Πανικός στην Ευρώπη: Κλείνουν τα σύνορα Ολλανδίας-Βελγίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Το πρωί της Τρίτης, σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομισιόν, αλλά και στον σταθμό Σούμαν.


Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Στον χώρο υποδοχής επιβατών βρέθηκαν τρία γιλέκα αυτοκτονίας, κάτι που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι νεκροί από τα πολλαπλά χτυπήματα ανέρχονται σε 23 και οι τραυματίες είναι δεκάδες. Ωστόσο, τα νούμερα μεταδίδονται με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Στρατός και αστυνομία έχουν αποκλείσει όλο το κέντρο των Βρυξελλών και η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Τρόμος στις Βρυξέλλες: Εκρήξεις σε αεροδρόμιο και Μετρό -Δεκάδες οι νεκροί (σοκαριστικές ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)
Για εκρήξεις που «διαπερνούσαν το σώμα» μιλούν οι πρώτοι μάρτυρες
Ακυρώνει όλες τις πτήσεις της προς Βρυξέλλες η Aegean



Τα βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιθανά αντίποινα στη σύλληψη Αμπντεσλάμ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι τρομακτικό μιας και θα αναδεικνύει το πόσο γρήγορα μπορούν να ανασυνταχθούν, να οργανωθούν και να χτυπήσουν οι τζιχαντιστές.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Κλειστοί είναι και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων.

Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο δέχεται περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Όλα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, δήλωσε ότι άκουσε δύο "πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις". "Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι".

Ο Michael Ryan, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στη Ρουάντα, έγραψε στο Twitter πως ένιωσε την έκρηξη στον σταθμό του Μάλμπεκ ενώ βρισκόταν στον επόμενο σταθμό.

Η βελγική τηλεόραση μεταδίδει μηνύματα προς τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να παραμείνουν ψύχραιμοι. Αναγνώστης του news 247 που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μας ενημέρωσε πως υπάρχουν συστάσεις για παραμονή εντός των οικιών με την αστυνομία και τον στρατό να βρίσκονται επί ποδός.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε και εκείνος τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. "Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση", ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε επίσης στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και στους δύο σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών. Εκπρόσωπος των αξιωματούχων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά.

Ο ολλανδικός στρατός ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα της Ολλανδίας

Σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών,  ενώ έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία αλλά και με τη Γαλλία.

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον συγκάλεσε την επιτροπή COBRA μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από τη δική του μεριά, ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

"Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα το πρωί", πρόσθεσε ο Κάμερον.

Στο ανώτατο επίπεδο απειλής τα ευρωπαϊκά όργανα

Στο ανώτατο επίπεδο "πορτοκαλί" ανεβαίνει το επίπεδο απειλής στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες, "επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν "επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.

"Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας", έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια "απεχθή επίθεση". "Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών", πρόσθεσε.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'