Κίνδυνος εμφυλίου στην Τουρκία;

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την εκδήλωση στρατιωτικού κινήματος για την ανατροπή του Ερντογάν και την αποκατάσταση του κεμαλικού κοσμικού κράτους. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των πραξικοπηματιών ότι έχουν αναλάβει την εξουσία, η κατάσταση παραμένει ρευστή. Μονάδες του στρατού και της αστυνομίας παραμένουν πιστές στην εκλεγμένη κυβέρνηση και προβάλλουν αντίσταση, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας.


Πραγματικές μάχες γίνονταν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στην Άγκυρα μεταξύ δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας για τον έλεγχο δημοσίων κτιρίων, τα οποία πολυβολήθηκαν νωρίτερα από ελικόπτερα του στρατού. Τεθωρακισμένα του στρατού έβαλαν κατά του κτιρίου της Βουλής, όπου βρίσκονταν εκείνη την ώρα περίπου 120 βουλευτές.

Περισσότερα
Ερντογάν: Δίνουμε μάχη για τη Δημοκρατία -NBC: Ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία
• Πραξικόπημα στην Τουρκία -Ουρές σε ΑΤΜ και βενζινάδικα
• Πραξικόπημα στη Τουρκία -Οι πραξικοπηματίες συναντούν αντίσταση
• Πραξικόπημα στην Τουρκία -Περιορισμοί Πληροφορίας και Πυροβολισμοί στην Κωσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)
• O Φετουλάχ Γκιουλέν Καλεί στα Όπλα τους Ισλαμιστές στην Τουρκία

 Στις συγκρούσεις στρατού -αστυνομίας σκοτώθηκαν 9  αστυνομικοί. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα και από την πλευρά του στρατού.

Ελικόπτερο του στρατού καταρρίφθηκε από F-16 μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένουν πιστές  στην κυβέρνηση.

 Ένοπλες συγκρούσεις μικρής κλίμακας έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

 Η χώρα φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, ο οποίος μπορεί να ξεσπάσει τις επόμενες ώρες, εάν οι πραξικοπηματίες  δεν μπορέσουν να ελέγξουν πλήρως  την κατάσταση και ο Ερντογάν κατορθώσει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του.

Σε δηλώσεις  του τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ  διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ελέγχει την κατάσταση, ότι στην απόπειρα πραξικοπήματος συμμετέχουν λίγοι αξιωματικοί και ότι η έννομη τάξη θα αποκατασταθεί  το επόμενο 24ωρο.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'