Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Deutsche Bank; Καταρρέει με πάταγο: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές της, «δεν ανησυχεί» ο Σόιμπλε

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού της Γερμανίας, της Deutsche Bank.

Η αξία των μετοχών έπιασε χαμηλό επταετίας, φτάνοντας στα 13,39 ευρώ. Το 40% της αξίας των μετοχών της εξανεμίστηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα, από την αρχή του έτους.


Με πρόσφατο το παράδειγμα της Lehman Brothers, που οδήγησε στην πρώτη και πιο ισχυρή οικονομική κρίση του 21ου αιώνα, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ζημιές 6 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα 10 δισ. Ευρώ. Ως εκ τούτου, τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευτεί.

Αξιοσημείωτο δε πως είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα παγκοσμίως, εγγράφοντας στη συγκεκριμένη αγορά αξίες 72,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η «κραταιά» Deutsche Bank «παραπατάει» σε σημείο που γίνεται λόγος στο διεθνή Τύπο ακόμη και για ενδεχόμενο κατάρρευσής μέσα στο 2016. Πόσο «τοξικό» ενεργητικό, πόσοι «σκελετοί στην ντουλάπα» υπάρχουν χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί ακόμη και συγκρίνοντας τα μεγέθη με το γερμανικό ΑΕΠ (2,7 τρισ. ευρώ) και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ (14 τρισ. ευρώ) γίνεται εύκολα αντιληπτό τί κίνδυνοι ελλοχεύουν για την ίδια τη Γερμανία, την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία αν το «παραπάτημα» της Deutsche Bank γίνει πιο έντονο, ώστε να «μυρίζει» κατάρρευση.

Στο προηγούμενο τριήμερο οι τιμές των μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολόγων της Deutsche Bank έχασαν το 1/8 της αξίας τους, κατρακυλώντας απότομα μετά την πτώση που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και πλέον μετράει 20% απώλειες. Μία τόσο ραγδαία απώλεια αξίας είναι ασυνήθιστη όχι μόνο για το «διαμάντι» των γερμανικών τραπεζών, αλλά γενικά για τραπεζικό ομόλογο, παγκοσμίως. Παρόμοια κατάρρευση βιώνουν αυτή τη στιγμή και άλλα ομόλογα της ιστορικής αυτής τράπεζας.

Φυσικά, κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί από ραγδαίες πτώσεις τιμών ομολόγων, διότι υπάρχει διασφάλιση, θα πει κάποιος. Διασφάλιση επιτυγχάνεται, αγοράζοντας CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου. Ειδικά για την Deutsche Bank, όμως, τώρα τα νέα δεν είναι καλά ούτε εκεί. Οι τιμές στα ασφαλίστρα κινδύνου (CDS) της Deutsche Bank ανέβηκαν σε 5 εβδομάδες 250 μονάδες βάσης, από 190 σε 440 μονάδες. Δηλαδή το ετήσιο κόστος ασφάλισης ομολόγων αυξήθηκε κατά 2,5% της τιμής του ασφαλιζόμενου προϊόντος σε ένα μόλις μήνα. Αυτό όμως ισοδυναμεί με κίνδυνο η τράπεζα να χρεοκοπήσει άμεσα.

Ο CEO της γερμανικής τράπεζας, John Cryan, σε σημερινή του παρέμβασή, ο νεοδιορισθείς CEO της τράπεζας, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η γερμανική τράπεζα είναι «σκληρή σαν βράχος». Συγκεκριμένα ανέφερε σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους ότι η Deutsche Bank είναι απολύτως ασφαλής και έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση και «εκμεταλλεύθηκε αυτήν την ισχύ για να καθησυχάσει την αγορά για τη δυνατότητα και τη δέσμευση μας να πληρώσουμε τα κουπόνια στους επενδυτές».

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους της τράπεζας ανέφερε ότι χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά διοικητικές και νομικές υποθέσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Deutsche Bank θα καταστεί μια τράπεζα ισχυρή και αξιόπιστη.

«Θέλω να απομακρύνω κάθε ίχνος αβεβαιότητας στους κόλπους του προσωπικού και των επενδυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την γερμανική τράπεζα. Απ' ό,τι φαίνεται όμως ανησυχεί η υπόλοιπη Ευρώπη.
Η κρίση στο γερμανικό τραπεζικό κολοσσό προκάλεσε παρέμβαση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank».

Όσο για τις αιτίες της κρίσης, πέραν της γενικής νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές, το Business Insider αναφέρει ότι σημαντικός παράγοντας υπήρξε πρόσφατο «άνοιγμα» της τράπεζας στην Πορτογαλία, που διανύει περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'