Πέθανε ο μεγάλος αθλητής και Μάγκας Μοχάμεντ Άλι, Πιστός στα ιδανικά του (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους και Μάγκες του 20ού αιώνα ο Μοχάμεντ Άλι. Ο θρύλος της πυγμαχίας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών, με αναπνευστικά προβλήματα. Ο Άλι προτίμησε να μείνει πιστός στα ιδανικά του παρά να στρατευτεί στον πόλεμο της «πατρίδας» του στο Βιετνάμ.


«Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC NEWS μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Άλι, ενός από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Δείτε επίσης
• "I have a dream": ο θρυλικός λόγος του Martin Luther King ( ΒΙΝΤΕΟ με ελληνικούς υπότιτλους)


O Μοχάμεντ Άλι (πραγματικό όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr, 17 Ιανουαρίου 1942) ήταν Αμερικανός πρώην πυγμάχος. Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.


Απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας. Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου».

Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή.







Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.



Ο Μοχάμεντ Άλι, ρισκάρισε 5 χρόνια φυλάκιση για λιποταξία και του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή, κι εδώ οι χλεχλέδες γλείφουν του Σαμαροβενιζελοτσιπροκαμμένους για ένα κομμάτι ΕΣΠΑ... Κατάντια ελληνάρες μου, κατάντια.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'