Πρόθυμη να «θυσιάσει» τον Ασαντ η Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έχουν διαγράψει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες, μέσω μαραθώνιων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, John Kerry και του Ρώσου ομόλογού του, Sergei Lavrov, σε ό,τι αφορά τη λήξη του πολέμου στη Συρία. Η Ρωσία συμφώνησε (για πρώτη φορά) να συζητήσει την πιθανότητα απομάκρυνσης από την εξουσία του Σύρου Προέδρου Bashar Assad και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία.


Οι πηγές που αποκαλύπτουν τα παραπάνω, προσθέτουν πως οι Ρώσοι επίσης συμφώνησαν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την τύχη των ανώτατων Σύρων στρατιωτικών διοικητών, οι οποίοι πολεμούν τους επαναστάτες. Οι συζητήσεις (στις οποίες συμμετέχουν και Σαουδάραβες και Ιορδανοί) έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε οι συμμετέχοντες έχουν φθάσει σε σημείο να ετοιμάζουν καταλόγους με τα ονόματα των Σύρων αξιωματικών που θα απομακρυνθούν από τον στρατό και εκείνων που θα διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Περισσότερα
• Η Ρωσία γιόρτασε την 9η Μαϊου την Ημέρα της Νίκης (ΦΩΤΟ)
• Προειδοποιεί η Μόσχα: «Είναι γνωστό το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Μία από τις πλέον σαφείς ενδείξεις της προόδου που αναφέρουμε, ήταν η άφιξη του συνόλου σχεδόν των επικεφαλής των συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων στις 2 και 3 Μαΐου, στην Προωθημένη Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων, στην Ιορδανία (US Central Command Forward-Jordan), για εντατικές διαβουλεύσεις. Η περί ης ο λόγος Διοίκηση, είναι μία αίθουσα επιχειρήσεων, λίγο έξω από το Αμάν, η οποία στελεχώνεται από αξιωματικούς από τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι διαβουλεύσεις αυτές απετέλεσαν προϊόν συναντήσεων μεταξύ ανώτατων Αμερικανών, Σαουδαράβων και Ιορδανών διπλωματών στη Γενεύη, το προηγηθέν διάστημα. Στη συνάντηση της Ιορδανίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στους αντικαθεστωτικούς Σύρους μια σειρά από συμφωνίες, που ήδη έχουν επεξεργασθεί η Μόσχα και η Ουάσιγκτον, με στόχο τη λήξη του πολέμου.

Το κύριο μέρος της συμφωνίας έγκειται στην παραίτηση του Assad και την αποχώρηση του ιδίου και της οικογένειάς του από τη χώρα (κάτι που, άλλωστε, αποτελεί και τη βασική απαίτηση της αντιπολίτευσης για τη συνέχιση των συνομιλιών). Οι Αμερικανοί (με τη συναίνεση και των Ιορδανών και των Σαουδαράβων συμμετεχόντων) ζήτησαν από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών να βοηθήσουν στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων και να μην επιχειρήσουν να περιπλέξουν την κατάσταση, εν ολίγοις να πάψουν τις εχθροπραξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στην Ιορδανία βρίσκονταν ακόμη εν εξελίξει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Η τρέχουσα επιδίωξη της Ουάσιγκτον είναι να επιτύχει μιαν εκεχειρία στο σύνολο της συριακής επικράτειας, η οποία θα αποτρέψει την επικείμενη επίθεση των ρωσικών, ιρανικών, συριακών δυνάμεων, καθώς και αυτών της Χεζμπολάχ, εναντίον του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως, ήδη στις 2 και 3 Μαΐου, η ρωσική αεροπορία αίφνης σταμάτησε τις επιθέσεις της στην περιοχή του Χαλεπίου, μετά από προσωπική εντολή του Προέδρου Vladimir Putin.

Έτσι, οι δυνάμεις του Ιράν, της Συρίας και της Χεζμπολάχ ετοιμάζουν την επίθεσή τους χωρίς την απαραίτητη για την κατάληψη της πόλης αεροπορική υποστήριξη. Παρ' ότι η συριακή πολεμική αεροπορία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει στην περιοχή του Χαλεπίου, δεν κρίνεται ικανή να φέρει εις πέρας μεγάλης κλίμακας και αποφασιστικές επιθέσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την ολοκληρωτική στροφή της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την τύχη του Assad, εν μέσω μάλιστα της προετοιμασίας για την ανακατάληψη του Χαλεπίου. Εν τούτοις δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Putin θα κάνει αιφνιδιαστικές ανατροπές στην πολιτική του.

