Όλως τυχαίως σκοτώθηκε στο Μιλάνο ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

Του έπεσε και το πορτοφόλι του απρόσεκτου μέσα στο φορτηγό. Στην επίθεση στη Γαλλία είχε πέσει το διαβατήριο. Τελικά αυτοί οι τζιχαντιστές είναι τόσοι ηλίθιοι; Πραγματοποιούν επιχειρήσεις με ταυτότητες, διαβατήρια και άδειες παραμονής; Τον σκότωσαν στο Μιλάνο ενώ είχε ήδη διασχίσει την «μισή» Ευρώπη χωρίς χαρτιά. Επίσης μην ξεχνάμε τον νεκρό δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη.

Νεκρός κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο Μιλάνο έπεσε ο ύποπτος για τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.


Διαβάστε επίσης
• Τζιχαντιστής νοίκιαζε διαμερίσματα στην Ελλάδα για χρήση από τον ISIS
• Η υπόθεση Βρωμάει -Επικήρυξαν τον Τυνήσιο ύποπτο για 100.000 ευρώ -«Βρήκαν» το πορτοφόλι του στο φορτηγό
• Γιατί δεν συνελήφθη ζωντανός ο δολοφόνος αστυνομικός;

 Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Δανίας έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι η περιγραφή του Τυνήσιου καταζητούμενου ως υπόπτου για τη φονική επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα ταιριάζει με έναν άνδρα ο οποίος εθεάθη στο Άαλμποργκ της Δανίας.

 Οι αρχές ζητούσαν μάλιστα από τους πολίτες να μην προσεγγίσουν την περιοχή, γιατί ήταν σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση.

Ο Κριστιάν και ο Λούκα είναι οι δύο Ιταλοί αστυνομικοί που σε μια νυχτερινή περιπολία ρουτίνας, έγινα πρωταγωνιστές μέσα σε λίγα λεπτά. Σταμάτησαν και σκότωσαν τον Άνις Άμρι, του πιο καταζητούμενου άνδρα στην Ευρώπη μετά την σφαγή στο Βερολίνο.

Γύρω στις 3.30, την ώρα που έκαναν έναν έλεγχο ρουτίνας, σταμάτησαν έναν «ύποπτο» νεαρό άνδρα. Η κατάσταση ξέφυγε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ο 36χρονος Κριστιάν Μόβιο πέφτει στο έδαφος τραυματισμένος στον ώμο από ένα πιστόλι διαμετρήματος 22 χιλιοστών (αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν το ίδιο όπλο με το οποίο ο Άνις σκότωσε τον οδηγό του φορτηγού που είχε κλέψει για να κάνει την επίθεση στην γερμανική πρωτεύουσα). Ο συνάδερφός του, ο 29χρονος Λούκα Σκατά, δόκιμος με μόλις 9 μήνες στην υπηρεσία, έβγαλε το περίστροφό του και σκότωσε τον Άνις Άμρι.

Υπουργός Εσωτερικών Ιταλίας: «Η Ιταλία είναι ευγνώμων»

Δύο νέοι άνθρωποι, δύο αγόρια, δύο 'εξαιρετικοί άνθρωποι, που εκτελούσαν το καθήκον τους, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα. Μεταφέροντας το αίσθημα της χώρας, λέγοντας πως η Ιταλία «σας είναι ευγνώμων». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάρκο Μινίτι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενώ πρόσθεσε πως μίλησε τηλεφωνικά με τον τραυματισμένο αξιωματικό και του εξήγησε πως τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθεί για να τον αγκαλιάσει προσωπικά.

Ο αστυνομικός που σκότωσε τον Άνις Άμρι είχε αρχίσει να εργάζεται μόλις πριν από εννέα μήνες και ακόμη δεν είχε τελειώσει η λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδος», όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Δόκιμος ο ένας αστυνομικός

 «Δόκιμος» ήταν ακόμη ένας από τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον Τυνήσιο μακελάρη
Ονομάζεται Λούκα Σκατά, είναι 29 ετών και κατάγεται από τη νότια Ιταλία.

