Ο ιρακινός στρατός προ των πυλών της Φαλούτζα, προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και εδραιώνουν τις θέσεις τους στα νότια προάστια στο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.


Ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ Σάαντι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη συνοικία Σουχάντα, στα νότια της πόλης, διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της Φαλούτζα προχωρά κανονικά.

Περισσότερα
• Πρόθυμη να «θυσιάσει» τον Ασαντ η Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος
• Η Τουρκία μεταφέρει στρατεύματα από την Κύπρο στο Τουρκικό Κουρδιστάν
• Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Russia Today

"Το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) ήθελε να δοθεί η μάχη έξω από την πόλη όμως εμείς καταλάβαμε όλη αυτήν τη ζώνη σε οκτώ ημέρες", υπογράμμισε, όρθιος στη στέγη ενός κτιρίου που βλέπει στις νότιες περιοχές της Φαλούτζα. "Οι στρατιώτες μας είναι εδώ", εξήγησε, δείχνοντας στο τάμπλετ του τις θέσεις των ειδικών δυνάμεων, κατά μήκος μιας από τις μεγάλες λεωφόρους της πόλης. "Απέχουν 3,1 χιλιόμετρα από το κυριότερο κυβερνητικό κτίριο του κέντρου. Θα βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλης σε λίγες ημέρες", διαβεβαίωσε.

Καπνός και σκόνη υψώνονταν στον ορίζοντα της πόλης την ώρα που οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εξουδετέρωναν με ελεγχόμενες εκρήξεις τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα, μαχητικά αεροσκάφη έπλητταν στόχους του ΙΚ. Μια φωνή, με αυστραλιανή προφορά, καλούσε στον ασύρματο τον συντονιστή των ειδικών δυνάμεων (CTS). "Έχω δύο τύπους σε ένα κτίριο", ανέφερε, δίνοντας τις συντεταγμένες. "Σε ποιο; Αυτό στα ανατολικά ή τα δυτικά;" ρώτησε ο αξιωματικός της CTS, σε άπταιστα αγγλικά προτού να δώσει το πράσινο φως για την επέμβαση. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα αεροσκάφος έπληξε τον στόχο, σηκώνοντας ένα τεράστιο μανιτάρι γκρίζας σκόνης. "Ο στόχος επλήγη" ανέφερε η φωνή στον ασύρματο, επιβεβαιώνοντας τον επιτυχή βομβαρδισμό.

Οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζονται από αέρος από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ. Ο συνασπισμός αυτός σχηματίστηκε αφού το ΙΚ κατέλαβε, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι στη Φαλούτζα, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες, ωστόσο ο Σάαντι εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι η επιχείρηση πετυχαίνει τους στόχους της. "Περισσότερα από 500 μέλη του Νταές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων. Η Φαλούτζα είναι μια πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό για το Νταές", είπε. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Φαλούτζα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'