Σε δύσκολη θέση ο Ασαντ και οι πιστοί του

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ξεκίνησαν ήδη συνομιλίες το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου, για να συντάξουν έναν κατάλογο με ονόματα στρατηγών του συριακού στρατού, οι οποίοι προβλέπεται να αποταχθούν λόγω συμμετοχής τους σε εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Οι στρατηγοί δεν θα παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου, αλλά θα τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη Συρία, μαζί με τις οικογένειες και τις περιουσίες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και για τον Πρόεδρο Bashar Assad και την οικογένειά του.

Οι πηγές που αποκαλύπτουν τις εξελίξεις αυτές, επισημαίνουν πως στην κορυφή του καταλόγου αυτού, βρίσκονται τα ονόματα των αξιωματικών της αεροπορίας, που έφεραν σε πέρας τις επιθέσεις του καθεστώτος Assad εναντίον των αντικαθεστωτικών, τα τελευταία πέντε έτη. Αποκαλύπτουν, επίσης, ότι οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι σκοπεύουν να «αποκεφαλίσουν» τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού, αλλά να αφήσουν ανέπαφη την παρούσα δομή των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτήν μαχητές και διοικητές των αντικαθεστωτικών. Στους «αξιωματικούς» των αντικαθεστωτικών πρόκειται να αποδοθούν βαθμοί που θα αντιστοιχούν σε αυτούς που ήδη έχουν στις τάξεις των ανταρτών.

Οι πρώτες αποκαλύψεις για την τύχη του Bashar Assad αναστάτωσαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν. Στη διάρκεια πυρετωδών διαβουλεύσεων την 4η Μαΐου, αποφασίστηκε να σταλεί στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις αραβικές και αφρικανικές χώρες, Hossein Amir-Abdollahian, με σκοπό να διευκρινίσει το κατά πόσον οι πληροφορίες περί εγκατάλειψης του Σύρου ηγέτη ήταν αληθείς. Ο Ιρανός διπλωμάτης αφίχθη στη Μόσχα την επομένη και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Mikhail Bogdanov, που είναι και ο κύριος διαμορφωτής της στρατηγικής της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Amir-Abdollahian δήλωσε πως το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Assad και τον συριακό λαό στη μάχη του κατά της τρομοκρατίας και θα επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. Ο Ιρανός διπλωμάτης δεν είπε ούτε μία λέξη για το μέλλον του Assad. Η Μόσχα, πάντως, βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από την Τεχεράνη. Λίγο πριν ο Amir-Abdollahian αποβιβασθεί στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, προέβη σε μια συγκλονιστική δήλωση: «Ο Assad δεν είναι σύμμαχός μας. Όντως τον υποστηρίζουμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια διατήρησης της ενότητας της Συρίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι σύμμαχός μας, όπως επί παραδείγματι είναι η Τουρκία και οι ΗΠΑ». Είναι προφανής η αιχμή για την Ουάσιγκτον και για την Άγκυρα, των οποίων η σχέση διαταράχθηκε πρόσφατα.

Φυσικά, η αλλαγή πλεύσης της Ρωσίας έγινε αντιληπτή και από τον Assad. Γι' αυτό και στις επιχειρήσεις που διεξάγει κατά των αντικαθεστωτικών στις περιοχές του Χαλεπίου που αυτοί κατέχουν, χρησιμοποιεί συριακές, ιρανικές και δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από τον Assad, παρά την ανακοίνωση της 7ης Μαΐου (από τη Μόσχα και από τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία) ότι η κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική περιοχή της πόλης, επεκτάθηκε κατά 72 ώρες. Ο Assad φαίνεται πως κρατά σε εφεδρεία τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, για να υπερασπισθεί το καθεστώς του όταν τεθεί σε εφαρμογή το αμερικανορωσικό σχέδιο «εκθρόνισής» του.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'