Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης: Οι εισηγήσεις για εκλογές και η «λύση» της οικουμενικής

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου που βρίσκεται πραγματικά στριμωγμένη με την πλάτη στο καναβάτσο με τα περιθώρια ελιγμών του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να περιορίζονται δραματικά:


*Η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΔΝΤ και του «περιβάλλοντος Σόϊμπλε», οι οποίοι επιμένουν σε μεσοσταθμικές περικοπές -τουλάχιστον 15% -, των συντάξεων, παραπέμπεται στις καλένδες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

*Τυχόν υλοποίηση των έντονων πιέσεων εκ μέρους της Κομισιόν στο προσφυγικό, η οποία επέδωσε τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα να λάβει μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, διαφορετικά θα την οδηγήσει εκτός του χώρου της Σένγκεν, προοιωνίζεται μία καταστροφική εξέλιξη, η διαχείριση της οποίας μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι- το δίλημμα πλέον είναι: ή πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στη λογική των στρατοπέδων, στους φράχτες και τους δεκάδες πνιγμένους μικρούς Αϊλάν στο Αιγαίο, ή υπεράσπιση του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, και του ρομαντισμού της Ευρώπης από την Αριστερά με τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος.

*Η αντιμετώπιση του εκρηκτικών κοινωνικών αντιδράσεων κυρίως από τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες για το ασφαλιστικό εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή πρόσκληση, καθώς η κατάσταση, αντί να εξομαλύνεται, απεναντίας οξύνεται, προσλαμβάνοντας και ακραία και ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά, στην περίπτωση κατά την οποία ευσταθούν οι καταγγελίες  κυβερνητικών στελεχών για δράση «προβοκατόρικων και ακροδεξιών στοιχείων» που έχουν ως στόχο τους στην υπονόμευση της κυβέρνησης.

Κατόπιν όλων αυτών οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές.

Η κυβέρνηση λόγω του παραπάνω σκηνικού που έχει διαμορφωθεί, βαδίζει χωρίς κοινωνικές συμμαχίες και χωρίς χείρα βοηθείας από  άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως κατέδειξε και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, οι οποίες αν και συμμέτοχες στο… έγκλημα, την άφησαν να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα, -μια τακτική η οποία καταδεικνύει αν μη τι άλλο ένα φθηνό τακτικό και έναν αμοραλισμό με δεδομένο ότι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Επιπλέον, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βράζει καθώς το κλίμα που επικρατεί κυρίως στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά αρνητικό, μ΄ αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να μην τολμούν καν να βγουν έξω από το σπίτι τους, καθώς  κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έντονες αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς.

Ούτε βεβαίως η βελτίωση βασικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, που θα εκτόνωνε κάπως τις κοινωνικές αντιδράσεις και θα επανέφερε την ομαλότητα, όπως προτείνουν ορισμένοι βουλευτές του κόμματος που προέρχονται κυρίως από την ομάδα των 53+ (Β. Κατριβάνου, Αν. Καββαδία, Χρ. Καραγιαννίδη) ή ο ιδιόρρυθμος κ. Γ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος απειλεί μάλιστα να καταψηφίσει το ασφαλιστικό, προκρίνεται ως  ουσιαστική λύση, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων του «ιερατείου της Ευρώπης».

Το Μέγαρο Μαξίμου υπό αυτές τις συνθήκες προχωρεί σε επαναδιαμόρφωση της τακτικής του. Εκτιμά, κατ΄ αρχάς,  ότι τελικά θα υπάρξουν ορισμένες ομάδες αγροτών οι οποίοι θα προσέλθουν τελικά στο τραπέζι του διαλόγου και, ως εκ τούτου, έχει επικεντρώσει την επικοινωνιακή του τακτική σε δύο «στοιχεία»:

Το πρώτο είναι η διάσπαση του μετώπου των κοινωνικών αντιδράσεων στο ασφαλιστικό με το διαχωρισμό, τόσο των αιτημάτων των αγροτών από τα αιτήματα των διαδηλωτών της «γραβάτας» όσο και των νέων αγροτών με μικρές καλλιέργειες από τους …αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μεγάλων επιδοτήσεων του παρελθόντος, έτσι ώστε να προσδώσει ένα «ταξικό πρόσημο» στην μεταρρύθμιση. Η οποία τακτική ήδη εφαρμόζεται καθώς σήμερα μια ομάδα αγροτών θα προσέλθει για διαπραγμάτευση παρά την κατακραυγή των υπολοίπων.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο τη θεωρία των «υποκινούμενων από τη ΝΔ και ακροδεξιά στοιχεία» κινητοποιήσεων που έχουν ως στόχο τους να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Περί του λόγου το αληθές, θα ξεκινήσει μεταξύ των άλλων και έναν επικοινωνιακό πόλεμο για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής σε αγρότες και επαγγελματίες, κάτι που κατέστησε σαφές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Δεύτερον, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών βελτιωμένες προτάσεις τόσο για τις εισφορές των αγροτών όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, έτσι ώστε να στηρίξει τη θεωρία ότι τάσσεται υπέρ των «κοινωνικά αδυνάτων», αλλά τα περιθώρια είναι αλήθεια ότι στενεύουν δραματικά λόγω των πιέσεων των δανειστών.

