Οι «ραγισμένες καρδιές» είναι επιρρεπείς στις καρδιοπάθειες!

Κι ενώ όλοι χρησιμοποιούμε μεταφορικά τη φράση «ραγισμένη καρδιά», η επιστήμη έρχεται να αποκαλύψει ότι, όντως, μετά από έναν επώδυνο ψυχολογικά αποχωρισμό, όντως μπορεί η καρδιά μας να επηρεαστεί αρνητικά.


Συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα μελέτησε στοιχεία ασθενών που υπέφεραν από αγχώδη καρδιομυοπάθεια, αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν και «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς». Συμπέραναν πως, όταν κάποιος βιώσει τον θάνατο ή την απώλεια του αγαπημένου του προσώπου, για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζεται και η λειτουργία της καρδιάς, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστούν αρρυθμίες ή κολπική μαρμαρυγή.

Μέχρι σήμερα, οι μελέτες έδειχναν πως όντως ένα δυσάρεστο γεγονός μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια ή πόνους στο στήθος, αλλά με την νέα έρευνα, οι μελετητές συνέδεσαν την απώλεια με την ισορροπημένη καρδιακή λειτουργία, που βρίσκεται σε κίνδυνο επί τουλάχιστον έναν χρόνο μετά το δυσάρεστο συμβάν.

Τα αποτελέσματα νεκροψίας του Παντελή Παντελίδη -Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια που έπασχε

Οι ειδικοί πιθανολογούν πως το φαινόμενο συνδέεται με αλλαγές σε ορμόνες που παράγονται λόγων των στρεσογόνων συνθηκών και επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώνουν επίσης πως μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τις στατιστικές, διατρέχουν τα νεότερα άτομα ή όσοι χάνουν τον άνθρωπό τους εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα.

Συμπληρώνουν, τέλος, πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να μιλήσουν για ένα εξακριβωμένο σύνδρομο, αλλά υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε την γενικότερη υγεία της καρδιάς όταν βιώνουν τέτοιες καταστάσεις: Ασκήσεις διαλογισμού, γιόγκα, σωματική άσκηση και βαθιές αναπνοές.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'