παρεμβολών σε κρίσιμα συστήματα πλοήγησης αλλά και η «εξουδετέρωση» του δικτύου ηλεκτροδότησης ολόκληρων χωρών.

Η σοβαρότητα των εν λόγω φαινομένων μπορεί να διαφανεί και από το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου τον περασμένο Οκτώβριο. Με αυτό, ο Ομπάμα έδινε εντολή για τη χάραξη ενός σχεδίου και τη λήψη μέτρων με στόχο την προστασία του ανθρώπινου πολιτισμού από τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Στο διάταγμα αναφερόταν πως οι διάφορες αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προετοιμάσουν μια στρατηγική αντιμετώπισης «διαστημικών καιρικών φαινομένων» όπως οι ηλιακές εκλάμψεις που μπορούν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις σε κρίσιμα συστήματα υποδομών και τεχνολογίες».

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'