Ο Rothschild ταπεινώνει τον Obama: «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον πλανήτη»

Ο Ομπάμα στην ομιλία του προχθές, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις φορολογικές αναστροφές των εταιρειών, κατηγόρησε τους «κακοσχεδιασμένους» νόμους που επιτρέπουν την παράνομη μεταφορά χρημάτων σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι η ομιλία του ήρθε σε μια στιγμή που όλος ο κόσμος ασχολείται με την αποκάλυψη για τα έγγραφα του Παναμά, ο Ομπάμα αναφέρθηκε και σ' αυτό, λέγοντας ότι: «Φοροαποφυγή είναι ένα μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα», είπε την Τρίτη, «πολλά από αυτά τα χρήματα είναι νόμιμα, αλλά αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα, επειδή πολλά από αυτά είναι επίσης παράνομα».


Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σ' αυτό: από όλες τα κράτη του κόσμου, δεν είναι άλλο κράτος παρά αυτό που  ο Ομπάμα είναι πρόεδρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός ως «φορολογικός παράδεισος» των offshore στον κόσμο.

Το Bloomberg, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την ιστορία για τη χρήση της Νεβάδα ως εξέχων φορολογικό παράδεισο στις αρχές του τρέχοντος έτους, γράφει, «ο Παναμάς και οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο: Δεν έχουν συμφωνήσει στις νέες διεθνείς προδιαγραφές για να το κάνουν πιο δύσκολο για τους φοροφυγάδες το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με το οποίο κρύβουν τα χρήματά τους».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, εν μέσω αυξημένου ελέγχου από δημοσιογράφους, ρυθμιστικές αρχές και φορείς επιβολής του νόμου, το παγκόσμια τοπίο των φορολογικών παραδείσων έχει μετατοπιστεί. Σε μια προσπάθεια να πιάσουν τους φοροφυγάδες, σχεδόν 100 χώρες και παραπάνω έχουν συμφωνήσει από το 2014 να επιβάλουν νέες απαιτήσεις γνωστοποίησης για τραπεζικούς λογαριασμούς, τραστ και ορισμένες άλλες επενδύσεις που κατέχονται από πελάτες άλλων χωρών- τα διεθνή πρότυπα που εκδίδονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μια διεθνή ομάδα πολιτικής που χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις.

Με λίγα λόγια: ενώ ο Ομπάμα παραπονιέται για την φοροαποφυγή των επιχειρήσεων στον Παναμά, την ενθαρρύνει στις πολιτείες των ΗΠΑ.

Χώρες όπως, η Ελβετία και οι Βερμούδες συμφώνησαν, τουλάχιστον επί της αρχής, να μοιράζονται τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές αρχές σε άλλες χώρες. Μόνο μια χούφτα εθνών αρνήθηκαν να υπογράψουν. Η πιο σημαντική είναι η ΗΠΑ. Η άλλη είναι, φυσικά, ο Παναμάς, και μόλις είδαμε τι συμβαίνει εκεί.

Η τελευταία αναφορά «υπογραμμίζει το απόρρητο στον Παναμά», δήλωσε η Stefanie Ostfeld, η ασκούσα καθήκοντα προϊσταμένης του γραφείου των ΗΠΑ στην ομάδα κατά της διαφθοράς Global Witness. «Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι η ΗΠΑ έχει τόσο μεγάλο απόρρητο, όπως τα κράτη της Καραϊβικής και του Παναμά. Δεν θα πρεπε να είμαστε η παιδική χαρά για το βρώμικο χρήμα του κόσμου, η οποία είμαστε σήμερα».

Για τον Ομπάμα, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αφήσει τα γεγονότα να πάρουν τον δρόμο μιας καλής ομιλίας, ή να καλωσορίζει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος απ' τους πλούσιους όλου του κόσμου, είτε είναι εγκληματίες είτε όχι, καθώς θα μεταφέρουν τον πλούτο τους από τον Παναμά στη Νεβάδα, το Ουαϊόμινγκ και άλλα φορολογικά καταφύγια στις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες της λίστας των Panama Papers
Panama Papers: Παγκόσμια Χιονοστιβάδα Εξελίξεων -Αποκαλύφθηκε παγκόσμια διαφθορά
Panama Papers: Η εταιρεία του γιου του λοχαγού των Waffen SS, έπλενε τα λεφτά της Ελίτ

Για να είναι σίγουρες, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να παρακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αλλά όχι των ξένων περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ. Το 2010, το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμού Εξωτερικού, ή FATCA, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε τη δίωξη έναντι των ελβετικών τραπεζών για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής. Η FATCA ενδυναμώνει ορισμένες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία εσωτερικού εισοδήματος τυχόν ξένους λογαριασμούς που τηρούνται από πολίτες των ΗΠΑ.

