Ανυποχώρητος ο Γάλλος πρωθυπουργός

Ο Μανουέλ Βαλς είναι αποφασισμένος να μην προσθέσει το όνομά του στη μακρά λίστα των πολιτικών που υποχώρησαν απέναντι στους διαδηλωτές, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Journal Du Dimanche. Ελπίζουμε να όχι μόνο να υποχωρήσει τελικά αλλά οι διαδηλωτές να πετύχουν μια μεγάλη ταξική νίκη απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου. Γιατί στην Γαλλία τα συνδικάτα υπάρχουν και οι συνδικαλιστές τους δεν έχουν γίνει βουλευτές και υπουργοί.



Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είναι αποφασισμένος να μην προσθέσει το όνομά του στη μακρά λίστα των πολιτικών που υποχώρησαν απέναντι στους διαδηλωτές, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Journal Du Dimanche (JDD).

Περισσότερα
• Γαλλία: Αστυνομικός πιάνει γυναίκα από το λαιμό και την πετάει στο έδαφος (ΒΙΝΤΕΟ)
• Η Γαλλία δείχνει τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη -Ξεσηκωμός για τα εργασιακά -Κύμα απεργιών και νέες συγκρούσεις στο Παρίσι (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)
• Η Γαλλία στις φλόγες, η Ελλάδα αδιαφορεί
• Παράδειγμα Αγώνα οι Γάλλοι -Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Το συνδικάτο CGT έχει διοργανώσει διαδηλώσεις, απεργίες στους σιδηρόδρομους και αποκλεισμούς διυλιστηρίων ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που θα καταστήσουν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους.

"Αν ενδίδαμε στον δρόμο και στο CGT επειδή μας απασχολούσε επίμονα η σύντομη περίοδος μέχρι το 2017 (οπότε θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές) θα χάναμε τα πάντα", δήλωσε ο Βαλς στη γαλλική εφημερίδα.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των προηγούμενων δεκαετιών επειδή δεν υποχωρούσε σε ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ωστόσο στο τέλος υποχώρησε έπειτα από εβδομάδες απεργιών και διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση πιέζεται να εξεύρει λύση στην τελευταία αντιπαράθεση πριν από τις 10 Ιουνίου, οπότε ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2016) στη Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επέμεινε στην κυβερνητική στάση.

"Πρώτα και πάνω απ΄όλα πρέπει να είμαστε σταθεροί", είπε ο Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters και σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες. "Αν κάνουμε κάτι άλλο θα ήταν λάθος ως προς τα (υπόλοιπα) συνδικάτα, τα περισσότερα από τα οποία υποστηρίζουν το κείμενο".

Το πιο μετριοπαθές συνδικάτο CFDT υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό πιο εύκολα σε δύσκολους καιρούς αλλά δίνει επίσης μεγαλύτερη εξουσία στα συνδικάτα να διαπραγματευθούν επιχειρησιακές συμβάσεις αντί εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο Σαπέν είπε ότι συμφωνεί με τη σκληρή στάση που τηρεί ο Βαλς και είπε πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί το τμήμα εκείνο του νομοσχεδίου που δίνει την επιλογή στις επιχειρήσεις να μην τηρούν τις εθνικές υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία της εργασίας, αν υιοθετήσουν επιχειρησιακές συμβάσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας με τη συγκατάθεση της πλειονότητας των υπαλλήλων.

Ένας άλλος υπουργός δήλωσε ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να διαταραχθεί η διεξαγωγή του Euro 2016, γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε την εικόνα της Γαλλίας.

Μια επιλογή θα ήταν οι βουλευτές να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο όταν επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση για δεύτερη ανάγνωση, είπε ο υπουργός, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

Η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο από την Εθνοσυνέλευση με διάταγμα παρακάμπτοντας την πρώτη ανάγνωση. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'