Νέα Έρευνα: Αγγλοσαξονικό DNA στο ένα τρίτο των Άγγλων

Οι σημερινοί Άγγλοι προέρχονται περίπου κατά το ένα τρίτο από προγόνους Αγγλοσάξονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Οι επιστήμονες προσδιόρισαν γονιδιώματα από 10 σκελετούς που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Αγγλία και χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου μέχρι την αγγλοσαξονική περίοδο.
Πολλά από τα αγγλοσαξονικά δείγματα εμφανίζονται πιο όμοια με τους σύγχρονους Δανούς και Ολλανδούς παρά με τους Βρετανούς της Εποχής του Σιδήρου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα [1].

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο περιοδικό Nature Communications [2].

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές και την αρχαιολογία, οι Αγγλοσάξονες μετανάστευσαν στη Βρετανία από την ηπειρωτική Ευρώπη από τον 5ο αιώνα μ.Χ.. Έφεραν μαζί τους νέο πολιτισμό, κοινωνική δομή και γλώσσα.

Γενετικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της αγγλοσαξονικής καταγωγής παλαιότερα, αλλά μερικές φορές έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Αυτό το κράνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα από το νεκροταφείο 
του Hoo Sutton στην Ανατολική Αγγλία

Οι παράγοντες που προκάλεσαν την σύγχυση είναι η στενή γενετική συγγένεια των ανθρώπων στη Βορειοδυτική Ευρώπη και η σπανιότητα του αρχαίου DNA από τους γηγενείς Βρετανούς και τους γερμανόφωνους μετανάστες.

Ο Δρ Stephan Schiffels του Ινστιτούτου Max Planck για την επιστήμη της ανθρώπινης Ιστορίας στη Γερμανία προσδιόρισε την ακολουθία του γονιδιώματος των ανθρωπίνων λειψάνων από το Hinxton, το Saffron Walden, το Linton και το Oakington -τα οποία είναι κοντά στο Cambridge.

Οι ταφές εντάσσονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές κατηγορίες: την Εποχή του Σιδήρου, την Πρώιμη Αγγλοσαξονική και την Μέση Αγγλοσαξονική.

Σε αντίθεση με τις αφηγήσεις που προτείνουν μεγάλης κλίμακας μετατόπιση των Βρετανών από την Αγγλοσάξονες εισβολείς, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία επιμειξίας στην πρώτη φάση του εποικισμού.

Για να ξεδιαλύνουν το αγγλοσαξονικό σήμα από το γηγενές βρετανικό γενετικό υπόβαθρο, οι ερευνητές εξέτασαν πολλές σπάνιες μεταλλάξεις σε ολόκληρο το γονιδίωμα.

«Βρήκαμε ότι αυτές οι σπάνιες μεταλλάξεις ήταν το κλειδί για τη μελέτη ιστορικών δειγμάτων. Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τα αρχαιότερα δείγματα μας με τα σύγχρονα δείγματα κατά ένα βελτιωμένο τρόπο», δήλωσε στο BBC ο Δρ Schiffels.

«Θα μπορούσαμε να τα δούμε αυτά σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα των σύγχρονων Ευρωπαίων. Για παράδειγμα, μελετήσαμε μεταλλάξεις χαμηλής συχνότητας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στους προγόνους των Ολλανδών κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλίων ετών.
Βρήκαμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι κοινές με τους Αγγλοσάξονες μετανάστες κατά έναν παράγοντα δύο περισσότερο από ότι με τους αυτόχθονες Κέλτες. Αυτές οι σπάνιες μεταλλάξεις βρέθηκαν μόνο με ολόκληρο το γονιδίωμα».

Τα λείψανα του Driffield Terrace στην Υόρκη μπορεί να είναι Ρωμαίων μονομάχων

Με βάση αυτό, οι επιστήμονες μπορούν να ιχνηλατήσουν τη συμβολή των Αγγλοσαξόνων μεταναστών στους σύγχρονους βρετανικούς πληθυσμούς.

Βρήκαν ότι κατά μέσο όρο το 25 ως 40% της καταγωγής των σύγχρονων Βρετανών οφείλεται στους Αγγλοσάξονες. Αλλά το κλάσμα της σαξονικής καταγωγή είναι μεγαλύτερο στην ανατολική Αγγλία, πιο κοντά στο σημείο όπου οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν.

Ακόμη και παραδοσιακά Κελτικοί πληθυσμοί, όπως στην Ουαλία και την Σκωτία δείχνουν κάποια ομοιότητα με την αγγλοσαξονική καταγωγή -παρότι η σχέση είναι συνήθως χαμηλότερη από ότι στην ανατολική Αγγλία. Αλλά ο Δρ Schiffels επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να πει πότε αυτή η γενετική συνιστώσα έφτασε εκεί μέχρι το DNA από τα λείψανα της Εποχής του Σιδήρου στις περιοχές αυτές να αναλυθεί.

Σε μια άλλη μελέτη [3], που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό Nature Communications, ο καθηγητής Dan Bradley από το Trinity College του Δουβλίνου και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα γονιδιώματα των εννέα ατόμων της Ρωμαϊκής εποχής από την Υόρκη.

Βρήκαν ότι έξι από τα άτομα που - κατά πάσα πιθανότητα είναι ιθαγενείς Βρετανοί -ήταν παρόμοια με τα άτομα της σύγχρονη Ουαλίας, αλλά διαφορετικά από τους πληθυσμούς που ζουν στο Yorkshire σήμερα.

Ωστόσο, ένα από τα άτομα είχαν γενετικές συγγένειες με ανθρώπους από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας στοιχεία για μετανάστευση μεγάλης κλίμακας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Οι ταφές στο Αίθριο Driffield, από τις οποίες προήλθαν τα γενετικά δεδομένα, ταιριάζουν με το προφίλ Ρωμαίων μονομάχων.

Η πλειοψηφία ήταν άντρες, κάτω των 45 ετών και είχαν αποκεφαλιστεί. Ήταν επίσης ελαφρώς ψηλότεροι από το μέσο όρο των Βρετανών της εποχής, με τους περισσότερους να δείχνουν σημάδια από τραύματα στα οστά τους.

Ωστόσο, ο καθηγητής Bradley και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι τα λείψανα θα μπορούσαν επίσης να ανήκουν σε Ρωμαίους λεγεωνάριους.

Αόρατα Γεγονότα
Σύνταξη-Επιμέλεια Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.bbc.com/news/science-environment-35344663
  2. http://nature.com/articles/doi:10.1038/ncomms10408
  3. http://nature.com/articles/doi:10.1038/ncomms10326


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'