Ο συνάδελφός του, τον οποίο τραυμάτισε στον ώμο ο Άμρι πριν πυροβοληθεί θανάσιμα, λέγεται Κρίστιαν Μόβιο, είναι τριάντα έξι ετών και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.
Πολλά μέσα ενημέρωσης, στη φάση αυτή, τονίζουν ότι από εδώ και στο εξής αυξάνεται ο κίνδυνος να μπει και η Ιταλία στο στόχαστρο των ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να «εκδικηθούν» για τον θάνατο του Τυνήσιου τρομοκράτη.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Ιταλοί πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται, μέσω διαδικτύου, κατά της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης να αναρτήσει τις φωτογραφίες και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δυο αστυνομικών που εντόπισαν τον Άνις Άμρι και απάντησαν στους πυροβολισμούς του, δολοφονώντας τον.

Σειρά χρηστών του διαδικτύου απάντησε με επικριτικά μηνύματα στα tweet του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, γράφοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα των δύο αστυνομικών και όλων των συναδέλφων τους. Χαρακτηριστικό το σχόλιο ενός πολίτη ο οποίος διερωτάται «αν θα δημοσιοποιηθεί και η διεύθυνση κατοικίας με το ΑΦΜ των δυο αστυνομικών».
Στο μεταξύ, υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων, μετά την επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας στο Σέστο Σαν Τζοβάνι.

Ξεσπάθωσε ο Μπέπε Γκρίλο
Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, στον ιστότοπό του εξέφρασε την άποψη πως «τώρα η Ιταλία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της» και, κατά συνέπεια, ότι «πρέπει να απελαθούν οι παράνομοι μετανάστες».

Παράλληλα, ο Γκρίλο τάχθηκε «υπέρ της προσωρινής παύσης της ισχύος της συνθήκης του Σέγκεν, σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων, μέχρις ότου μειωθεί η ένταση και το επίπεδο του συναγερμού».

Ο ISIS επιβεβαίωσε πως ο Αμρί ήταν ο μακελάρης του Βερολίνου
Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Μιλάνο είναι ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας Amaq της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο πραγματοποίησε μία νέα επίθεση εναντίον ενός ιταλικού περιπολικού της αστυνομίας στο Μιλάνο και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών», αναφέρει το πρακτορείο Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, σε σχέση με το θανάσιμο τραυματισμό του Άνις Άμρι, του κύριου υπόπτου για την επίθεση στο Βερολίνο, από την ιταλική αστυνομία.
Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος δείχνει τον δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο να ορκίζεται εκδίκηση για τους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν στις δυτικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Άνις Άμρι πήγε σε «τζαμί του ISIS» πριν και μετά το μακελειό
Ελάχιστες οι απαντήσεις, πολλά τα γιατί έως σήμερα το πρωί στο Βερολίνο για τη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Το ραδιόφωνο του Βερολίνου rbb δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του σελίδα, βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Άνις Άμρι να βγαίνει από τζαμί της πόλης στην συνοικία Μοαμπίτ λίγο μετά την επίθεση. Το βίντεο δείχνει επίσης ότι ο 24χρονος Τυνήσιος πέρασε από το σημείο αυτό και το προηγούμενο βράδυ της 14ης, αλλά και και το βράδυ της Τρίτη της 15ης Δεκεμβρίου λίγο πριν από την επίθεση. Στο τζαμί έγινε χθες έρευνα από τη Αστυνομία.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, το συγκεκριμένο τζαμί είχε χαρακτηριστεί ως «τζαμί του Ισλαμικού Κράτους», -κάτι το οποίο αποδεικνύουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού- και θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Η αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε όλη την Γερμανία, συνέλαβε στο Ντούισμπουργκ δύο υπόπτους οι οποίοι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικό κέντρο της Γερμανίας, στο Ομπερχάουζεν της Ρηνανίας Βεστφαλίας, εξετάζει τα κίνητρά τους και αν έχουν κάποια σχέση με την επίθεση στην πρωτεύουσα.

