Χώκινγκ: Δεν θα μας καταστρέψουν τα «ρομπότ» αλλά ο καπιταλισμός και τα αφεντικά τους

Οι μηχανές δεν θα επιφέρουν την οικονομική αποκάλυψη των ρομπότ -αλλά οι άπληστοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον φυσικό Stephen Hawking.


Σε μια διαδικτυακής συνεδρίας που είχε με το κοινό μέσω της πλατφόρμας Reddit [1], την Πέμπτη, ο επιστήμονας προέβλεψε ότι η οικονομική ανισότητα θα ανέβει στα ύψη καθώς θα χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας με την αυτοματοποίηση και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες των μηχανών θα αρνούνται να μοιραστούν τον γρήγορα πολλαπλασιαζόμενο πλούτο τους.

Ο Stephen Hawking έγραψε την Πέμπτη ότι εάν η μηχανή- που παράγει τον πλούτο δεν είναι κοινή, η τεχνολογία θα οδηγήσει την «ολοένα αυξανόμενη ανισότητα».

Εξέγερση των Μηχανών: Μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ίδιο IQ με τετράχρονο παιδί
Εξέγερση των Μηχανών: Τα ρομπότ και όχι οι μετανάστες απειλούν την δουλειά σας
Στίβεν Χόκινγκ: Ο παράδεισος και η μετά θάνατον ζωή είναι παραμύθια για μικρά παιδιά
Επανάσταση των Ρομπότ: 1000 Ειδικοί, μαζί τους και ο Στίβεν Χόκινγκ Προειδοποιούν για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)


Εάν οι μηχανές παράγουν ότι χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί στο πώς τα πράγματα είναι κατανεμημένα. Ο καθένας θα μπορεί να απολαύσει ζωή πολυτελούς αναψυχής εάν μοιραστούν οι μηχανές που παράγουν τον πλούτο, ή αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν οικτρά φτωχοί, αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνασπιστούν με επιτυχία εναντίον της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση φαίνεται να πηγαίνει προς τη δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα αυξανόμενη ανισότητα.

Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες των μηχανών θα γίνουν η αστική τάξη της νέας εποχής, στην οποία οι εταιρείες που τις κατέχουν δεν θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε πραγματικούς ανθρώπους εργαζόμενους.

Έτσι, το χάσμα ανάμεσα στους σούπερ πλούσιους και τους υπόλοιπους αυξάνεται. Γι' αρχή, το κεφάλαιο -όπως μετοχές ή ακίνητα -κερδίζει αξία με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι αυξάνεται η πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty. Ο πλούτος των πλουσίων πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από την αύξηση των μισθών, και η εργατική τάξη δεν θα μπορέσει ποτέ να την προλάβει καν.

Αλλά αν ο Hawking έχει δίκιο, το πρόβλημα δεν θα είναι η εργατική να προλάβει τον ρυθμό αυτό. Θα είναι ένας αγώνας εκατοστών, ακόμη και πριν ​​από τη γραμμή εκκίνησης.

Σύνταξη-Επιμέλεια Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα
Παραπομπές:

  1. https://www.reddit.com/r/science/comments/3nyn5i/science_ama_series_stephen_hawking_ama_answers/cvsdmkv

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'