Γιατί το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο -Τα οφέλη του γέλιου

Λέγεται συχνά ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο αλλά είναι αλήθεια; Ας δούμε μερικά από τα πολλά οφέλη του γέλιου στη ζωή μας και γενικότερα από τη θετική στάση ζωής.



• Γελάστε με την καρδιά σας για την καρδιά σας

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC) που πραγματοποιήθηκε το 2009 τα άτομα που έπασχαν από καρδιακές παθήσεις γελούσαν κατά 40% λιγότερο από εκείνους που δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους. Η συγκεκριμένη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γέλιο μειώνει την έκλυση των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, προλαμβάνει τη φλεγμονή στις αρτηρίες και αυξάνει την καλή χοληστερόλη στο αίμα. Ο Michael Miller, διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας ανέφερε σχετικά: «Ξέρουμε ότι η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η καλή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και άλλων καρδιακών παθήσεων. Ίσως θα έπρεπε πλέον να προσθέσουμε στη λίστα και το γεγονός ότι θα μας ωφελούσε να γελάμε τακτικά... με την καρδιά μας.»

Περισσότερα
• 6 βιντεοπαιχνίδια εναντίον της κατάθλιψης και του άγχους (ΒΙΝΤΕΟ)

• Απελευθερώνει ενδορφίνες

Την επόμενη φορά που θα σας ταλαιπωρήσει κάποιος χρόνιος πόνος, αντί να πάρετε παυσίπονο δείτε μια κωμωδία. Μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα.

• Ενισχύει τη μνήμη

Όσο για τους πιο ηλικιωμένους, ένα καλό γέλιο όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση αλλά ενισχύει και τη μνήμη. Μελέτη του 2014 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα αναφέρει ότι εκτός από τη σημαντική βελτίωση της συναισθηματικής απόκρισης στους ηλικιωμένους, το γέλιο μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, της ορμόνης του στρες.

• Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το γέλιο ενεργοποιεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όπως για παράδειγμα την γ-ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη που καταπολεμά τις ασθένειες, τα Τ λεμφοκύτταρα και τα Β κύτταρα τα οποία καταπολεμούν μια σειρά από ασθένειες και όγκους.

• Καίει θερμίδες (λίγες βέβαια)

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ που πραγματοποιήθηκε το 2006 το γέλιο επί 10-15 λεπτά την ημέρα σας βοηθά να κάψετε μέχρι και 40 θερμίδες. Με το γέλιο η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και αυξάνεται το οξυγόνο στο αίμα το οποίο επίσης ενισχύει την καύση των θερμίδων. Παρόλο που βεβαίως δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει την άσκηση, το γέλιο συμβάλλει στην γενικότερη υγεία και ευεξία.

• Ελέγχει την πίεση

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οζάκα, το γέλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε μεσήλικα άτομα. Μελέτη του 2011 παρακολούθησε τους συμμετέχοντες οι οποίοι έλεγαν ανέκδοτα και έκαναν γιόγκα με γέλιο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γέλιο βοηθά στη χαλάρωση και στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα.

• Ιδανική άσκηση για το διάφραγμα

Παρόλο που πολλοί από εμάς θεωρούμε το γέλιο συναίσθημα, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σωματική ενέργεια. Το γέλιο κάνει καλό στους πνεύμονες. Ο Robin Dunbar, επικεφαλής μιας σχετικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει: "Το γέλιο περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη και έντονη εκπνοή από τους πνεύμονες. Οι μύες του διαφράγματος αναγκάζονται να εργαστούν πολύ σκληρά". Ως εκ τούτου, όταν γελάμε ασκούμε το διάφραγμά μας και τους κοιλιακούς μας μυς.

• Βελτιώνει τις σχέσεις μας

Το γέλιο ενδυναμώνει τους δεσμούς στις ερωτικές, γονεϊκές ή φιλικές μας σχέσεις. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ζευγάρια που γελούν μαζί είναι πιο ικανοποιημένα. Παρομοίως, οι σχέσεις γονιών και παιδιών βελτιώνονται σημαντικά με το χιούμορ.

• Καταπολεμά την κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετικά μελέτη με επικεφαλής τον L. Fonzi, το γέλιο έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το γέλιο ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ουδετεροποιούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για το λόγο αυτό το γέλιο είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης για τα άτομα εκείνα που υποφέρουν από κατάθλιψη και τα βοηθά να δημιουργήσουν σχέσεις που τους βοηθούν να ζήσουν καλύτερα.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'