Τουρκία: Κάλεσμα στη Ρωσία για συμμαχία εναντίον του ISIS

Στρατιωτικό άνοιγμα στη Μόσχα για επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και βολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς συνεχίζονται οι ζυμώσεις στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι υπάρχει συζήτηση για κοινές αεροπορικές επιδρομές με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Περισσότερα
• Ο Ερντογάν ζήτησε «συγνώμη» από τον Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού
• Ποια Πόλη θα πάρουμε είπατε; Εδώ οι Τούρκοι μετατρέπουν σε Τζαμί την Αγιά Σοφιά για το Ραμαζάνι

«Θα συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Πάντοτε καλούσαμε τη Ρωσία να επιχειρήσουμε μαζί εναντίον του ISIS», ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Στρέφοντας το βλέμμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής στη γείτονα χώρα θα έθετε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Τσαβούσογλου σχολίασε αιχμηρά ότι «εάν η Ε.Ε. θέλει να χάσει την Τουρκία θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα».

«Θα έπρεπε απλώς να πούνε ‘θέλουμε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις’, όχι απλώς να μας απειλούν», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών βλάπτουν την εικόνα που υπάρχει στον τουρκικό λαό για την Ε.Ε.

«Έχουμε υποβάλει αίτημα για να γίνουμε κράτος-μέλος και θέλουμε να υλοποιήσουμε τις σχετικές υποχρεώσεις», όμως «έχουμε περάσει μία απόπειρα πραξικοπήματος και αντί να μας υποστηρίζει, η Ε.Ε. μας απειλεί με διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας. Γιατί το κάνουν αυτό;», διερωτήθηκε δηκτικά ο Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε την πάγια πλέον προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν απελευθερωθούν οι βίζες εισόδου στην Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί επειδή η Άγκυρα είναι αυτή που θέτει τους κανόνες.

Επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, παρά το γεγονός ότι αυτό συμπεριλαμβάνεται στα 72 προαπαιτούμενα για την άρση των θεωρήσεων, με δεδομένο το πραξικόπημα του Ιουλίου αλλά και την τρομοκρατική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και το PKK.

Τόνισε δε ότι χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. ώστε να καλυφθούν τα τέσσερα από τα 72 προαπαιτούμενα που απομένουν.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'