Panama Papers: Η εταιρεία του γιου του λοχαγού των Waffen SS, έπλενε τα λεφτά της Ελίτ

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1986 ο Γιούργκεν Μοσάκ, γιος ενός πρώην λοχαγού των Waffen SS που μετά τον πόλεμο έγινε κατάσκοπος της CIA με έδρα τον Παναμά πρωταγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια σκάνδαλα φοροαποφυγής.
Σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές της σύγχρονης ιστορίας, μια ομάδα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων έδωσαν στη δημοσιότητα μυστικά έγγραφα της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, με ονόματα πελατών που διατηρούσαν offshore λογαριασμούς. Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο γνωστούς από αυτούς.


Αλυσιδωτές αντιδράσεις σχεδόν σ' όλον τον κόσμο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers για τη φοροδιαφυγή και τις παράνομες ή σκιώδεις δραστηριότητες εταιρειών, ηγετών, επιχειρηματιών, διασημοτήτων όπως ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοβόδαρ και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Μεταξύ των αρχηγών κρατών που εμπλέκονται στο «σκάνδαλο του αιώνα» είναι ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Πορόσενκο και ο Αργεντινός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, 128 πολιτικοί ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως η οικογένεια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η οικογένεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τα παιδιά του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ).

Η Εισαγγελία του Παναμά ξεκίνησε έρευνες για την εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο, τη Mossack Fonseca, η οποία πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι στο επίκεντρο μιας διεθνούς εκστρατείας εναντίον του απορρήτου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ραμόν Φονσέκα, συνιδρυτής της εταιρείας, ισχυρίστηκε ότι το νομικό γραφείο του ήταν το θύμα μιας επιτυχημένης αλλά «περιορισμένης» δικτυοπαραβίασης.

Παράλληλα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Μ. Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσουν έρευνες. Συγκεκριμένα, η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε χτες πως «έχει εντοπίσει πάνω από 800 φορολογουμένους» στα Panama Papers και «έχει διαπιστώσει σύνδεση πλέον των 120 εξ αυτών με offshore στο Χονγκ Κονγκ». Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και οι υπηρεσίες της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε το Ουέλινγκτον.

Οι Βρετανοί
Η βρετανική κυβέρνηση, εξάλλου, ζήτησε χτες να της δοθεί άμεσα αντίγραφο των εγγράφων, προκειμένου να μελετήσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση για πιθανή φοροδιαφυγή. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα είναι και αυτό του πατέρα του Κάμερον, Ιαν Κάμερον, καθώς και μέλη των Συντηρητικών. Η εκπρόσωπος του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η οικογένεια Κάμερον είχε επενδύσει σε offshore εταιρείες, λέγοντας: «Είναι ιδιωτική υπόθεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore είναι μια «καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα», ενώ η γαλλική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «νομιμοποίηση εσόδων από διακεκριμένη φοροδιαφυγή».

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β.Σόιμπλε, δήλωσε πως θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής μέσω offshore, πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Επίσης, οι Εποπτικές Αρχές Χρηματοοικονομικών της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Αυστρίας ξεκινούν έρευνες για τη βοήθεια που πρόσφεραν σε πελάτες τους να δημιουργούν offshore εταιρείες.

Στο μεταξύ, υπήρξαν αντιδράσεις και των εμπλεκόμενων, με πιο έντονες αυτές της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «βασικός στόχος της υπόθεσης Panama Papers είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν», λέγοντας παράλληλα ότι ή έρευνα αποτελεί «προϊόν πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη Ρωσία. Κατά τον Πεσκόφ, δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Σε δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, λέγοντας πως ακολουθεί κατά γράμμα τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον φέρουν να εμπλέκεται σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής επειδή ίδρυσε μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους εν μέσω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Μπίζνες» στον Παναμά

Βλαντιμίρ Πούτιν
Μπλεγμένοι άνθρωποι του προέδρου

Συνεργάτες του Ρώσου προέδρου χρησιμοποίησαν το δίκτυο των offshore για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά, έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα και μεταχρονολογημένες διαταγές μη εγγυημένων δανείων. Συνολικά φέρεται να διακίνησαν 2 δισ. δολάρια μέσω offshore και τραπεζών.

Μαουρίτσιο Μάκρι
Δεν είχε δηλώσει μία εταιρεία

Ο πρόεδρος της Αργεντινής δεν είχε δηλώσει μία εταιρεία που ονομάζεται FLEG Trading Ltd, της οποίας ήταν διευθυντής με τον αδελφό και τον πατέρα του από το 1998, όταν μετακινήθηκε στις Μπαχάμες το 2009.

Λιονέλ Μέσι
«Ντρίμπλες» φοροδιαφυγής

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής βρίσκεται καταχωρισμένος ως ιδιοκτήτης, όπως και ο πατέρας του, της Mega Star. Οι Μέσι είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών με την υποψία της φοροδιαφυγής. Υποστηρίζει πως η εταιρεία είναι ανενεργή και ουδέποτε απέκτησε κεφάλαια.

Πέτρο Ποροσένκο
Eπενδύσεις στην περίοδο του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρέθηκε να κατέχει περιουσιακά στοιχεία offshore. Ο ίδιος φέρεται να είναι ο μοναδικός μέτοχος εταιρείας που συστάθηκε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους όταν τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονταν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών, τον Αύγουστο του 2014.

Κάμερον
«Μαέστρος» ο πατέρας

Ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ιαν Κάμερον (φωτογραφία), διηύθυνε ένα δίκτυο offshore επενδυτικών ταμείων με στόχο να αυξήσει την οικογενειακή περιουσία. Το fund με την ονομασία Blairmore Holding's Inc ιδρύθηκε στις αρχές του 1980 και δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρο στη Βρετανία.

Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον
Πωλητής για ένα δολάριο!

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας είχε κρύψει εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ισλανδικές τράπεζες μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αγοράσει την offshore Wintris το 2007. Οκτώ μήνες αργότερα πούλησε το 50% στη σύζυγό του έναντι ενός δολαρίου.

Τα στοιχεία της απάτης

11,5 εκατ. έγγραφα αποκαλύπτουν μυστικές δοσοληψίες με offshore εταιρείες σε βάθος 40 ετών, από τα αρχεία της εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο παροχής offshore υπηρεσιών. 12 νυν και πρώην επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και συγγενείς εν ενεργεία ηγετών, περιλαμβάνονται στα έγγραφα. 140 πολιτικοί από περισσότερες από 50 χώρες συνδέονται με offshore εταιρείες σε 21 φορολογικούς παραδείσους. Περισσότερες από 500 τράπεζες, οι θυγατρικές τους και τα υποκαταστήματά τους δημιούργησαν 15.600 εταιρείες απόκρυψης πλούτου σε συνεργασία με τη Mossack Fonseca. Μόνο η HSBC δημιούργησε πάνω από 2.300 τέτοιες εταιρείες. Υπάρχουν στοιχεία για 214.000 offshore εταιρείες σε περισσότερες από 200 χώρες. Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχουν τις περισσότερες offshore, συνολικά 100.000 εταιρείες.

Πλοκάμια σε πλήθος σκανδάλων

Οι σκοτεινές δουλειές της Μossack Fonseca

Η υπόθεση των Panama Papers δεν φέρνει στην επιφάνεια απλώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε για δεκαετίες κάτω από τη μύτη κυβερνήσεων και Αρχών ένα παγκόσμιο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά υποδεικνύει κι έναν από τους βασικούς χειριστές του συστήματος, την εταιρεία Mossack Fonseca.

Η εταιρεία που ίδρυσαν το 1986 ο Γιούργκεν Μοσάκ, γιος ενός πρώην λοχαγού των Waffen SS που μετά τον πόλεμο έγινε κατάσκοπος της CIA με έδρα τον Παναμά και ο διάσημος συγγραφέας και νομικός Ραμόν Φονσέκα Μόρα, μέχρι πρότινος σύμβουλος του προέδρου του Παναμά, έχει πολυετή παρουσία στις γκρίζες ζώνες του διεθνούς εμπορικού δικαίου. Η εταιρεία άρχισε να λειτουργεί το 1986, όμως ο Μοσάκ, που θεωρείται ιδιοφυΐα στα νομικά, είχε ανοίξει το γραφείο του από το 1977.

Η εταιρεία έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων στην υπόθεση του σκανδάλου της Petrobras, στη διαχείριση των κλοπιμαίων (3,5 τόνων χρυσού) της μεγαλύτερης ληστείας στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας που έγινε το 1983 και έχει φτιάξει κάποιες offshore για τον διάσημο επικεφαλής του μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών της Γκουανταλαχάρα, Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο. Η συνεργασία με τον Κιντέρο (ο οποίος είχε συλληφθεί το 1985) έληξε άδοξα το 2005, όταν η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ζήτησε τη συνδρομή της εταιρείας για να πάρει τον τίτλο ιδιοκτησίας ακινήτου του εμπόρου ναρκωτικών που βρισκόταν στην κατοχή μιας offshore. Η Mossack Fonseca αρνήθηκε να εκπροσωπήσει τον Κιντέρο κυρίως εξαιτίας του φόβου των επικεφαλής της για το τι θα μπορούσαν να πάθουν όταν αυτός βγει από τη φυλακή. Ο Κιντέρο βγήκε το 2013 κι έκτοτε είναι άφαντος.

Παρέμβαση

Χαρακτηριστικό του πόσο βαθιά βουτηγμένη σε γκρίζες δραστηριότητες είναι η Mossack Fonseca είναι ότι το 2012 έκλεισε συμφωνία με μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης φήμης στο Διαδίκτυο και από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι της ζήτησε να αφαιρέσει από το Διαδίκτυο όλες τις αναφορές που σχετίζουν την εταιρεία με τους όρους-κλειδιά (στα ισπανικά και στα αγγλικά) «ξέπλυμα χρήματος, κάλυψη πράξεων, φοροαποφυγή, φορολογική απάτη, έγκλημα, εμπόριο όπλων, βρώμικο χρήμα, σκάνδαλο».

Ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, στον απόηχο της διαρροής των «Εγγράφων του Παναμά», μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον να κάνει δεκτό το αίτημά του για διάλυση της Βουλής και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η παραίτηση ανακοινώθηκε από υπουργό ενώ η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Προοδευτικού Κόμματος στην κρατική τηλεόραση RUV.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, αφού η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε από τη διαρροή των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), η οποία άγγιζε και τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γκουνλάουγκσον, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, αρνήθηκε να προχωρήσει στη διάλυση και κάλεσε για διαβουλεύσεις τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Γκουνλάουγκσον δεν είχε δηλώσει μια εξωχώρια εταιρεία που είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, προκειμένου να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε η τελευταία από τον πατέρα της.

Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός είχε αρχικά δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε σήμερα πιέσεις και κλήθηκε να λογοδοτήσει για την οικογενειακή του περιουσία, καθώς το όνομα του πατέρα του Ίαν εμπλέκεται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής "Panama Papers".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC, μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω έγγραφα, ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε ένα επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ρωτήθηκε αν η σημερινή οικογενειακή περιουσία του βρίσκεται στο υπεράκτιο fund, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει μέσω ενός εκπροσώπου ότι αυτό είναι "ιδιωτική υπόθεση". Είχε δώσει την ίδια απάντηση το 2012, όταν είχαν έρθει στο φως οι πρώτες πληροφορίες για τις υπεράκτιες επενδύσεις του πατέρα του Ίαν, ο οποίος πέθανε το 2010.

Όμως, κυβερνητική πηγή δήλωσε σήμερα ότι "ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα μερίδιο σε υπεράκτιο fund".

Η υπόθεση απασχολεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων. Φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει τον προσεχή μήνα στο Λονδίνο σε σύνοδο κατά της διαφθοράς και ο οποίος τάσσεται συχνά υπέρ της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την Guardian, στο fund του Ίαν Κάμερον απασχολούνταν περίπου 50 άτομα, είχαν την έδρα τους στις Μπαχάμες, υπέγραφαν χαρτιά και ενεργούσαν ως ταμίες και γραμματείς, κάτι που δεν είναι παράνομο.

Ο αρχηγός της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον πρωθυπουργό "να σταματήσει να υπεκφεύγει" και να αναλάβει δράση κατά της φοροδιαφυγής. "Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σταθμά, το ένα για την πλούσια ελίτ και το άλλο για τους υπόλοιπους από εμάς", δήλωσε σήμερα τονίζοντας ότι "οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν".

Τα "Panama Papers" αποκαλύπτουν ένα τεράστιο σύστημα φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, παράγοντες του αθλητισμού και δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που υπήρχαν στο δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά και έφερε στο φως η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στις τράπεζες το κλειδί στη διαφάνεια συναλλαγών 

 Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις των λεγόμενων εγγράφων του Παναμά, τα οποία φέρουν επιφανείς πολιτικούς, οικονομικούς και αθλητικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής σε όλο τον κόσμο να είναι αναμεμειγμένοι στη σύσταση υπεράκτιων εταιρειών με στόχο τη φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα έφεραν στη δημοσιότητα δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, μέλη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Εταιρεία-κλειδί σε αυτή την ιστορία είναι η εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά. Φορολογικοί και δικαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει την ιστορία των αποκαλύψεων σαν μια ευκαιρία για την ενίσχυση του διεθνούς αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανεξάρτητα από την υπόθεση των εγγράφων του Παναμά θέλει μέσα στον Απρίλιο να παρουσιάσει νέες προτάσεις. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπο τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η υπόθεση των λεγόμενων εγγράφων του Παναμά δεν αποτελεί κάτι πραγματικά καινούργιο ωστόσο αυξάνει την πίεση στους φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο.

Οι ελίτ και το δίκαιο της αδιαφάνειας

Για μια τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία έκανε λόγο ο πολιτικός των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ. Mπορεί να μην είναι μια πραγματικά καινούργια είδηση ωστόσο όπως επεσήμανε: «Το καινούργιο σε αυτό το σκάνδαλο είναι ότι τώρα έχουμε ονόματα και ότι αυτά τα ονόματα επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν εδώ και καιρό, ότι οικονομικές και πολιτικές ελίτ θεωρούν πως για αυτούς ισχύει ένα διαφορετικό δίκαιο, δηλαδή το δίκαιο της αδιαφάνειας».

Τον Οκτώβριο του 2014 πολλά κράτη υπέγραψαν στο Βερολίνο μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών σε τραπεζικό επίπεδο με στόχο την αποφυγή της φοροδιαφυγής. Με τον τρόπο αυτό στην ουσία έμπαινε τέλος στο τραπεζικό απόρρητο. Μέχρι στιγμής 80 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία ενώ συγχρόνως άλλα 16 κράτη προτίθενται να την υπογράψουν. Η σύσταση υπεράκτιων εταιρειών είναι νόμιμη ωστόσο, όπως δήλωσε ο Σβεν Γκίγκολντ σχετικά:

«Δεν είναι παράνομο οποιοσδήποτε δεν έχει να κρύψει τίποτα να διαχειρίζεται τα χρήματά του στο όνομά του. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που κέρδισαν νόμιμα χρήματα και θα ήθελαν να τα κρύψουν διότι δεν εμπιστεύονται το νομικό σύστημα ενός κράτους. Εδώ όμως συμβαίνει το αντίστροφο. Άνθρωποι που βρίσκονται ψηλά και θέλουν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους. Αυτό μπορεί να μας κάνει να υποπτευθούμε ότι τα έσοδα δεν προέρχονται από καθαρές πηγές. Μπορεί να είναι προϊόν διαφθοράς ή παράνομων δραστηριοτήτων και αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν αυτή τη διαφάνεια. Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς τα ποσά αυτά μπορεί να αγγίζουν έως και το 10% του ΑΕΠ μιας χώρας και φυσικά τα χρήματα αυτά λείπουν από τα δημόσια ταμεία και τα πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι».

Παράδειγμα οι ΗΠΑ

Για τον Γερμανό πολιτικό πάντως το κλειδί στη διαφάνεια κρατούν οι τράπεζες. Μέσω αυτών όπως λέει μπορεί να υπάρξει «διαύγεια» στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ωστόσο πολλές τράπεζες δεν φαίνονται πρόθυμες να συνδράμουν. Ο Σβεν Γκίγκολντ παρατηρεί πως οι ΗΠΑ δίνουν ένα καλό παράδειγμα που θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ευρώπη:

«Οι ΗΠΑ προηγήθηκαν. Οι ΗΠΑ εισπράττουν από ξένες τράπεζες ένα χρηματικό πρόστιμο εάν αυτές δεν εγγυηθούν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί πολίτες σε λογαριασμούς που διαθέτουν εταιρείες και τραστ στην τράπεζά τους. Με την ίδια μέθοδο θα μπορούσε η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις υπεράκτιες εταιρείες. Αυτό θα σήμαινε ότι με τη βοήθεια χρηματικών προστίμων θα μπορούσαμε να υποχρεώσουμε όλους τους πελάτες των τραπεζών να γνωρίζουν ποιοι επωφελούνται από εταιρείες, τραστ, ιδρύματα με τα οποία συναλλάσσονται. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζητούμενο και ένα εργαλείο για να εξυγιάνουμε το οικονομικό σύστημα».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'