Τρεχούμενο αλμυρό Νερό στον Άρη -Η NASA το Παραδέχεται με Ανακοίνωση της (ΦΩΤΟ)

Η NASA μας πείραζε την περασμένη εβδομάδα με την υπόσχεση μιας «Μεγάλης Ανακάληψης» αφορά την πλανητική γειτονιά μας, τον Άρη. Σήμερα ανακοίνωσε στις ειδήσεις την συναρπαστική ανακάλυψη -και όχι δεν είναι ακόμα τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ενδείξεις αλμυρού νερού να ρέει στην επιφάνεια του Άρη.


Το νερό είναι ένα από τα βασικά συστατικά για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο Άρης έχει παγωμένο νερό στους πόλους, και νωρίτερα αυτό το έτος, το rover Curiosity εντόπισε πιθανότατα αλμυρό νερό κάτω από την επιφάνεια, αλλά αυτή είναι και η πρώτη απόδειξη ότι αυτό ρέει στην επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών, οι θερμοκρασίες στον Κόκκινο Πλανήτη φθάνουν περίπου τους -23 έως 27 βαθμούς Κελσίου, και το απαραίτητο νερό σε υγρή μορφή για επιβίωση (έστω και προσωρινά) στην επιφάνεια του Άρη σήμερα, θα πρέπει να περιέχει λίγο αλάτι. Τόσο απομακρυσμένες και επιτόπιες έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορα άλατα, όπως υπερχλωρικά, θειικά και χλωριούχα είναι παρόντα στην επιφάνεια του Άρη. Αυτά τα άλατα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τόσο το σημείο πήξης και τον ρυθμό εξάτμισης του νερού, καθώς επίσης και να απορροφούν εύκολα την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Επαναλαμβανόμενες κλίσεις (RSL) -λεπτές, σκοτεινές ραβδώσεις -όπως ρεματιές φαίνονται να χαράζουν κάτω στις πλευρές των κρατήρων -έχουν εντοπιστεί από το MRO σε χαμηλά και μεσαία γεωγραφικά πλάτη στον Κόκκινο Πλανήτη. Εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κάμερα HiRISE του MRO δείχνουν ότι οι κλίσεις είναι συνήθως μικρότερες από 5 μέτρα, και εμφανίζονται στις πλαγιές κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, επιμηκύνονται και εξαφανίζονται κατά τους ψυχρότερους μήνες. Οι επιστήμονες είχαν προτείνει την ιδέα ότι οι κλίσεις θα μπορούσαν να είναι προϊόν του εποχικού νερού που ρέει πίσω από το 2007, αλλά δεν υπήρξε καμία άμεση απόδειξη για να το υποστηρίξει μέχρι τώρα.

Ενδείξεις για ύπαρξη νερού στον Άρη
NASA: Ο Αρης είχε ζωή – Το νερό του ήταν πόσιμο
Νησιά στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη; (BINTEO)
Όταν ακόμη έρεε νερό στον Άρη…
Καταπληκτικές φωτογραφίες δείχνουν τους Παγετώνες στον Άρη (ΦΩΤΟ)
Περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι θέλουν να πάνε στον Άρη
Μπορούμε να Ζήσουμε στον Άρη; Και πότε;
Η Hellas του πλανήτη Άρη! (ΦΩΤΟ)
"Η Ζωή στον Άρη καταστράφηκε από μια πυρηνική επίθεση", λέει φυσικός και μπορεί να είμαστε οι επόμενοι
Ο Ιδρυτής της Tesla Motors προτείνει να ρίξουμε πυρηνικά στον Άρη -Δείτε γιατί (BINTEO)
Αμερικανικές βάσεις βρίσκονται στον Άρη;
Τιτάνας: Έχει Υπόγειο Ωκεανό πιο Αλμυρό από τη Νεκρά Θάλασσα
Ανακάλυψαν πλαστικό στον Τιτάνα
Πρώιμη Γη στον... Τιτάνα
Κατάλληλος για ανάπτυξη εξωγήινης ζωής και ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος (ΒΙΝΤΕΟ)
Βρέθηκε νερό σε υγρή μορφή στην Ευρώπη το δορυφόρο του Δία
Στρώμα όζοντος στην Αφροδίτη

Φασματικά δεδομένα από Φασματοφωτόμετρο Απεικόνισης Compact Reconnaissance του MRO για τον Άρη (CRISM) παρατήρησαν τέσσερις διαφορετικές θέσεις όπου οι κλίσεις είναι πιο εκτεταμένες. Τα δεδομένα έδειξαν απόδειξη τριών διαφορετικών ένυδρων αλάτων -υπερχλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό μαγνήσιο και υπερχλωρικό νάτριο -σε όλες τις τέσσερις θέσεις, που δείχνει ότι η ροή αλμυρού νερού (που ονομάζεται επίσης άλμη) είναι υπεύθυνη για τη δραστηριότητα στις επαναλαμβανόμενες κλίσεις και τις ρεματιές.


Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι το αλμυρό νερό που ρέει κατηφορικά είναι πίσω από τις πτυχώσεις/κλίσεις RSL, αλλά από που προέρχεται το νερό προέρχεται; Υπάρχουν λίγες δυνατότητες, αλλά οι ερευνητές δεν τις έχουν ακόμη προσδιορίσει. Το νερό θα μπορούσε να σχηματιστεί από την τήξη των επιφανειακών ή υπόγειων πάγων, αλλά η πιθανότητα πάγου κοντά στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από την περιοχή του ισημερινού είναι μικρή. Μια άλλη δυνατότητα είναι το εποχιακό άδειασμα ενός τοπικού υδροφόρου ορίζοντα, αλλά είναι απίθανο. Δεδομένου ότι τα άλατα έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως υγροποίησης, αυτό θα μπορούσε να είναι μια άλλη δυνατότητα.

Εδώ στη Γη, στην έρημο Ατακάμα, γνωρίζουμε ότι η υγροποίηση ορισμένων αλάτων προσφέρει το μοναδικό γνωστό καταφύγιο για ενεργές μικροβιακές κοινότητες. Αν οι πτυχώσεις σχηματίζονται, ως αποτέλεσμα της υγροποίησης των υπερχλωρικών αλάτων, τότε εκεί θα μπορούσαν να υπάρχουν σημαντικές αστροβιολογικές επιπτώσεις. Δηλαδή μικροβιακή ζωή στον Άρη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Geosciences και παρέχουν νέες πληροφορίες για τον σημερινό υδρολογικό κύκλο του Άρη.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'