Επιστήμονες κι ειδικευμένοι εγκαταλείπουν την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι κατά μέσο όρο η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες υποδέχονται περισσότερους κορυφαίους επιστήμονες από όσους στέλνουν στο εξωτερικό, τροφοδοτεί καθαρά την παγκόσμια αγορά των κορυφαίων επιστημόνων- εκείνων των οποίων η έρευνα έχει την μεγαλύτερη επίδραση.


Από την εισαγωγή του ευρώ, περισσότεροι ειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη από όσοι είναι οι νεοαφιχθέντες. Έλκονται κυρίως από τους υψηλότερους μισθούς, τα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης και την αποτελεσματική γραφειοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περισσότερα
• Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων μεταναστών
• Το Μισθοδικείο αποφάσισε: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των δικαστών -Είναι νόμιμες όταν πρόκειται για συντάξεις ή μισθούς του υπόλοιπου λαού;
• Ακραία φτώχεια στην Ελλάδα: 1.647.703 πολίτες, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Και η αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών δεν περιορίζεται πλέον κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι μεταναστεύουν στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, επίσης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια τεράστιες ελλείψεις έμψυχου εξειδικευμένου δυναμικού. Στην πραγματικότητα, η οικονομία τής Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής έλλειψης δεξιοτήτων. Παρά το εξαιρετικά υποχρησιμοποιούμενο εργατικό δυναμικό, περίπου το 27% των θέσεων εργασίας μένουν κενές  κάθε χρόνο στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω έλλειψης κατάλληλα ειδικευμένων αιτούντων εργασία. Μέχρι το 2020, μόνο ο ψηφιακός τομέας τής ηπείρου θα έχει έλλειψη 900.000 ειδικών.

Ακόμα και η πανίσχυρη Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το μορφωτικό επίπεδο των Γερμανών μεταναστών υπερβαίνει το μέσο όρο, ενώ πρόκειται κατά κύριο λόγο για νέους ανθρώπους. Πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό. Μεταξύ 1967 και 2013 εγκατέλειψαν τη Γερμανία 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι Γερμανοί από όσους επέστρεψαν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό. Συνηθέστεροι προορισμοί των Γερμανών μεταναστών ήταν η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Πολωνία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και η Γαλλία.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'