Η αστυνομία δεν έχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο Ανις Ανρί ήταν ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, δεδομένου ότι βρέθηκαν στο φορτηγό τα δακτυλικά του αποτυπώματα, όπως ανακοίνωσε επίσημα πλέον ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται το φορτηγό, το οποίο κατά τα φαινόμενα οδηγούσε ο Τυνήσιος καταζητούμενος και για τον οποίο εκδόθηκε ήδη ένταλμα συλλήψεως, να κατευθύνεται με ταχύτητα στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άνις Άμρι είχε μεν χαρακτηρισθεί επικίνδυνος, αλλά τα στοιχεία τα οποία είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία δεν ήταν τέτοια τα οποία να επιτρέπουν τη σύλληψή του κατά τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα.

Γιατί δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση;
Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση αφού είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος και κατείχε άδεια προσωρινής παραμονής περιμένοντας το νέο του διαβατήριο από την Τυνησία, ώστε μετά να απελαθεί.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, ο οποίες προφανώς ολιγώρησαν, δικαιολογούνται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων δεν είναι επαρκής και οι μετανάστες ή πρόσφυγες είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Επομένως ο συστηματικός έλεγχος είναι αδύνατος.

Γίνεται, επίσης, τώρα γνωστό ότι έφυγε από την Τυνησία για την Σικελία όπου συμμετείχε στην πυρπόληση χώρου φιλοξενίας μεταναστών, έφτασε στην Γερμανία όπου διέμενε σε διάφορα κρατίδια και στο τέλος και στο Βερολίνο και είχε επίσης επαφές με ισλαμιστές. Σε τηλεφωνική του συνομιλία του μάλιστα καταγράφηκε, ένα χρόνο πριν την επίθεση στην Νίκαια, διάλογος στον οποίο γίνεται λόγος για κάποια σχεδιαζόμενη επίθεση με φορτηγό γεμάτο βενζίνη.

Η συζήτηση για την ακολουθούμενη πολιτική ασφάλειας συνεχίζεται στην Γερμανία και θα εντείνεται λόγω των προσεχών γερμανικών εκλογών, αφού η ακροδεξιά, το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσάιντ, όπου βρίσκεται και η Εκκλησία της Μνήμης, άνοιξε και αυτή χτες το απόγευμα και η προσέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλη σε πείσμα των δραστών, όπως έλεγαν οι επισκέπτες. Ορισμένοι μάλιστα την επισκέφτηκαν συνειδητά για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχιστεί κανονικά η ζωή.

Σήμερα Παρασκευή η τοπική Βουλή της πόλης-κρατίδιο του Βερολίνου θα συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα και να αποφασίσει αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως είναι η παρακολούθηση δημόσιων χώρων από βίντεο σε όλη την πόλη. Οι Πράσινοι έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους.

Ούτε το σοσιαλδημoκρατικό κόμμα (SPD) υποστηρίζει πάντως όλα τα -αυστηρότερα- μέτρα τα οπoiα προτείνονται από ορισμένους Χριστιανοδημοκράτες και η Αριστερά καλεί σε σύνεση και αποφυγή σπασμωδικών ενεργειών και της πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, όπως ήδη κάνει το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) της Bαυαρίας.

Αποτυπώματα του Αμρί βρέθηκαν στο φορτηγό
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του 24χρονου Τυνήσιου υπόπτου Ανίς Αμρί στο φορτηγό με το οποίο έγινε η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η ανακάλυψη των αποτυπωμάτων ενισχύει την υπόθεση ότι ο ύποπτος πραγματοποίησε την επίθεση.

«Μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα ότι έχουμε νέες πληροφορίες ότι ο ύποπτος είναι με μεγάλη πιθανότητα ο δράστης» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ντε Μεζιέρ. «Στο φορτηγό, στην καμπίνα του οδηγού, βρέθηκαν αποτυπώματα και υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που το στηρίζουν αυτό» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν μετά από επίσκεψη του με την Άγκελα Μέρκελ στα γραφεία της ομοσπονδιακής γερμανικής αστυνομίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να συλληφθεί σύντομα ο δράστης.

