Ο Πάπας θα επιτρέψει στους ιερείς να συγχωρούν την έκτρωση

Ο Πάπας Francis, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Έτους του Ελέους, θα επιτρέψει στους ιερείς να απαλλάσσουν τις γυναίκες από την αμαρτία της έκτρωσης.


Ενώ η ανακοίνωση του Πάπα δεν αλλάζει την Καθολική διδασκαλία σχετικά με την άμβλωση, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έντονη πεποίθησή του ότι η Εκκλησία πρέπει να επιτρέπει στους πιστούς να βιώσουν "μια αληθινή στιγμή της συνάντησης με το έλεος του Θεού".

Σύμφωνα με την ισχύουσα Καθολική διδασκαλία, οι γυναίκες που προβαίνουν σε έκτρωση θέτουν εκ των πραγμάτων τον εαυτό τους εκτός εκκλησίας.

Δεδομένου ότι η διακοπή κοινωνίας με την εκκλησία είναι η πιο σοβαρή εκκλησιαστική ποινή που επιβάλετε από την Εκκλησία, μόνο ο ίδιος ο Πάπας ή ένας τοπικός επίσκοπος ή ιερέας εγκεκριμένος από τον Πάπα ή Επίσκοπο έχει την εξουσία να απαλλάσσει από τον αφορισμό.
Δείτε επίσης:
Ωστόσο, σε όλο ιωβηλαίο έτος, το οποίο διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου του 2015 ως τις 20 Νοεμβρίου του 2016, όλοι οι ιερείς θα έχουν εξουσιοδοτηθεί να διαχειριστούν την άφεση αμαρτιών για την «αμαρτία» της άμβλωσης.

Ο Πάπας έκανε την ανακοίνωσή του σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Rino Fisichella, επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση του Νέου Ευαγγελισμού, στην οποία περιγράφει «αρκετά σημεία τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν προσοχή» κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου έτους.

Η επιστολή προσφέρει σαφέστερη εξήγηση ακόμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο Francis αυτό το ιωβηλαίο έτος, και την πρακτική των συγχωροχαρτιών που συνδέονται με αυτό.

Ο Francis λέει ότι, αν στη δική τους επισκοπή ή ως προσκυνητές στη Ρώμη, θέλει τους πιστούς να έχουν μια "πραγματική εμπειρία του ελέους του Θεού", προσθέτοντας ότι με την απόκτηση μιας Απόλαυσης, "είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η στιγμή πρέπει να συνδεθεί, πρώτα απ 'όλα, με το Μυστήριο της Συμφιλίωσης (εξομολόγηση)... "

Ο Πάπας πηγαίνει έπειτα να εξετάσει την κατάσταση των ηλικιωμένων και των αρρώστων, λέγοντας ότι μπορούν να λάβουν την Ιωβηλαία Επιείκεια "μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνίας".

Σχετικά με εκείνους στη φυλακή, ο ίδιος επισημαίνει ότι Ιωβηλαίο έτος ανέκαθεν αντιπροσώπευε μια ευκαιρία για μια μεγάλη αμνηστία, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι μπορούν να λάβουν την επιείκεια στα παρεκκλήσια της φυλακής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η καθημερινή εφημερίδα "Il Fatto Quotidiano" ανέφερε ότι η επιθυμία του Πάπα, μέχρι και 1.000 κρατούμενοι να παρακολουθήσουν μια από τις δημόσιες ακροάσεις του κατά τη διάρκεια του ιωβηλαίου έτος, είχε εγείρει επιφυλάξεις μεταξύ των Ιταλικών αστυνομικών αρχών, που ανησυχούν ότι ορισμένοι κρατούμενοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να επιχειρήσουν να διαφύγουν .

Τέλος, ο Francis στρέφει την προσοχή του στο θέμα της άμβλωσης, "ένα από τα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας", λέγοντας:

"Η τραγωδία των αμβλώσεων βιώνεται από μερικούς με επιφανειακή συνείδηση, σαν να μην συνειδητοποιούν την πρόκληση των σοβαρότατων βλαβών που μια τέτοια πράξη συνεπάγεται. Πολλοί άλλοι, από την άλλη πλευρά, αν και αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ως μια ήττα, πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Νομίζω ιδίως όλες οι γυναίκες που έχουν καταφύγει στην άμβλωση."

"Γνωρίζω πολύ καλά την πίεση που τις οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Ξέρω ότι είναι μια υπαρξιακή και ηθική δοκιμασία. Έχω συναντήσει τόσες πολλές γυναίκες που φέρουν μέσα στην καρδιά τους το σημάδι αυτής της αγωνιώδους και οδυνηρής απόφασης. Αυτό που συνέβη είναι βαθύτατα άδικο, αλλά η κατανόηση μόνο της αλήθειας μπορεί να μας επιτρέψει να μην χάνουμε την ελπίδα. Η συγχώρεση του Θεού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για κάποιον που έχει μετανοήσει... "

Ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνέχεια προσέθεσε ότι, «για το λόγο αυτό» και «δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο» θα παραχωρήσει σε όλους τους ιερείς "την ευχέρεια να απαλλάσσουν από την αμαρτία της έκτρωσης εκείνους που το έχουν κάνει και οι οποίοι, με συντετριμμένη καρδιά, ζητούν συγχώρεση γι' αυτό".

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.
DMCA.com Protection Status Άδεια Creative Commons

Το έργο με τίτλο Ο Πάπας θα επιτρέψει στους ιερείς να συγχωρούν την έκτρωση από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'