Στο χείλος της ρήξης οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ

Τα ρήγματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ διευρύνονται ανησυχητικά προσεγγίζοντας το... χείλος της ρήξης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά ακόμη και με τη θέση (ή πιο σωστά, τον ρόλο) της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ.


Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός της βορειοατλαντικής συμμαχίας (που είναι ο τουρκικός) κινείται πλέον σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας (που είναι αυτός των ΗΠΑ) στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ, ενώ παράλληλα φλερτάρει έντονα και με τη Ρωσία (τον θεωρητικά μεγαλύτερο «εχθρό» του ΝΑΤΟ).

Δείτε επίσης
• Η Τουρκία προειδοποιεί ότι η Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας
• Νέα Διακρατική συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας -Υπεγράφη η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream
• Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, η Τουρκία καθιερώνει Θερινή ώρα για όλο τον χρόνο
• Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ως υποκινητής του πραξικοπήματος

Οι Αμερικανοί επιμένουν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, εξοργίζοντας έτσι την Άγκυρα που τους αντιμετωπίζει αντιθέτως ως κοινούς τρομοκράτες. Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του επόμενου μήνα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αποστολής αμερικανικού οπλισμού στις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Συρία».

Σε αντίποινα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε χθες από την Άγκυρα και αποκήρυξε ανοιχτά τη Χίλαρι ως «αρχάρια πολιτικά». Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε διερωτηθεί χαρακτηριστικά... «εάν οι ΗΠΑ παραμένουν σύμμαχος της Τουρκίας», σχολιάζοντας κι αυτός τις δηλώσεις της Κλίντον.

Οι Διαφωνίες
Οι αμερικανοτουρκικές διαφωνίες δείχνουν ωστόσο να επεκτείνονται πλέον πέρα από το Κουρδικό, και στο έδαφος του Ιράκ, όπου η Τουρκία διεκδικεί τελευταία επεμβατικό στρατιωτικό ρόλο. Η σουνιτική Αγκυρα επιζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις επερχόμενες διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές. Ήδη έχει στείλει περί τους 2.000 Τούρκους στρατιώτες και δεκάδες τεθωρακισμένα σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ με στόχο την καταπολέμηση γενικώς καλούμενων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επί της ουσίας, αυτό που θέλει να κάνει το καθεστώς του σουνίτη Ερντογάν είναι να υψώσει αναχώματα στη σιιτική επιρροή, κρατώντας τους σιίτες (Ιρανούς, Ιρακινούς κ.ά.) μακριά από το βόρειο Ιράκ. Γι' αυτό και ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι αντιδρά εντονότατα απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των «κατοχικών» τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Όσο για τους Αμερικανούς, αυτοί παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος της Βαγδάτης όταν υπογραμμίζουν δημοσίως δύο πράγματα: ότι για να βρίσκεται μια ξένη δύναμη στο Ιράκ θα πρέπει να έχει την άδεια της Βαγδάτης, και ότι οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν βρίσκονται εκεί ως μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ.

Οι Εξελίξεις
Τα εν λόγω ερωτήματα μάλιστα πολλαπλασιάζονται υπό το φως της ρωσοτουρκικής προσέγγισης αλλά και των τελευταίων εξελίξεων εντός της Συμμαχίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters, η Άγκυρα έχει μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αποσύρει περί τους 150 κορυφαίους Τούρκους στρατιωτικούς από αρχηγεία και δομές του ΝΑΤΟ σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Βρετανία. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς είτε αποστρατεύτηκαν είτε οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ενδεικτικά, από τους 50 στρατιωτικούς της τουρκικής αντιπροσωπείας στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πλέον έχουν απομείνει στις θέσεις τους μόνο... εννέα, σύμφωνα με το Reuters.

Τούρκοι αναλυτές (εφημερίδα «Hurriyet») βλέπουν πλέον «τη συμμαχία της Τουρκίας με τη Δύση να αποδυναμώνεται», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό «θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στην τουρκική γειτονιά».

Μένει να φανεί εάν οι αποκλίνουσες στρατηγικές για τη Συρία θα μπορέσουν να συγκλίνουν το ερχόμενο Σάββατο, κατά τη συνάντηση Ρωσίας, ΗΠΑ, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'