Daily Mail: Θηριωδίες ακροδεξιών λιμενικών απέναντι στους πρόσφυγες -Τι απαντά το Λιμενικό

Ένοπλοι με μάσκες που μιλούσαν Αγγλικά και Ελληνικά, χτυπούσαν τους πρόσφυγες με κλομπ, τους έσκιζαν τα ρούχα και τα εσώρουχα για να βρουν κρυμμένα τηλέφωνα και χρήματα, πριν κάνουν πλιάτσικο στις βάρκες και στους κινητήρες.


Αυτά δηλώνουν θύματα των επιθέσεων, πρόσφυγες που πέρασαν από την Ελλάδα για να φτάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Αγγλική εφημερίδα  Daily Mail.

Οι πρόσφυγες καταγγέλουν ότι μετά τη ληστεία, οι κομάντος έσκιζαν τις βάρκες κάνοντας τρύπες, και πολλές φορές έσπρωχναν τους πρόσφυγες να πέσουν μέσα στο νερό.
Οι πρόσφυγες,  ονομάζουν τους μασκοφόρους άνδρες «κομάντο» και θεωρούν ότι ανήκουν σε ακροδεξιό, ρατσιστικό θύλακα του ελληνικού λιμενικού σώματος, ένας ισχυρισμός που υποστηρίζεται από ορισμένους οργανισμούς βοήθειας.

Μια σειρά από διεθνείς ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Σώστε τα Παιδιά, και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν ότι έχουν ακούσει τις καταθέσεις και ότι τις έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπ” όψιν τους.

Ένας Σύριος πρόσφυγας, ο Οσάμα Χαζ Τιχίρ, οικοδόμος από τη Δαμασκό, ανέφερε πως φοβόταν ότι θα πεθάνει όταν δέχτηκε επίθεση, πριν από τρεις εβδομάδες.

Επέβαινε μαζί με άλλους 40 Σύριους σε μια βάρκα που έμεινε ακυβέρνητη στη μέση του πελάγους.

«Τότε ξαφνικά δεχτήκαμε επίθεση από επτά μασκοφόρους, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, που επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο», περιγράφει ο Τιχίρ. «Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έριξαν τον έναν πάνω στον άλλον, μέσα στη βάρκα, φωνάζοντάς μας παράλληλα – δεν ξέρω σε ποια γλώσσα».

«Έκλεψαν 850 ευρώ από εμένα και συνολικά 35.000 ευρώ από όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έβαλαν όλα τα μετρητά σε μια τσάντα και τα κινητά σε μια άλλη. Έσκισαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι και πέταξαν τον κινητήρα στη θάλασσα. Μετά μας έριξαν κι εμάς στη θάλασσα. Φορούσαμε όλοι σωσίβια και πιστεύαμε ότι θα πεθάνουμε. Λίγα λεπτά αργότερα μας διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή», είπε ο Ταχίρ, τονίζοντας πως μάλλον είναι κομμάτι από τις ειδικές δυνάμεις του λιμενικού.

Όταν του έδειξαν εικόνες των ειδικών δυνάμεων είπε στην Daily Mail: «Στο όνομα του Αλλάχ λέω την αλήθεια. Έχουν την ίδια μαύρη στολή, το ίδιο όπλο και το ίδιο πλοίο. Είναι οι ίδιοι.»

Το πλοίο ήρθε και έφυγε από την κατεύθυνση της Ελλάδας, είπε.

Ένας άλλος Σύριος πρόσφυγας, ο Rami Kourafa, ένας 24χρονος απόφοιτος της νομικής που εργαζόταν ως εκπαιδευτής οδήγησης στη Συρία, ταξίδευε με τα ξαδέλφια του, όταν η βάρκα τους δέχτηκε επίθεση στις 17 Ιουλίου και τους πήραν 70,000 δολάρια και όλα τα κινητά τους τηλέφωνα.
Ισχυρίστηκε οι οι κομάντος τους χτύπησαν αμέσως μετά την συνάντηση των 33 προσφύγων που επέβαιναν στο σκάφος, με το ελληνικό λιμενικό σώμα.

Είπε: «Το λιμενικό ήταν να μας περιβάλει και έλεγε» Σταματήστε. Πηγαίνετε πίσω. «Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε, ακόμη και όταν το νερό ερχόταν στο σκάφος».
«Ο επικεφαλής της ομάδας φαινόταν πολύ θυμωμένος και έδειχνε προς ένα άλλο σκάφος. Λίγο μετά έφυγε. Στη συνέχεια, μόλις τρία λεπτά αργότερα οι κομάντος εμφανίστηκαν. Ήταν σαν τους είπε ο ίδιος να έρθουν σε εμάς.»

