Φτιάχνω λιαστά ντοματάκια στο σπίτι μου

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί για τη συνταγή της γιαγιάς για τις λιαστές ντομάτες;
Και μπορεί το λιαστό ντοματάκι Σαντορίνης να είναι διάσημο, αλλά είναι πανάκριβο. Αγαπητές φίλες και φίλοι βρήκα και σας παρουσιάζω τη συνταγή για τα λιαστά ντοματάκια.


Προτού ξεκινήσετε, έχετε υπόψη σας τα εξής:


  • Τα ντοματάκια χάνουν το  88% του βάρους  τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το  93% . 
  • Με 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας, μπορείτε να φτιάξετε  1 κιλό λιαστής.   
  • Η διατροφική τους αξία  παραμένει  και μετά την αποξήρανση, δηλαδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. 
Περισσότερες συνταγές
• Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο
• ΓΛΥΚΟΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παραδοσιακά σερβίρονται με  ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο    .

Θα χρειαστείτε:

• 1-2 κιλά στενόμακρα ντοματάκια ειδικά για σάλτσα τύπου πομοντόρο ή το ίδιο βάρος σε κανονικές ντομάτες
• Χοντρό αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Ρίγανη
• Σκόρδο

Εκτέλεση 

Κόψτε τα ντοματάκια  στη μέση  –ή στα 4 αν είναι ντομάτες κανονικές. Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να τις φτιάξετε πραγματικά λιαστές, βρίσκοντας ένα σημείο που το πιάνει ο ήλιος στο μπαλκόνι ή την αυλή σας και τοποθετώντας το ταψί με τις ωμές ντομάτες, με ένα  τούλι   από πάνω, για περίπου 1 εβδομάδα, ελέγχοντας και πάλι το βαθμό αποξήρανσης.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα του ήλιου τότε υπάρχει ο «ξηραντήρας». Κι επειδή ξηραντήρα δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε τον φούρνο μας για την ξήρανση. Προσοχή δεν θέλουμε να ψήσουμε τις ντομάτες μας αλλά να τις ξεράνουμε.
Απλώστε τα στο ταψί του φούρνου, αφού πρώτα απλώσετε λαδόκολλα. Φροντίστε να έχετε προθερμάνει το φούρνο σας στους 250 βαθμούς και στη συνέχεια πασπαλίστε τις ντομάτες σας με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο ή ό,τι άλλο  μυρωδικό   επιθυμείτε. Στη συνέχεια, αφήστε τες για περίπου  3 ώρες   σε θερμοκρασία 100 βαθμών, ελέγχοντας το βαθμό αποξήρανσης που επιθυμείτε.

Για να τις αποθηκεύσετε, θα πρέπει να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια να τις βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια  με  ελαιόλαδο  και μυρωδικά, φυλλάσσοντάς τες σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.

Μέχρι την επόμενη φορά πολλά φιλάκια.
Δική σας Μαρία

Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις