Διευρύνονται απεργίες και επεισόδια λίγο πριν το Euro 2016 -Που αλλού; Στη Γαλλία φυσικά

Με παράλυση της χώρας προχωρούν και πάλι τα σωματεία εργαζομένων, που αντιτίθενται στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του Euro 2016. Γιατί εκεί και Συνδικάτα ακόμα υπάρχουν και ο λαός δεν έχει βολευτεί στον καναπέ. Άλλωστε το ψάρι δεν βρωμάει μόνο από το κεφάλι. Όταν έχει ένα σάπιο σώμα δεν μπορείς να περιμένεις το κεφάλι να είναι υγιές.


Η Γαλλία έχει μπει σε μία νέα εβδομάδα κοινωνικής αναταραχής, με νέες απεργίες στον τομέα των μεταφορών. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, τα γαλλικά συνδικάτα υπολογίζουν ότι ο εκβιασμός θα αναγκάσει τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα της μεταρρύθμισης της απασχόλησης.

Περισσότερα
• Ανυποχώρητος ο Γάλλος πρωθυπουργός
• Νέο ΣΟΚ: Πιθανότατα χάνεται ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα από Νοέμβρη
• Γαλλία: Αστυνομικός πιάνει γυναίκα από το λαιμό και την πετάει στο έδαφος (ΒΙΝΤΕΟ)
• Η Γαλλία δείχνει τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη -Ξεσηκωμός για τα εργασιακά -Κύμα απεργιών και νέες συγκρούσεις στο Παρίσι (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)
• Η Γαλλία στις φλόγες, η Ελλάδα αδιαφορεί
• Παράδειγμα Αγώνα οι Γάλλοι -Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Έπειτα από μία εβδομάδα όπου κυριάρχησε ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Γαλλίας, η κατάσταση ως προς την τροφοδοσία σε καύσιμα βελτιώθηκε κάπως με την άντληση του συνόλου σχεδόν των γαλλικών στρατηγικών αποθεμάτων.

Έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν. Η απεργία επαναλαμβάνεται στους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των λιμανιών της Μασσαλίας και της Χάβρης, που τροφοδοτούν τα δύο παρισινά αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί με κηροζίνη.

Αν και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επιμένουν ότι θα προχωρήσουν με τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ορισμένοι βουλευτές τυο Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν ότι η τροποποίηση ενός άρθρου του επίμαχου νομοσχεδίου μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση.

Πρόκειται για το άρθρο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους εργασίας, αντικαθιστώντας έτσι τις συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις. Πράγματα που στην Ελλάδα πέρασαν σχετικά αναίμακτα από το 2010.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Journal Du Dimanche, το 46% των Γάλλων επιθυμεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το 40% επιθυμεί την τροποποίησή του. Μόνο το 13% τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης ως έχει.

Οι πολέμιοι της αντεργατικής μεταρρύθμισης, που την καταγγέλλουν ως υπερβολικά φιλελεύθερη, δεν εγκαταλείπουν.

Οκτώ συνδικάτα καλούν στη συνέχιση και τη διεύρυνση τωμ απεργιακώνμ κινητοποιήσεων, πριν από την 14η Ιουνίου, που έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικής κινητοποίησης για να συμπέσει με την έναρξη των συζητήσεων στη Γερουσία επί του νομοσχεδίου.

Μέχρι τότε, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν στον τομέα των μετακινήσεων.

Στους σιδηροδρόμους, κηρύχθηκε απεργία από το βράδυ της Τρίτης, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας των σιδηροδρομικών εισέρχονται στην τελική τους φάση και ελπίζουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει καταλυτικό αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, στις 10 Ιουνίου. Το SNCF η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, είναι ο επίσημος μεταφορικός φορέας της διοργάνωσης.

Στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί απεργία στο μετρό και τον προαστιακό από την Πέμπτη και «επ΄αόριστον» από την CGT που επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές και την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του το SUD, το τρίτο σε δύναμη γαλλικό συνδικάτο καλεί σε απεργία διαρκείας στο μετρό και στους σιδηροδρόμους από τις 10 Ιουνίου, όταν δεκάδες χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου θα έχουν συρρεύσει στη Γαλλία.

«Δεν θα υπάρξουν απεργίες στα τρένα και στο μετρό...δεν μπορώ να πιστέψω ούτε για ένα λεπτό ότι παίρνουν τη Γαλλία όμηρο», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς που κι αυτός βρίσκεται στον κόσμο του όπως συνήθως κάνουν οι «Σοσιαλιστές».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'