ESM: Οικονομική βοήθεια ύψους 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επέστρεψε στο προσκήνιο την Δευτέρα καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup θα σηματοδοτούσε εάν η χώρα θα αντιμετώπιζε μια νέα περίοδο πολιτικής αναταραχής ή θα έπαιρνε κάποια ανάσα μετά από έξι χρόνια αναστάτωσης. Ωστόσο τελικά οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους τουλάχιστον 86 δισ. ευρώ θα παρέχει ο ESM στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών, σύμφωνα με το ανανεωμένο πρόγραμμα που ανακοίνωσε για την Ελλάδα.Η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την εξυπηρέτηση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τον συμψηφισμό των οφειλών και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Μετά τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι μάλιστα το 2018 η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 3,1%, το 2019 το 2,8% και το 2020 το 2,5%. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060. Αυτό βέβαια είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς το απαισιόδοξο σενάριο των πιστωτών λέει ότι η αύξηση του Χρέους μπορεί να φτάσει ως και το 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060.

Με βάση το σενάριο αυτό, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025. Μετά το πλεόνασμα θα αρχίσει να υποχωρεί και θα διαμορφωθεί στο 1,5% από το 2040-2060.

Περισσότερα
• Economist: Μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα -«Οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι Έλληνες όχι»
• Αύξηση του Χρέους ως και το 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060 «προβλέπουν» οι πιστωτές
• Φόρος Χαράτσι στο Διαδίκτυο και τη συνδρομητική μετά από συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου

Bloomberg: Εκλογές ή δημοψήφισμα εάν δεν έδινε χώρο το ΔΝΤ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αξιολογούσαν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει αρκετά ώστε να κερδίσει άλλη μία εκταμίευση των έκτακτων δανείων.

Επίμαχο θέμα είναι ένα αίτημα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά 'προληπτικά μέτρα ' αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεφύγει από την πορεία του προϋπολογισμού.

Ένα τέτοιο πακέτο, αντίστοιχο με το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι πολιτικά ακανθώδες για έναν πρωθυπουργό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε νέα λιτότητα και ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία τριών εδρών.

Εάν το ΔΝΤ δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ανεπαρκή χώρο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, αναφέρει το Bloomberg.

'Η φύση αυτού του προληπτικού πακέτου θα μπορούσε να καθορίσει την μοίρα της κυβέρνησης, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για λεπτομερή μέτρα ', τονίζει σε report με ημερομηνία 6 Μαΐου ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence. 'Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν οι πιστωτές αποφασίσουν να τηρήσουν σκληρή στάση ', τόνισε.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, με την τρέχουσα αξιολόγηση του προϋπολογισμού να είναι έξι μήνες πίσω από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον χρόνο να εξαντλείται για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, πριν από τον Ιούλιο που εκπνέουν τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα -επιπλέον λιτότητα εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι για τον προϋπολογισμό- προκύπτει από μία διαφωνία του ΔΝΤ με την ευρωζώνη. Ενώ αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν πως οι ισχύουσες δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα τωρινά μέτρα θα φέρουν πλεόνασμα, το πολύ 1,5%.

Επειδή η Γερμανία επιμένει το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να αφήσει κατά μέρος το διχαστικό ζήτημα των μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Ένα κίνητρο, όπως εξηγεί το Bloomberg, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ώστε να καταπιούν το 'πικρό χάπι του ΔΝΤ ', είναι μια υπόσχεση από τους πιστωτές ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση βοήθειας, θα ενεργοποιήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους με την μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας δανείων διάσωσης.

Αυτό το 'καρότο ' βρίσκεται στο τραπέζι από το 2012 και δεν εμπόδισε την ελληνική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά να πέσει πάνω στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μέτρα στα τέλη του 2014 και να χάσει την εξουσία σε δύο μήνες, αναφέρει το Bloomberg.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις