Αυθεντικό το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο Κούρου της Σητείας

Είναι αυθεντικό και αντιστοιχίζεται με τα χάλκινα ειδώλια της Νεοανακτορικής Περιόδου (1700 - 1450 π.Χ.) και είναι το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί οπουδήποτε, γεγονός καταδεικνύει την τεράστια σημασία του. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχαιότητα, το υλικό και τα ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά του, εκτιμάται ότι η χρηματική του αξία ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ.


Στο ποσό του 1.300.000 ευρώ ανέρχεται η αξία ενός αρχαίου ειδωλίου Μεσομινωικής Περιόδου, ύψους 30 εκ., το οποίο απεικονίζει Κούρο σε στάση λατρείας και το οποίο είχε βρεθεί στην κατοχή τεσσάρων ατόμων τα οποία συνελήφθησαν στις 29 Μαΐου του 2015 στη Σητεία, για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΑΣ.
 Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις -με υπουργική απόφαση- συγκροτήθηκε επιτροπή για την εκτίμηση του συγκεκριμένου αρχαιολογικού ευρήματος.



Το πόρισμα της Επιτροπής κατέληξε στα εξής σχετικά με τον ειδώλιο:

«Είναι αυθεντικό και αντιστοιχίζεται με τα χάλκινα ειδώλια της Νεοανακτορικής Περιόδου (1700 - 1450 π.Χ.) και είναι το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί οπουδήποτε, γεγονός προσδιοριστικό της σημασίας του, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την αρχαιότητα, το υλικό και τα ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά του, εκτιμάται ότι η χρηματική του αξία ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου και τριακοσίων χιλιάδων (1.300.000) ευρώ».



Υπενθυμίζεται ότι πριν σχεδόν ένα χρόνο ύποπτοι προσπάθησαν να πουλήσουν τον μεσομινωϊκό κούρο, ωστόσο συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλία, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στη Σητεία, ηλικίας 35, 41, 35 και 41 χρονών κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως διαπιστώθηκε οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους το αρχαίο ειδώλιο, το οποίο διέθεταν προς πώληση.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'