Οι ένοπλοι έκαναν μια τρύπα στη λέμβο τους και τους είπαν να μπουν στο σκάφος τους. «Μετά μας πήγαν βαθιά μέσα στη θάλασσα, όπου δεν μπορούσαμε να δούμε στεριά γύρω. Αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε και να παλεύουμε μαζί τους και τότε άρχισαν να μας χτυπούν με γκλομπ. Στη συνέχεια πήραν τα χρήματά μας και όλα τα τηλέφωνά μας.Μας ανάγκασαν να βγάλουμε τα ρούχα μας και τα εσώρουχά μας, για να δουν αν έχουμε κρύψει κάτι εκεί. «

Μετά, τους επέστρεψαν στην τρυπημένη τους βάρκα και τους εγκατέλειψαν. Σώθηκαν τρεις ώρες αργότερα επειδή ένας πρόσφυγας είχε καταφέρει  να κρύψει ένα μικρό κινητό τηλέφωνο.

Ο κ. Κουραφά, ο οποίος τώρα ζει σε ένα κέντρο προσφύγων στη Γερμανία, ισχυρίζεται πως το ελληνικό λιμενικό σώμα, έχει τις ίδιες στολές με τους κομάντος που τους λήστεψαν.

Κάποιες από τις επιθέσεις, μπορεί να μην είχαν σαν στόχο τη ληστεία, αλλά ρατσιστικά κίνητρα.

Ένας άλλος πρόσφυγας, ο Μοχάμεντ Μοχάμεντ, 35 χρονών, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Δαμασκό, καταγγέλει επίθεση κατά την οποία έχασε ό,τι οικονομίες είχε σε όλη τη ζωή του, 8,800 δολάρια, και ότι η επίθεση ήταν από νεοναζί που ήθελαν να κάνουν κακό σε Μουσουλμάνους.
Κατά τη διάρκεια της διέλευσης του στις 30 Ιουλίου μεταξύ Σμύρνης και Λέσβου τον λήστεψαν μασκοφόροι αλλά με ανοιχτό δέρμα, με γαλάζια μάτια που μιλούσαν Αγγλικά και Σλληνικά και που φορούσαν στολές του Λιμενικού.

Ο Μοχάμεντ τονίζει «Είναι ρατσιστές σίγουρα. Όπως οι Ναζί. Δεν τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι».

Μας είπαν  «Είστε δολοφόνοι, είστε δολοφόνοι» Δεν τους άρεσε όταν μας πλησίασαν και είδαν ότι υπήρχαν γυναίκες με μαντίλες, τούρκικες μαντίλες, όχι μπούρκες. Οι γυναίκες προσεύχονταν στον Αλλάχ να μας σώσει από αυτή την επίθεση και αυτό απλά έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Οι άντρες τους ξυλοκόπησαν με γκλομπ και τους αφαίρεσαν το μοτέρ με ένα μακρύ κοντάρι.
Στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν χωρίς μηχανή και με μια τρύπα στο σκάφος. Το σκάφος είχε ξεκινήσει να βυθίζεται, όταν μία ώρα αργότερα, σώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
«Πιστεύω ότι ήθελαν να μας φοβίσουν, δεν ξέρω αν ήθελαν να μας σκοτώσουν, αλλά δεν τους ένοιαζε αν θα ζήσουμε ή αν θα πεθάνουμε».

Το ίδιο βράδυ οι κομάντος χτύπησαν ένα άλλο σκάφος όπου επέβαιναν δύο οικογένειες το οποίο διεσώθη από τους Τούρκους, όπως είπε.

Η Έφη Λατσούδη, από την ΜΚΟ «Οι πολλοί» που έχει τη βάση της στη Λέσβο, δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές μπορεί να αποσκοπούν στο να αποθαρρύνουν τους μετανάστες να κάνουν το ταξίδι, μια τακτική γνωστή στην Ελλάδα και από το   παρελθόν.
Σε παλαιότερες περιόδους, τα σκάφη του Λιμενικού ήταν γνωστό ότι κύκλωναν τα σκάφη των μεταναστών και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη διέλευσή τους στα ελληνικά ύδατα και να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Η Ιταλίδα ακτιβίστρια Ναβαλ Σούφι που την ονομάζουν και «άγγελο των προσφύγων», γιατί δρα ως ενδιάμεση μεταξύ των διακινούμενων πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο και τους λιμενοφύλακες, είπε ότι είχε ακούσει πολλές ιστορίες για διαφορετικές επιθέσεις, οι οποίες είναι επί της ουσίας «απόπειρες δολοφονίας».

Έλεγαν στους πρόσφυγες, «πηγαίνετε στους Τούρκους που είναι φίλοι σας, εμείς δεν σας θέλουμε», λέει.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι ανάμεσα στους κομάντος, υπάρχει και μια γυναίκα. Περιγράφει μια από τις χειρότερες επιθέσεις στις 8 Αυγούστου, ως «μια νύχτα κόλασης».

«Στις 4 το πρωί οι κομάντος προέβησαν σε απόπειρα δολοφονίας 47 ατόμων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στον δρόμο τους από την Τουρκία στην Ελλάδα». Χτύπησαν τους πρόσφυγες με

Χτυπούσαν τους μετανάστες με tasers και ρόπαλα, τραυμάτισαν δέκα άτομα μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ισχυρίστηκε. Προσπάθησαν να βουλιάξουν το πλοίο με κανόνια νερού και πήραν τον κινητήρα και τη βενζίνη πριν τους ρίξουν με τη βία μέσα στο νερό.

Πηγή

Η Απάντηση του Λιμενού
Απάντηση στις καταγγελίες προσφύγων που κάνουν λόγο για πλιάτσικο και βίαιη συμπεριφορά σε βάρος τους από μασκοφόρους ενόπλους της ελληνικής ακτοφυλακής έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Λιμενικό.

Μετά το δημοσίευμα της Daily Mail το Λιμενικό Σώμα έστειλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι καταγγελίες ελέγχονται ως προς τη βασιμότητα τους, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι «τέτοιου είδους εξοπλισμό μπορεί και κάθε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, να προμηθευτεί από το ελεύθερο εμπόριο και να αντιποιηθεί έργο και δράση του Σώματος».

Αίσθηση προκαλεί το απόσπασμα της ανακοίνωσης στο οποίο αναφέρεται:

«οι ισχυρισμοί, όπως καταγράφονται στις μαρτυρίες, δεν παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αριθμούς σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ή τυχόν οπτικοακουστικό υλικό των ιδίων των επιβαινόντων στις λέμβους αφού, ως γνωστόν, οι περισσότεροι μετανάστες - πρόσφυγες είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων με τεχνολογία κατάλληλη για λήψη βίντεο».

Εμμέσως λοιπόν το Λιμενικό φαίνεται πώς απορρίπτει τους ισχυρισμούς των προσφύγων καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση θα έπρεπε τα θύματα να έχουν καταγράψει τα συμβάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα δεν επιβεβαιωθούν τότε: «προκαλούν εύλογα την υπόνοιαέχουν ως στόχο να πλήξουν το κύρος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και το ηθικό των στελεχών του, δημιουργώντας στρεβλές και άδικες εντυπώσεις εναντίον του προσωπικού του, που καθημερινά προσφέρει τα μέγιστα στο άοκνο έργο της διάσωσης και αρχικής φροντίδας των μεταναστών - προσφύγων, κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Απάντηση Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επί καταγγελιών προσφύγων

Με αφορμή την ανάρτηση στο διαδίκτυο δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναφορικά με καταγγελίες προσφύγων σε βάρος στελεχών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά, από το Αρχηγείο Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζονται τα ακόλουθα:

α) Οι ισχυρισμοί περί ‘κακομεταχείρισης’, ‘επαναπροώθησης’ και ‘εγκατάλειψης κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα’, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και εξετάζονται με δεδομένο ότι οι καταγγελλόμενες πράξεις:

· ουδόλως υφίστανται σαν επιχειρησιακή πρακτική κάθε στελέχους του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε ανάλογες δράσεις

· δεν συνάδουν με την πολιτειακή αποστολή του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, το ήθος, τον ανθρωπισμό και τον επαγγελματισμό των στελεχών του Σώματος που έχει πάντοτε επιδειχθεί σε όλο το φάσμα διαχείρισης των περιστατικών εισόδου μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στη χώρα μας

· είναι καταφανώς αντίθετοι με πάγιες και αταλάντευτες εντολές και οδηγίες του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών

β) Οι ισχυρισμοί αυτοί ελέγχονται ως προς τη βασιμότητά τους προκειμένου, εφόσον ευσταθούν, να επιβληθούν στους παραβάτες αυστηρές κυρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι τέτοια δημοσιεύματα και ισχυρισμοί υποβαθμίζουν το σοβαρό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στη διάσωση και αρχική υποδοχή των προσφύγων - μεταναστών, διαχειριζόμενο από τις αρχές του έτους περισσότερους από 260.000 υπηκόους τρίτων χωρών και επωμιζόμενο τη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και μεταναστευτικής ροής. Παράλληλα, προκαλούν εύλογα την υπόνοια ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν το κύρος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και το ηθικό των στελεχών του, δημιουργώντας στρεβλές και άδικες εντυπώσεις εναντίον του προσωπικού του, που καθημερινά προσφέρει τα μέγιστα στο άοκνο έργο της διάσωσης και αρχικής φροντίδας των μεταναστών - προσφύγων, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

γ) Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, σε κάθε περίπτωση βασικά στοιχειοθετούμενης υπόνοιας, ένδειξης, αναφοράς ή καταγγελίας για αποκλίνουσα συμπεριφορά στελέχους του, το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προβαίνει άμεσα στην ενεργοποίηση των κατάλληλων διοικητικών μηχανισμών ώστε να αρχίσει και να περατωθεί το δυνατόν συντομότερα κάθε προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία μας διερεύνηση του περιστατικού με παράλληλη ενημέρωση των εκάστοτε αρμόδιων δικαστικών αρχών. Παράλληλα, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνονται εντολές από τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την εφαρμογή ειδικών ενεργειών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν τέλεσης των καταγγελομένων.

δ) Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, οι ισχυρισμοί, όπως καταγράφονται στις μαρτυρίες, δεν παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αριθμούς σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ή τυχόν οπτικοακουστικό υλικό των ιδίων των επιβαινόντων στις λέμβους αφού, ως γνωστόν, οι περισσότεροι μετανάστες - πρόσφυγες είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων με τεχνολογία κατάλληλη για λήψη βίντεο. Αντίθετα δε, θέτουν στην κοινή γνώμη στοιχεία (π.χ. επιχειρησιακή ενδυμασία των φερόμενων παραβατών) τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εντύπωση ότι πράγματι οι παραβάσεις τελέστηκαν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ενώ στην πραγματικότητα τέτοιου είδους εξοπλισμό μπορεί και κάθε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, να προμηθευτεί από το ελεύθερο εμπόριο και να αντιποιηθεί έργο και δράση του Σώματος.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι σε Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. την 1η Αυγούστου 2015 γνωστοποιήθηκε ότι, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Λιμενικής Αρχής Σάμου, Λεττονικό ελικόπτερο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30-07-2015 εντόπισε ημεδαπό ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με επιβαίνοντα 31χρονο ημεδαπό, με αμφίεση που προσομοίαζε με στολή οργάνου επιβολής νόμου φορώντας κουκούλα στο κεφάλι του, να καθοδηγεί λέμβο με ομάδα νεοεισελθόντων αλλοδαπών προς τις ανατολικές ακτές της νήσου, ο οποίος στη συνέχεια αφαίρεσε και ιδιοποιήθηκε τον εξωλέμβιο κινητήρα της λέμβου των αλλοδαπών. Εντοπίστηκε επίσης πλησίον της ανωτέρω περιοχής και δεύτερη λέμβος με επιβαίνοντες άλλους δύο (02) ημεδαπούς, που ήταν ομοίως ενδεδυμένοι με αμφίεση και κουκούλες παρόμοιες με την ανωτέρω προπεριγραφείσα εμφάνιση, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν ανήκουν στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

ε) Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, κρίνεται για μια ακόμη φορά αναγκαίο να επισημανθεί ότι η επιχειρησιακή λειτουργία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενεργείται με απόλυτο σεβασμό σε κάθε αρχή του εθνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο δράσης του επί της οριογραμμής και εντός πάντοτε των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

στ) Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με γνώμονα την υπεύθυνη και σύννομη εκτέλεση της αποστολής του, θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο του και να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης τιμώντας την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας και σεβόμενο τα πανανθρώπινα δικαιώματα κάθε πολίτη.

η) Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τον οιονδήποτε αντιλαμβάνεται ή υφίσταται παραβατική συμπεριφορά από στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να την καταγγέλλει άμεσα για την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες Αρχές.

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'