Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα, η ελληνική στάση και οι αγωγοί

Σε μια λεπτή γραμμή καλείται να ισορροπήσει η κυβέρνηση στα θέματα των αγωγών ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 28 Μαΐου.


Οι εξελίξεις στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας υποχρεώνουν την Αθήνα να αποφύγει εντάσεις με τους συμμάχους της σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η Μόσχα προσβλέπει στη στήριξη της Ελλάδας σε ενεργειακά project στα οποία αντιτίθενται Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται ενόψει της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα, δεν αφήνουν στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιθώρια πολιτικής αξιοποίησης, όπως πιθανώς στόχευε.

Περισσότερα
• Η Ρωσία γιόρτασε την 9η Μαϊου την Ημέρα της Νίκης (ΦΩΤΟ)
• Προειδοποιεί η Μόσχα: «Είναι γνωστό το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση των αντιδράσεων των ΗΠΑ απέναντι στο ρωσικό σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 και η παράλληλη στήριξη του αγωγού Τap, όπως και του ελληνοβουλγαρικού ΙGB τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε., λίγες ημέρες πριν από την έλευση του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον Nord Stream 2. «Το έργο αυτόbέχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει απολύτως αρνητικές επιπτώσεις για την Ουκρανία, τη Σλοβακία και την Ανατολική Ευρώπη. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις εκνεύρισαν τη ρωσική πλευρά, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο Nord Stream 2 θα αυξήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αποτελεί ένα καθαρά εμπορικό έργο, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μιας σειράς δυτικών εταιρειών (...) και οι προσπάθειες παρεμπόδισής του είναι, φυσικά, εντελώς πολιτικής φύσεως. Οι Αμερικανοί ασχολούνται με αυτό το έργο πάρα πολύ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δυσκολίες μέσω των ιδιαίτερων φίλων που διαθέτουν στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο Ρώσος υπουργός. Σε αυτό το κλίμα έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και δεδομένης της αντίθεσης οκτώ ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στον αγωγό Νord Steam, η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα υποχρεώνει και τη ρωσική πλευρά να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών. Με ανοιχτό το μέτωπο του Nord Stream 2, η Μόσχα δεν θα επιθυμούσε να ανοίξει άλλο ένα, θέτοντας επιτακτικά στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα στήριξης της Ελλάδας στο σχέδιο για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της ελληνοϊταλικής διασύνδεσης IGI. Οι υποχωρήσεις στη συνάντηση των Αθηνών στο θέμα των αγωγών αναμένεται να είναι αμοιβαίες, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει αντίστοιχα μηνύματα από τους εταίρους της.

Ενδεικτική επ’ αυτού είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ενεργειακό Συμβούλιο ΗΠΑ - Ε.Ε. στη συνεδρίασή του στις 3 Μαΐου. Το Συμβούλιο επανέλαβε την ισχυρή στήριξή του προς τον Νότιο Διάδρομο και τον αγωγό Τap, υπογράμμισε τη σημασία του ΙGB και της κατασκευής τερματικών σταθμών LNG στην Κροατία και στην Ελλάδα, και αναφορικά με τη Ρωσία, σχολίασε πως «είναι απαράδεκτη η χρήση της ενέργειας ως πολιτικού εργαλείου».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'