Το αίμα το «κλειδί» για καλύτερες μπαταρίες -Το Matrix είναι εδώ -Είπατε τίποτα;

Ένα μόριο το οποίο μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα πιθανώς αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μπαταριών, και μάλιστα με τρόπο που είναι φιλικός στο περιβάλλον, όπως δείχνουν οι έρευνες επιστημόνων του Yale. Θυμάστε το Matrix; Οι άνθρωποι ήταν οι μπαταρίες των Μηχανών.


 Οι μπαταρίες lithium-oxygen (Li-O2) αναδεικνύονται ως πιθανός διάδοχος των lithium-ion, που χρησιμοποιούνται πλέον παντού στη βιομηχανία, λόγω της δυνατότητάς τους να κρατούν μια φόρτιση για πάρα πολύ καιρό: Ηλεκτρονικές συσκευές θα μπορούσαν να αντέχουν για εβδομάδες χωρίς φόρτιση, ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν τετραπλάσιες ή και πενταπλάσιες αποστάσεις από ό,τι με τις σημερινές τεχνολογίες κλπ. Ωστόσο, πριν γίνει αυτό, οι ερευνητές πρέπει να καταστήσουν τις μπαταρίες αυτές αρκετά αποδοτικές για το εμπόριο και να αποτρέψουν τη δημιουργία υπεροξειδίου του λιθίου, το οποίο καλύπτει την επιφάνεια των ηλεκτροδίων οξυγόνου των μπαταριών. Ένα εμπόδιο σε αυτό είναι η εύρεση καταλύτη που προκαλεί διαδικασία κατά την οποία τα παράγωγα του οξειδίου του λιθίου αποσυντίθενται σε ιόντα λιθίου και αέριο οξυγόνο.

Δείτε επίσης
• Μάνος Δανέζης: «Ζούμε σ’ ένα matrix -Η ανατροπή του δυτικού πολιτισμού είναι ζήτημα χρόνου» (ΒΙΝΤΕΟ)
• MΑΤRIX στα κοτόπουλα, με συσκευή εικονικής πραγματικότητας- VR, Virtual Reality
• Nέα Τεχνολογία: 1000χρονη "Virtual" Ποινή για τους μελλοντικούς φυλακισμένους; -Ποιο κοντά στο Matrix

 Οι ερευνητές του εργαστηρίου του Αντρέ Τέιλορ, καθηγητή χημικής και περιβαλλοντικής μηχανικής, διαπίστωσαν ότι η αίμη αποτελεί καλό καταλύτη. Πρόκειται για ένα μόριο το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο συστατικά της αιμογλοβίνης, που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα των ζώων. Οι ερευνητές έδειξαν πως το μόριο της αίμης βελτιώνει τη λειτουργία της κυψέλης Li-O2 μειώνοντας την ενέργεια η οποία απαιτείται για τη βελτίωση των χρόνων που χρειάζονται στον κύκλο φόρτισης- αποφόρτισης.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 19 Οκτωβρίου στο Nature Communications. Επικεφαλής συντάκτης είναι ο Ουόν Χι Ριου, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Τέιλορ και πλέον βοηθός καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής σε πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας. Όπως εξήγησε, χρησιμοποιούμενο σε μια μπαταρία Li-O2, το μόριο μπορεί να αποσυντίθεται μέσα στους ηλεκτρολύτες της και να «χαμηλώνει το φράγμα» της ενέργειας που απαιτείται για να λάβει χώρα η ηλεκτροχημική αντίδραση. «Όταν αναπνέεις, το μόριο της αίμης απορροφά οξυγόνο από τον αέρα στα πνευμόνια και όταν εκπνέεις βγάζει έξω διοξείδιο του άνθρακα» λέει ο Τέιλορ. «Οπότε δένει καλά με το οξυγόνο, και το είδαμε αυτό ως τρόπο να βελτιώσουμε αυτές τις πολλά υποσχόμενες μπαταρίες».

 Σημαντικό είναι επίσης το ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των αποβλήτων της βιομηχανίας ζωικών προϊόντων. «Στη βιομηχανία ζωικών προϊόντων, πρέπει να βρίσκουν τρόπους να ξεφορτώνονται το αίμα. Εδώ μπορούμε να παίρνουμε την αίμη από αυτά τα απόβλητα και να τη χρησιμοποιούμε για αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας» σημειώνει ο Τέιλορ.

Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις