Τούρκος Παρατηρητής στη Χίο είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριό του

Σφραγίδα του ψευδοκράτους στην Κύπρο είχε Τούρκος σύνδεσμος που έφτασε στη Χίο στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών.


 Όπως διευκρίνισαν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο ΑΜΠΕ το θέμα διευθετήθηκε και υπογραμμίζεται πως: Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχές, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

 Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.

 Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στο ψευδοκράτος, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.

 Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

Νέα πρόκληση: Η Τουρκική κυβέρνηση βγάζει στο Αιγαίο το Τσεσμέ, παρά τη συμφωνία
Τι κρύβεται πίσω από τη ρωσοτουρκική κόντρα στη Συρία

Έλληνες αστυνομικοί στην Τουρκία

 Σε ό,τι αφορά στην ανταλλαγή των συνδέσμων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναχωρούν σήμερα Δευτέρα από την Αθήνα πέντε Έλληνες, και συγκεκριμένα τρεις που θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από την Λέσβο και δύο για το Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο.

 Οι Έλληνες σύνδεσμοι είναι αστυνομικοί, καθώς το θέμα των επιστροφών χειρίζεται από ελληνικής πλευράς η Αστυνομία, ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει όσο και των Τούρκων που ήρθαν στην Έλλάδα, δηλαδή 25.

 Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εκτιμάται ότι η τοποθέτηση των Ελλήνων συνδέσμων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού γνωστοποιηθεί από την Τουρκία, ποια λιμάνια της θα ανοίξουν για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.

 Αυτό θα συζητηθεί την Τετάρτη, σε συνάντηση που θα γίνει για το επειχηρισιακό σκέλος των επιστροφών, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της Ολλανδικής Προεδρίας.

 Σχετικά με τις επιστροφές, από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ διευκρινίστηκε ότι απο την Κυριακή έχουν αρχίσει να συντάσσονται αιτήματα επανεισδοχής για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα εξετάζονται με γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) αιτήματα ασύλου που τυχόν θα υποβάλλονται.

Τούρκοι σύνδεσμοι

 Εξάλλου, ολοκληρώθηκε σήμερα η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

 Συγκεκριμένα απο την Κυριακή έως το πρωί έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 25 Τούρκοι σύνδεσμοι, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, αλλά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι τοποθετούνται ως εξής: Έξι στη Χίο (βρίσκονται ήδη εκεί), 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο για το διαβατήριο του Τούρκου «υπαλλήλου» με σφραγίδα του ψευδοκράτους

«Ως προς το θέμα που προέκυψε με το διαβατήριο ενός από τους Τούρκους υπαλλήλους, το οποίο περιείχε σφραγίδα από προηγούμενη επίσκεψή του στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου», το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όπου διευκρινίζει τα εξής:

«Σε κάθε υπήκοο τρίτης χώρας (και της Τουρκίας) που έρχεται στην Ελλάδα , δεν του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχει στο διαβατήριό του σφραγίδα του ψευδοκράτους. Όμως, αντί να σφραγιστεί το διαβατήριό του, σφραγίζεται βίζα εισόδου σε ξεχωριστό φύλλο χαρτί το οποίο μπαίνει μέσα στο διαβατήριο. Αυτό εφαρμόστηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Περαιτέρω, το υπουργείο, σε μία προσπάθεια να "προλάβει" σχόλια για την προφανή αναντιστοιχία στον αριθμό Ελλήνων αξιωματούχων - αστυνομικών που μεταβαίνουν στην Τουρκία σε σύγκριση με τους Τούρκους ομολόγους τους που έχουν ήδη φθάσει στα ελληνικά νησιά - διευκρινίζει στην ίδια ανακοίνωση αναφορικά με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος "ανταλλαγής Ελλήνων και Τούρκων συνδέσμων-παρατηρητών" τα εξής:

«Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία ανταλλαγής συνδέσμων-παρατηρητών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αποστολή την εποπτεία της εφαρμογής των προβλεπομένων στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, ως προς τις επανεισδοχές.

Συγκεκριμμένα:

Από την Τουρκία έρχονται συνολικά 25 κρατικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της γείτονος. Δεν είναι αστυνομικοί – η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Τουρκία δεν αποτελείται από ενστόλους.

Αναλυτικά, οι Τούρκοι σύνδεσμοι αστυνομικών καθηκόντων τοποθετούνται [ως εξής]: 6 στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Από την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, φεύγουν 5 αστυνομικοί, από την αντίστοιχη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα τοποθετηθούν οι 3 στο Δικελί (απέναντι από τη Λέσβο) και οι άλλοι 2 στον Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο).

Κατανοητό το ότι πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα - τονίζει το υπουργείο. Όταν δε καθοριστούν τα λιμάνια επιστροφής στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να αποφασιστεί στη διάρκεια σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων ΕΕ-Τουρκίας μεθαύριο Τετάρτη στην Άγκυρα, θα σταλούν επιπλέον Έλληνες αστυνομικοί στην τουρκική πλευρά».

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας. 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'