Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη της Λωζάνης»

Μακροσκελή συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσιεύει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρεται στον εμφύλιο της Συρίας, στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης, τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Η συνέντευξη ξεκινά με την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ενώ παλαιότερα η τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν συμφιλιωτική με τις γειτονικές χώρες, τώρα υπάρχουν εντάσεις σε όλα τα μέτωπα και με την Ελλάδα να ανησυχεί λόγω αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 δια στόματος του προέδρου Ερντογάν.

Δείτε επίσης
• Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψης Λαβρόφ
• Η Τουρκία ανησυχεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και ζητά τερματισμό της επιχείρησης του ΝΑΤΟ
• Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ξανά: «Θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα»

«Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη», διαβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Τι λόγο έχει η Ελλάδα και ανησυχεί; Η συνθήκη ικανοποίησε τις προσδοκίες των Ελλήνων για αυτό και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Εμείς επικρίνουμε την τότε τουρκική ηγεσία για το κείμενο που επεξεργάστηκε, όχι την Ελλάδα ή κάποιον άλλο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο καθένας δίνει αγώνα για τα συμφέροντά του. Η Συνθήκη της Λωζάνης ίσως είναι ημιτελής ή λανθασμένη, αλλά ισχύει».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε μάλιστα και έναν παραλληλισμό με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Είναι σήμερα μια καλή συμφωνία για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη; Όχι, πρέπει να το πούμε ανοιχτά», τονίζει, «αλλά έπρεπε να υπάρξει επειγόντως μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και η γενοκτονία». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά καταφατικά. «Η Τουρκία σέβεται κάθε συμφωνία, όπως και τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'