Ξεκίνησαν Ανασκαφές για την Χαμένη Πόλη του Θεού Πιθήκου

Ο Πρόεδρος της Ονδούρας ανακοίνωσε ότι επιστήμονες θα ξεκινήσουν την εξερεύνηση ενός αρχαιολογικού χώρου στη ζούγκλα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η θρυλική «Λευκή Πόλη», αλλιώς γνωστή ως «Πόλη του Θεού Πιθήκου».


Δύο χρόνια πριν, μια εναέρια έρευνα στην πυκνή ζούγκλα της Ονδούρας που ξεκίνησε με βάση τους τοπικούς μύθους για μια χαμένη αρχαίας πόλη, αποκάλυψε χιλιόμετρα από φαινομενικά τεχνητά χαρακτηριστικά. Οι ανακοινώσεις γρήγορα εξάπλωσαν την φήμη ότι οι αρχαιολόγοι είχαν βρει την La Ciudad Blanca («Η Λευκή Πόλη»). Αλλά αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν πάνε σε αυτά τα αόριστα τεχνητά χαρακτηριστικά που έδειξαν οι σαρώσεις της ζούγκλας. Μια αρχική αποστολή εδάφους [1] που ακολούθησε με έρευνα στις αρχές του περασμένου έτους, αποκάλυψε δραματικά ότι οι αεροφωτογραφίες πράγματι δείχνουν ίχνη ενός χαμένου πολιτισμού, όπως εκτεταμένες πλατείες, χωματουργικές εργασίες, αναχώματα, μια χωμάτινη πυραμίδα, και δεκάδες λεπτοδουλεμένα αντικείμενα που ανήκουν σε ένα μυστηριώδες πολιτισμό που είναι σχεδόν άγνωστος.

Το Agence France-Presse ανέφερε ότι μια σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή θα πρέπει να αναλάβει να κάνει ανασκαφές στα ερείπια και να ανακαλύψει την έκταση του χώρου, και αν είναι πράγματι η μυθική Λευκή Πόλη.
"Σήμερα, μια ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων ταξιδεύουν προς την Λευκή Πόλη για να ξεκινήσει ανασκαφές στις επόμενες ημέρες", δήλωσε ο πρόεδρος της Ονδούρας Juan Orlando Hernandez σε ομιλία του σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η Χαμένη Πόλη της Aztlan -Η θρυλική πατρίδα των Αζτέκων
Η Χαμένη Αρχαία ελληνική Πόλη στον Αμαζόνιο -Η Χαμένη Πόλη του Ζ και ο Percy Fawcett
Oι επτά χρυσές πόλεις της Τσίμπολα
Μυστήρια της Γης: Το πέτρινο κεφάλι της Γουατεμάλα με τα λευκά χαρακτηριστικά, που η Ιστορία θέλει να ξεχάσει (ΦΩΤΟ)

Η ζούγκλα της Ονδούρα με τα αρχαία ερείπια

Οι Θρύλοι της Χαμένης Πόλης

Η La Ciudad Blanca είναι μια θρυλική πόλη που λέγεται ότι βρίσκεται στο παρθένο τροπικό δάσος του Mosquitia στην ανατολική Ονδούρα. Ο Ισπανός κονκισταδόρ Hernan Cortes ανέφερε ότι άκουσε «αξιόπιστες» πληροφορίες σχετικά με τα αρχαία ερείπια, αλλά ποτέ δεν τα εντόπισε. Το 1927, ο πιλότος Charles Lindbergh ανέφερε ότι είδε μνημεία κατασκευασμένα από λευκή πέτρα, ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ονδούρα.
Μέχρι το 1930, υπήρχαν φήμες για μια τοποθεσία στην Ονδούρα που ονομάζεται η «Πόλη του Θεού Πιθήκου», η οποία ταυτίζεται με την Ciudad Blanca, και το 1939 ο τυχοδιώκτης Theodore Morde ισχυρίστηκε ότι βρήκε και έφερε χιλιάδες αντικείμενα πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες για να το αποδείξει. Σύμφωνα με τον Morde, οι ιθαγενείς, του είπαν ότι ένα γιγάντιο άγαλμα του Θεού Πιθήκου ήταν θαμμένο εκεί. Ποτέ δεν αποκάλυψε την ακριβή θέση του ευρήματος του, καθώς φοβόταν ότι η περιοχή θα λεηλατηθεί, και πέθανε πριν μπορέσει να επιστρέψει στην περιοχή για να τελέσει σωστή ανασκαφή.

