Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο σε 57 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων σε 57 χώρες κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης της Interpol και της Europol. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα.


Η επιχείρηση με την ονομασία "Opson V" οδήγησε σε κατασχέσεις - ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες. Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας πιθήκου, είναι μερικά από τα ευρήματα που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο διατροφικό σκάνδαλο εμπλέκεται και η χώρα μας, όπου σύμφωνα με την Interpol, οι αξιωματικοί ανακάλυψαν τρία παράνομα εργοστάσια που παράγουν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την διαδικασία παραγωγής, όπως ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια αλλά και πάνω από 7.400 μπουκάλια νοθευμένων αλκοολούχων ποτών με πλαστές ετικέτες.

Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν). Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές "βαμμένες" με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν (Γαλλία).

Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.

Οι έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους.


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'