Γι΄ αυτό το λόγο στόχος του Μαξίμου είναι  να παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση των δανειστών όπου αναμένεται να περιλαμβάνει μειώσεις κύριων συντάξεων προκειμένου να θέσει το δίλημμα σε αγρότες και διαφωνούντες ότι μετά την πρόταση Κατρούγκαλου υπάρχει το τσεκούρι  του «ιερατείου της Ευρώπης» και του ΔΝΤ.

Σ΄ αυτήν την επικοινωνιακή τακτική ωστόσο υπάρχει πλέον και ο «άγνωστος Χ» του προσφυγικού που διαμορφώνει νέες πολιτικές ισορροπίες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Το βέβαιον είναι ότι η κυβέρνηση, όπως διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας από το Ισραήλ, θα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.

Ετσι, λοιπόν, παρότι ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών (blame game) ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό», επισήμανε ότι « έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα».

Γενικότερα σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, μία λύση ωστόσο η οποία δεν μοιάζει εφικτή μετά τη στάση της Άγκυρας και το κλίμα πανικού, ξενοφοβίας και ρατσισμού που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, μ΄ άλλα λόγια, μπορεί να αποφύγει την εκδίωξη από τη Σένγκεν – η ειρωνία είναι ότι αν αποφευχθεί τελικά κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί μετά από παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου κυρίας Άνγκελας Μέρκελ, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόϊμπλε τηρεί την πιο άκαμπτη στάση στο ασφαλιστικό-,  αλλά με ένα πολύ βαρύ κόστος: θα υποχρεωθεί άμεσα να δημιουργήσει όχι μόνον τα hotspot στα νησιά, βάζοντας τη ΜΟΜΑ του κ. Καμμένου να ολοκληρώσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και να δημιουργήσει στρατόπεδα για τη «φιλοξενία» σε πρώτη φάση 50.000 μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και να εκχωρήσει ουσιαστικά τη φύλαξη των συνόρων στην Frontex με ό,τι αυτό σημαίνει-αν τελικά κατορθώσει να αποφύγει τις κοινές περιπολίες και με την Τουρκία.

Το θέμα αυτό όμως απειλεί και την κυβερνητική συνοχή με τους κ.κ. Πάνο Καμμένο και Γιάννη Μουζάλα να αλληκατηγορούνται στο παρασκήνιο για τον επιμερισμό των ευθυνών που είχαν ως συνέπεια να οδηγηθούμε σ΄ αυτήν την κατάσταση (δεν έχουν λείψει σ΄ αυτήν τη διαμάχη και οι απειλές εκ μέρους του κ. Μουζάλα για παραίτηση) και το κ. Τσίπρα να λειτουργεί πυροσβεστικά, προκειμένου να μην διαταράξει τις κυβερνητικές ισορροπίες.

Το κλίμα που διαμορφρώνεται πάντως είναι εκρηκτικό και δεν θα πρέπει να αποκλείεται να οδηγήσει και σε μια  πολιτική κρίση στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι, κι αλλιώς, πληθαίνουν τελευταία οι φωνές που μιλούν για οικουμενική λύση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκφράσθηκαν υπέρ του «ναί» στο δημοψήφισμα με τη στήριξη ορισμένων δυνάμεων του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ που έκτοτε έδωσαν διαπιστευτήρια μνημονιακής υποταγής χωρίς, βεβαίως, τη συμμετοχή του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει και ο ίδιος απορρίψει αυτό το σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες…ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και προσφύγει  ακόμη και σε εκλογές, αφού πρηγουμένως διασφαλίσει μια μίνιμουμ συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι εισηγήσεις αυτές εκπορεύονται κυρίως από κυβερνητικά στελέχη του βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι, αλλά και πως οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για την διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που αποτελεί και την προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας, μ΄ άλλα λόγια, βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης…

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'