Η FATCA, ωστόσο, δεν δεσμεύει τις τράπεζες να παρέχουν πληροφορίες για αλλοδαπούς με λογαριασμούς στις ΗΠΑ για τις ρυθμιστικές αρχές στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες με ορισμένες άλλες χώρες, που απαιτεί μια τέτοια ανταλλαγή με ξένες ρυθμιστικές αρχές, αλλά οι φορολογικοί σχεδιαστές λένε ότι θεωρείται σχετικά εύκολο να αποφευχθεί. Κι εδώ είναι που ήρθε ο ΟΟΣΑ, με δική του ευθύνη να αναλάβει τη FATCA που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Ο Παναμάς υπήρξε μια χώρα που έκανε ότι μπορούσε για να καθυστερήσει τη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς του ΟΟΣΑ. Σε μια συνέντευξη του Ιανουαρίου αξιοματούχος της Trident Trust Co, έναν μεγάλο πάροχο offshore εταιρειών, είπε ότι είχε δει ένα μεγάλο αριθμό λογαριασμών να μετακινείται στον Παναμά λόγω της αδύναμης δέσμευσή του με τους κανονισμούς του ΟΟΣΑ. «Το γραφείο του Παναμά ήταν πολύ καταπονημένο, επειδή πολλοί άνθρωποι έκαναν αλλαγή έδρας στον Παναμά από τα BVI και Cayman», είπε η Alice Rokahr, μια υπάλληλος της Trident που έχει έδρα στη Νότια Ντακότα. Στα τέλη Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι του ΟΟΣΑ, δήλωσαν δημοσίως ότι ο Παναμάς «βγήκε από τον κατάλογο των δεσμευτικών δικαιοδοσιών» που συμφωνούσαν να μοιράζονται πληροφορίες. Η πιο πρόσφατη κάλυψη των εικονικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν από δικηγορικά γραφεία του Παναμά θα μπορούσαν να δώσουν στον ΟΟΣΑ νέα πυρομαχικά για να ασκήσει πίεση στην χώρα να υπογράψει τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών, λένε κάποιοι ειδικοί σε φορολογικά θέματα.

Όμως, ενώ μπορεί κανείς να επικρίνει τον Παναμά, και δίκαια, για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής, τουλάχιστον οι ηγέτες του δεν προσποιούνται ότι είναι άγιοι, κάνοντας ακριβώς αυτό που καταδικάζουμε.

Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν πολλά από τα διεθνή πρότυπα, και λόγω της πολιτικής εξουσίας τους, είναι σε θέση να συνεχίσουν», δήλωσε ο Bruce Zagaris δικηγόρος της Berliner Corcoran & Rowe LLP που ειδικεύεται στα διεθνή φορολογικά και τους κανονισμούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Είναι βασικά η μόνη χώρα που μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό. Άλλες, όπως ο Παναμάς έχουν δοκιμάσει, αλλά ο Παναμάς δεν μπορεί να σηκώσει την γροθιά τόσο ψηλά όσο ΗΠΑ».

Και επιβεβαιώνοντας ακριβώς αυτό, σε δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τον γραμματέα του ΟΟΣΑ γενική Angel Gurria, ο ΟΟΣΑ είπε ότι «ο Παναμάς είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο που συνεχίζει να επιτρέπει σε κεφάλαια να κρύβονται σε offshore και να φοροδιαφεύγουν».

Η δήλωση δεν ανέφερε τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΟΣΑ.

Και εκεί είναι το θέμα: οι ΗΠΑ, μόνο και μόνο επειδή είναι ο μεγαλύτερος -και πλουσιότερος -νταής στην αυλή, μπορεί να κηρύττει ηθική συνεχώς, αλλά χωρίς να κάνει πράξει αυτό που κηρύττει.

Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την αντίσταση των ΗΠΑ στα πρότυπα του ΟΟΣΑ ως εργαλείο μάρκετινγκ -και προσέλκυσης χρημάτων από το εξωτερικό στις Η.Π.Α. σε απόρρητους φορολογικούς παραδείσους όπως η Νεβάδα και η Νότια Ντακότα, ενδεχομένως κρατώντας τα κρυφά από τις κυβερνήσεις των πατρίδων τους.

Σύμβουλοι όπως το ίδρυμα Rothschild, φιλοξενήθηκαν αρχικά από τον Jesse Drucker του Bloomberg.

Το ίδρυμα Rothschild, το μακραίωνο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, έχει ανοίξει εταιρία τραστ στο Reno, της Νεβάδα, λίγα τετράγωνα μακριά από τα καζίνο Harrah και Eldorado. Πλέον οι περιουσίες των πλουσίων ξένων πελατών από offshore παραδείσους, όπως οι Βερμούδες, που υπόκεινται στις νέες διεθνείς απαιτήσεις γνωστοποίησης, μετακινούνται στην επιχείρηση των Rothschild στη Νεβάδα, που απαλλάσσεται.

Για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, η σημερινή κατάσταση είναι απλά μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία. Στο σχέδιο της παρουσίασής του Σαν Φρανσίσκο, ο Penney των Rothschild έγραψε ότι οι ΗΠΑ «είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον κόσμο». Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε αργότερα δεν έχουν «τα μέσα για την επιβολή αλλοδαπών φορολογικών νόμων και έχουν λίγη όρεξη να το κάνουν».

Και αυτό είναι που χρειάζεται να ξέρουμε.

Αόρατα Γεγονότα
Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'