Πόσο αξίζει πραγματικά ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο;

Η ιδέα ενός χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου να… ακτινοβολεί στο στήθος είναι ο ύψιστος στόχος και όνειρο κάθε αθλητή και αθλήτριας.


Ωστόσο, ακόμη και μετά την επίτευξή του, η ίδια η ζωή και οι ανάγκες της υποχρεώνουν πολλές φορές τους κατόχους τους να προχωρούν σε πώληση της απόδειξης του θριάμβου, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα. Δεν είναι και λίγες, άλλωστε, οι περιπτώσεις Ολυμπιονικών που κατέφυγαν σε αυτή τη λύση προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για την προπόνηση τους, για κάλυψη ιατρικών εξόδων, ακόμη και για ενίσχυση των οικονομικών τους, κατά τη συνταξιοδότηση τους.

Περισσότερα
• Ο Σπύρος Λούης ήταν ο μόνος που δεν χαιρέτησε τον Χίτλερ με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο
• Η άρνηση του Μοχάμεντ Άλι να πολεμήσει στο Βιετνάμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλήθεια όμως πόσο αξίζει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο;

Τα Ολυμπιακά μετάλλια στο Ρίο ζυγίζουν περίπου 500γρ. Το δυσάρεστο νέο, όμως, για τους… υποψήφιους πωλητές τους είναι ότι τα 494γρ. είναι ασήμι και μόλις τα 6γρ. χρυσό! Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η αξία τους κοστολογείται σε σημερινή αξία περίπου 261 δολάρια, ποσό που σίγουρα δεν κλείνει… τρύπες σε οικονομική ανασφάλεια.

Ωστόσο, όπως αναλύει και ειδικός εκτιμητής η αξία του μεταλλίου δεν κρύβεται στην ποσότητα χρυσού που έχει μέσα, αλλά στην ιστορία που το συνοδεύει…

Περιπτώσεις αθλητών/τριών, τα Ολυμπιακά μετάλλια των οποίων πουλήθηκαν

O Τζον Κόνραντ αποτελεί τον μικρότερο ηλικιακά Αυστραλό Ολυμπιονίκη. Ο Κόνραντ είχε επιλεγεί σαν αναπληρωματικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης σε ηλικία 14 ετών. Το χρυσό του μετάλλιο στην κολύμβηση στην Ολυμπιάδα του 1960 στη Ρώμη αποτέλεσε λεία κλεφτών από το σπίτι του στη Μελβούρνη και όταν βρέθηκε μετά από 25 χρόνια πουλήθηκε σε δημοπρασία του 2011 για 11.250 δολάρια.

Η Νόβα Πέρις, πριν την κερδίσει η πολιτική, είχε πουλήσει 53 αναμνηστικά αντικείμενα από την αθλητική της καριέρα στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας. Μεταξύ των αντικειμένων ήταν και το χρυσό μετάλλιο, αλλά και η Ολυμπιακή δάδα που κρατούσε. Τα αντικείμενα πουλήθηκαν έναντι 140.000 δολαρίων. Ποσό που σίγουρα ακτινοβολεί το επίτευγμα της, καθώς ως μέλος της αυστραλιανής ομάδας χόκεϊ στους Ολυμπιακούς του 1996 είχε γίνει η πρώτη Αβορίγινας που κέρδιζε χρυσό μετάλλιο στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Τελευταίο παράδειγμα και πιο τρανταχτό απ` όλα αυτό του Αφροαμερικανού Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, όταν με τον άθλο του κατέρριψε την προσπάθεια του Χίτλερ να αποδείξει την ανωτερότητα της Άριας Φυλής. Ο μαύρος αθλητής κατάφερε μέσα στην… πρωτεύουσα του ναζισμού να πανηγυρίσει τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (100μ., 200μ., άλμα εις μήκος, σκυταλοδρομία 4χ100), εκ των οποίων το ένα πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 1.46εκ. δολάρια το 2013.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'