Έκκληση στον Αμρί από τον αδερφό του
Στο μεταξύ ο αδερφός του υπόπτου Αμπντελκαντέρ Αμρί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press απηύθυνε έκκληση στον αδερφό του να παραδοθεί στις αρχές.

Ο Ανίς Αμρί, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία πέρυσι το καλοκαίρι, αφού είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης τόσο στην πατρίδα του όσο και την Ιταλία για διάφορα αδικήματα, βρισκόταν υπό παρακολούθηση των γερμανικών αρχών ως εν δυνάμει τρομοκράτης από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, η οποία έχει την ευθύνη των ερευνών της επίθεσης του Βερολίνου, η παρακολούθηση σχετιζόταν με πληροφορίες ότι ο καταζητούμενος προσπαθούσε να προμηθευτεί αυτόματα όπλα, πιθανότατα για τρομοκρατικό χτύπημα από κοινού με άλλα άτομα. Τελικά όμως η παρακολούθηση ανεστάλη διότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ερώτημα πώς ο Τυνήσιος, αν και υπό στενή πολύμηνη παρακολούθηση, κατάφερε τελικά να εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο της γερμανικής αστυνομίας.

Πώς διέσχισε τη μισή Ευρώπη ο Τυνήσιος μακελάρης;
Σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων ανά την Ευρώπη προκαλεί η είδηση του θανάτου του τυνήσιου υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο Άνις Άμρι μετά από ανταλλαγή πυρών στο Μιλάνο, καθώς όπως προκύπτει από αυτήν, ο οπλισμένος και επικίνδυνος ταυτοποιημένος άνδρας κατάφερε να διασχίσει ανενόχλητος τη μισή Ευρώπη!

Κατά την ενημέρωση μετά το συμβάν, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου ανέφερε ότι οι ιταλικές αρχές δεν είχαν πληροφορίες ότι ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο ενδεχομένως να βρίσκεται στο Μιλάνο και ότι οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας απλώς και μόνο επειδή έδειχνε ύποπτος.

Και ενώ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την 'ανακούφισή' του για την ανακοίνωση του θανάτου του κύριου ύποπτου για την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο, οι ευρωπαίοι πολίτες κάθε άλλο παρά ανακουφισμένοι πρέπει να αισθάνονται: στις αποσκευές του 24χρονου Τυνήσιου βρέθηκε ένα εισιτήριο, σύμφωνα με το οποίο ο άνδρας βρέθηκε από τη Γερμανία στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Ιταλία, χωρίς χαρτιά και χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς κατά τους ελέγχους.

Πολλοί εκφράζουν επίσης την απορία πώς είναι δυνατόν ένας άνδρας, πιθανόν τραυματισμένος μετά την επίθεση του Βερολίνου, να ταξίδεψε για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς να τον σταματήσει κανείς.

If Amri really travelled all the way to Milan by train, that would have meant 24h+ on public transport, possibly with visible injuries

— Philip Oltermann (@philipoltermann) 23 Δεκεμβρίου 2016

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αστοχίες αυτές αποτελούν βούτηρο στο ψωμί ξενοφοβικών φωνών της Ευρώπης, όπως εκείνης του πρώην επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος μέσω Twitter ζητάει την κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν:

If the man shot in Milan is the Berlin killer, then the Schengen Area is proven to be a risk to public safety. It must go.

— Nigel Farage (@Nigel_Farage) 23 Δεκεμβρίου 2016

Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τώρα κατά κύριο λόγο οι Ιταλικές αρχές είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε ο Τυνήσιος να πάει στην Ιταλία: Υπάρχει εκεί δίκτυο που θα τον υποδεχόταν και θα τον υποστήριζε για όσο διάστημα χρειαζόταν;

Τι ξέχασα;
Τις Μυστικές Υπηρεσίες κυρίως την CIA... που με τον ISIS δεν έχει καμιά σχέση...

LOL ρε...OMG και 3 LOL

Νικ Κόσμος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'