Νεότερα για το μακελειό του Ορλάντο -Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το χτύπημα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ευθύνη για την επίθεση στο Ορλάντο ανέλαβε χθες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μια συνάντηση σήμερα Δευτέρα με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αρμόδιους αξιωματούχους για να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα για το μακελειό στο Ορλάντο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

Περισσότερα
• Πενήντα οι νεκροί στο Ορλάντο -Σενάρια ότι ο δράστης ήταν ακραίος Ισλαμιστής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση στη Ορλάντο της Φλόριντας, όπου χθες ο Αμερικανός υπήκοος Ομάρ Ματίν σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε 53. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το μακελειό «ενέργεια τρόμου, ενέργεια μίσους». Ωστόσο, το FBI σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Ομάρ και ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Την ευθύνη για την επίθεση στο Ορλάντο ανέλαβε χθες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή του μακελειού



Ποιος ήταν ο δράστης;

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο γκέι νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν Αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Συνδέεται με την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος;

Το FBI διεξάγει έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο. Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Ψυχολογικά διαταραγμένος και βίαιος, δηλώνει η πρώην σύζυγός του

Ο δράστης του μακελειού στο γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά, αλλά μολαταύτα είχε επιδιώξει να γίνει αστυνομικός, δήλωσε η πρώην σύζυγός του.

Η Σιτόρα Γιουσούφι, η πρώην σύζυγός του Όμαρ Ματίν, 29 ετών, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μετέδωσε το CNN ότι την «έσωσαν» μέλη της οικογένειάς της από τον πρώην σύζυγό της έπειτα από τέσσερις μήνες ενός ταραχώδους γάμου που κατέληξε σε διαζύγιο.

Η πρώην σύζυγος του Ματίν είπε πως πιστεύει ότι ο Ματίν, που την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, είχε διπολική διαταραχή.

«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος από το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου», δήλωσε.

Η Σιτόρα Γιουσούφι, που είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω Διαδικτύου πριν από επτά χρόνια, δήλωσε πως η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει» και περιέγραψε τη νύχτα που εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά της κι έφυγε από το σπίτι.

«Άρχισε να με κακοποιεί σωματικά, πολύ συχνά, και να μη μου επιτρέπει να μιλάω στην οικογένειά μου, με κρατούσε όμηρο», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε ότι η οικογένειά της «αναγκάστηκε να με πάρει από τα χέρια του». Διευκρίνισε πως έκανε αναφορά στην αστυνομία.

Είχε υποβληθεί δύο φορές σε ελέγχους από την G4S αλλά δεν βρέθηκε κάτι, κατά την εταιρεία

Ο ένοπλος ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ σκότωσε 50 ανθρώπους σε ένα κατάμεστο γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντας χθες είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S. Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.

«Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (...) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα», πρόσθεσε.Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building, η κεραία του One WTC φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο -όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες-  ενώ η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέζιο ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν προληπτικά, ειδικά σε χώρους που είναι σημαντικοί για την κοινότητα των ΛΟΑΔ, όπως διευκρίνισε.

Το μακελειό στο Ορλάντο δεν αποτέλεσε «απλώς μια επίθεση εναντίον ανθρώπινων όντων, αλλά μια επίθεση εναντίον των αξιών μας», τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.Αναφερόμενος στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ο ντε Μπλέζιο επέμεινε στο ότι δεν έχει καταγραφεί καμιά «αξιόπιστη απειλή εναντίον της νέας Υόρκης». «Καμιά πόλη του κόσμου δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να σταματήσει την τρομοκρατία, για να σταματήσει το μίσος», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα πάρει μέρος το βράδυ της Δευτέρας σε μια εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Ορλάντο μπροστά στο Stonewall Inn, ένα μπαρ της Νέας Υόρκης που έγινε γνωστό στις κινητοποιήσεις για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ήδη χθες το απόγευμα μπροστά στο μπαρ αυτό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ σε ένδειξη συμπαράστασης, αποθέτοντας τριαντάφυλλα, κεριά, κάρτες και ανθοδέσμες κάτω από ένα πλακάτ που έγραφε «σταματήστε το μίσος», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικό Πρακτορείου.

Χθες πέντε σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου -σύμβολα της κοινότητας των ΛΟΑΔ- εγκαταστάθηκαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του δημαρχείου, το οποίο φωτίστηκε επίσης με τα χρώματα του ουράνιου τόξου όταν έπεσε ο ήλιος. Η τελετή των θεατρικών βραβείων Τόνι στη Νέα Υόρκη αφιερώθηκε στα θύματα του Ορλάντο.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'