Φανταστική απεικόνιση της "Χαμένης Πόλης του Θεού Πιθήκου" του Theodore Moore, 
από τον καλλιτέχνηVirgil Finlay, δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο The American Weekly, 
στις 22 Σεπτεμβρίου του 1940

Το 1952, ο εξερευνητής Tibor Sekelj αναζήτησε τη Λευκή Πόλη σε μια εκστρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ονδούρας, αλλά επέστρεψε με άδεια χέρια.
Οι έρευνες επιταχύνθηκαν στη δεκαετία του 1990 μετά από αναφορές του θρύλου σε δημοφιλή μέσα ενημέρωσης και το 2012 έγινε η πρώτη σημαντική ανακάλυψη.

Εναέρια έρευνα αποκαλύπτει Μνημεία ανθρώπινης κατασκευής

Τον Μάιο του 2012, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλή τον ντοκιμαντερίστα Steve Elkins, διεξήγαγε μια εναέρια έρευνα στη La Mosquitia [2], της Ονδούρα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τηλεπισκόπησης (LIDAR). Η σάρωση αποκάλυψε στοιχεία ανθρωπογενών χαρακτηριστικών που εκτείνονται για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μέσα στην κοιλάδα, που οδήγησε σε αναστάτωση των ΜΜΕ και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την πιθανή ανακάλυψη της Χαμένης Πόλης του Θεού Πιθήκου. Αλλά οι ερευνητές γρήγορα επικρίθηκαν από την αρχαιολόγο Rosemary Joyce ως διαφημιστική εκστρατεία. Τον Μάιο του 2013, η πρόσθετη ανάλυση LiDAR εντόπισε μεγάλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάτω από το κάλυμμα του δάσους. Έφτασε τελικά η ώρα για εξερεύνηση του εδάφους με σκοπό την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Ο τρισδιάστατος ψηφιακός τοπολογικός χάρτης στην Ονδούρα δείχνει 
μια τεχνητή πλατεία στον κόκκινο κύκλο, από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον 
και το Εθνικό Κέντρο Εναέριας Χαρτογράφησης Laser

Η Επίγεια Εξερεύνηση επιβεβαιώνει την Ύπαρξη Αρχαίων Ερειπίων

Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλή τον Christopher Fisher, έναν ειδικό για την Κεντρική Αμερική από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Colorado, ολοκλήρωσαν μια έρευνα του εδάφους της περιοχής που ερευνηθεί με την εναέρια σάρωση και ανακοίνωσε τη συναρπαστική είδηση ​​τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από χωματουργικές εργασίες, πλατείες, πυραμίδες, αρδευτικά κανάλια, ταμιευτήρες νερού, αναχώματα και πέτρινα γλυπτά απλώνονται ανέγγιχτα στην πόλη εγκαταλειλημμένα αιώνες, ίσως ακόμη και χιλιετίες, πριν.

"Σε αντίθεση με τον κοντινό πολιτισμό τον Μάγια, αυτός ο εξαφανισμένος πολιτισμός έχει ελάχιστα μελετηθεί και είναι σχεδόν άγνωστος", ανέφερε το National Geographic. "Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει ακόμη όνομα γι' αυτό τον πολιτισμό."

Η ομάδα εντόπισε 52 αντικείμενα που προεξέχουν από τη γη, όπως πέτρινα τελετουργικά καθίσματα και αγγεία τα οποία διακοσμούνται με ζωικά και ζωόμορφα σχήματα.

Το National Geographic αναφέρει:

«Το πιο εντυπωσιακό αντικείμενο που προεξέχει από το έδαφος είναι η κεφαλή αυτού που ο Fisher εικάζει ότι μπορεί να είναι ιαγουάρος, πιθανώς απεικονίζει έναν σαμάνο σε μια μετασχηματισμένη, κατάσταση πνεύματος. Εναλλακτικά, το τεχνούργημα μπορεί να σχετίζεται με τελετουργικά παιχνίδια μπάλας που ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προ-Κολομβιανής ζωής στην Κεντρική Αμερική». 

Η κεφαλή -μπάλα ιαγουάρου

Ωστόσο, πιστεύουν ότι χιλιάδες άλλα αντικείμενα μπορεί να είναι θαμμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Εκφράζεται η ελπίδα ότι η νέα ανασκαφή που πρόκειται να αρχίσει μπορεί να ξεθάψει πολλά από αυτά τα ερείπια, και να μπορέσει να προσδιορίσει την ηλικία τους. Ο Πρόεδρος της Ονδούρας είπε ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την εξέταση του τι βρίσκεται κάτω από το χώμα.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:
  1. http://news.nationalgeographic.com/2015/03/150302-honduras-lost-city-monkey-god-maya-ancient-archaeology/?
  2. http://www.theatlantic.com/technology/archive/2013/05/are-these-the-first-ever-pictures-of-hondurass-lost-ciudad-blanca/275877/

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'