Ανατέλλει η Ινδία η νέα οικονομική υπερδύναμη, ωστόσο πεινάει ο λαός

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ινδική οικονομία είναι φέτος η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, γεγονός που οδήγησε πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει σε μέγεθος την κινεζική, ενδεχομένως και την αμερικανική οικονομία! Ωστόσο ο λαός στην Ινδία πεινάει.


Το αναπτυξιακό... βάρος της χώρας με τους 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους έχουν αναλάβει να σηκώσουν Ινδοί μεγιστάνες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της πατρίδας τους σε κλάδους όπως ο ενεργειακός, η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία και φιγουράρουν σταθερά τα τελευταία χρόνια στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» με τους Κροίσους του πλανήτη. Παρά την πρόσφατη κατακρήμνιση των τιμών του «μαύρου χρυσού», ο Μουκές Αμπάνι, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας με περιουσία άνω των 19 δισ. δολαρίων, συνεχίζει τις επενδύσεις στη χώρα μέσω της Reliance Industries, ενώ επεκτείνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αφού πρόσφατα ξεκίνησε να παρέχει 4G υπηρεσίες σε πάνω από 500.000 συνδρομητές. Λάνσαρε, επίσης, τελευταίας τεχνολογίας smartphones σε τιμές που ξεκινούν από τα 80 δολάρια.

Περισσότερα
• Συνεδριάζει από χτες η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ -Τι είναι η Λέσχη
• ΕΝΦΙΑ ως το 2031 αντί για κατάργηση του
• Νέο ΣΟΚ: Πιθανότατα χάνεται ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα από Νοέμβρη

Σε «success story» του 2016 αλλά και των δεκαετιών που έρχονται εξελίσσεται η Ινδία χάρη στο πείσμα αρκετών επιχειρηματιών να μεταμορφώσουν τη χώρα τους σε μια νέα οικονομική υπερδύναμη.

Ιδιαίτερα προσηλωμένος στην ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας είναι και ο επικεφαλής της Sun Pharmaceutical, Ντιλίπ Σανγκβί, ο οποίος «ποντάρει» στην πράσινη ανάπτυξη, έχει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας του και κατέχει μερίδιο 23% στην εταιρεία αιολικής ενέργειας Suzlon.

Για την τόνωση της οικονομίας μάχεται και ο τρίτος πλουσιότερος Ινδό,ς ο Αζίμ Πρεμχί, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής λογισμικού Wipro. Ο 70χρονος μεγιστάνας προσπαθεί επί σειρά ετών να γεφυρώσει το «ψηφιακό χάσμα» επιτρέποντας στους φτωχούς Ινδούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και εν γένει στις νέες τεχνολογίες. «Αν οι άνθρωποι δεν γελάνε με τους στόχους σου, τότε οι στόχοι σου είναι πολύ μικροί», είναι το μότο του Κροίσου που από τη δεκαετία του '70 (εκμεταλλευόμενος τον «διωγμό» της IBM από την Ινδία), στράφηκε στον χώρο της πληροφορικής.

«Τα τελευταία 40 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον χώρο των επιχειρήσεων, έχω διαπιστώσει πως οτιδήποτε είναι ηθικό, οτιδήποτε είναι σωστό για την κοινωνία, στο τέλος αποδεικνύεται καλό και για τις μπίζνες», έγραφε σε πρόσφατο άρθρο του στο ινδικό «Forbes» ο ίδιος ο Πρεμχί, ο οποίος όσο περισσότερα χρήματα κερδίζει τόσο περισσότερα δίνει σε φιλανθρωπίες!

Στις ΗΠΑ

Στο ίδιος μήκος κύματος κινούνται επίσης ο Σιβ Ναντάρ (παρότι δραστηριοποιείται μέσω των επιχειρήσεων του στο εξωτερικό και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες μια και η εταιρεία του HCL Technologies είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), αλλά και ο αποκαλούμενος «βασιλιάς των εμβολίων» Σάιρους Πουναγουάλα, ο οποίος επενδύει στην έρευνα τεράστια ποσά σε ετήσια βάση.

Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει ο βαρόνος του χάλυβα, ο Λακσμί Μιτάλ, ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά του να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο χάλυβα στη Νότια Ινδία.

Τους πρώτους μήνες του 2016 το ινδικό ΑΕΠ «κάλπασε» με ρυθμό 7,9%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη ραγδαία αύξηση της παραγωγής στον κλάδο των μεταλλείων και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανάκαμψη παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή.

Τα στοιχεία αποτελούν δικαίωση για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που εξελέγη πριν από δύο χρόνια με την υπόσχεση να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας και ο οποίος ξεκινάει μία ακόμα παγκόσμια περιοδεία προσέλκυσης επενδύσεων, αυτήν τη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, κάποιοι αμφισβητούν τα θετικά νούμερα. Η Ινδία άλλαξε, πέρυσι, τη βάση υπολογισμού του ΑΕΠ και έκτοτε πολλοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για την ακρίβεια των στοιχείων. Και αυτό την ώρα που στην Ινδία 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που δείχνει ότι ο δρόμος των αλλαγών είναι μακρύς.

Στην πλειονότητά τους, ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ινδία τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά εν μέσω μιας εύθραυστης περιόδου για την παγκόσμια οικονομία. Ενώ οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες παλεύουν να αντισταθμίσουν το ισχυρό δολάριο και τις πτωτικές τιμές των εμπορευμάτων, η ινδική οικονομία προχωράει μπροστά. Η χώρα εισάγει πολύ πετρέλαιο και οι πτωτικές τιμές συνιστούν κέρδος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Η απότομη αποκλιμάκωση των τιμών έχει βοηθήσει την Ινδία να μειώσει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων - που ήταν μια μακροπρόθεσμη ανησυχία για την οικονομία της.

Αντιλαϊκές Μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, δεν έχει μόνο υποσχεθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως εισαγωγή αγαθών και φόρο επί των πωλήσεων, αλλά αναζητά διαρκώς στο εξωτερικό ξένες επενδύσεις για την Ινδία. Επίσης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ραγκουράμ Ραζάν, συμβάλλει στη μείωση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Λιγότερο χρέος και περισσότερες χειροπιαστές μεταρρυθμίσεις, μαζί με το νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό της χώρας, οικοδομούν την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ινδία. Στελέχη της BlackRock εκτιμούν ότι «τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ θετικά για την Ινδία, καθώς έχει απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό». Πρόσφατα και ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Emerging Global Advisors δήλωσε ότι «η Ινδία παίρνει τη σκυτάλη της ηγεσίας των αναδυόμενων αγορών -και ίσως και της παγκόσμιας ανάπτυξης- από την Κίνα. Στην Ινδία υπάρχει το δυναμικό για μια επιτάχυνση της ανάπτυξης, τη στιγμή που η ανάπτυξη επιβραδύνεται στον υπόλοιπο κόσμο».

Η Ινδία αναπτύσσεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό από την Κίνα, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο. Δεν πρόκειται, πάντως, για την πρώτη φορά που ξεπερνάει σε επίδοση την Κίνα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό έχει συμβεί τα έτη 1981, 1989, 1990, 1999 και 2015.

• 7,9% είναι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ με αιχμή του δόρατος μέταλλα και ενέργεια

• 80$ κοστίζει ένα smartphone... όμως 300 εκατ. άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

• Ο κατώτατος μισθός στην Ινδία είναι 50 €,

*(στοιχεία εδώ) Σίγουρα αυτά τα νούμερα είχε στο μυαλό του αυτός ο κύριος που δήλωσε πως είναι υψηλός και πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Φανταστείτε πως θα νιώσει ο Ινδός εργαζόμενος, όταν μάθει πως στην Ελλάδα δίνουν 586… «Ελάτε στη θέση του λοιπόν…», πως θα κάνουμε την Ελλάδα υπερδύναμη;
Χαχαχαχα...

Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'