Το 2.350 π.Χ είχαμε βιομηχανίες στην Ελλάδα! (Γ' Μέρος)

Ο τρόπος παραγωγής ελαιολάδου που αναφέρετε από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο 
(Plin. Historia Naturalis xv) 


Συνέχεια από το Β' Μέρος, το Α' Μέρος εδώ

Το σύστημα εξαγωγής ελαιολάδου το οποίο δούλευε με ένα εξάρτημα που βρέθηκε κρεμασμένο στον τοίχο, με μια πέτρινη κυκλική βάση, η οποία λειτουργούσε σε ισορροπία με μια πέτρινη βάση στο έδαφος, σαν ένα είδος βωμού με οπές και βαρίδια από ασβεστολιθικό ψαμμίτη στο αριστερό μέρος της διαδρομής του και ήταν έτσι τοποθετημένο ώστε να βοηθάει την συμπίεση της ελιάς. Πριν την κατεργασία αυτή οι ελιές συμπιέζονταν και έλιωναν σε μύλους από βασάλτη, επίσης στο σημείο βρέθηκαν κονιάματα από ασβεστολιθικό ψαμμίτη.

Τα έξι πιθάρια τοποθετημένα στην δυτική πλευρά της αίθουσας της «ελιάς», είναι τέτοιου τύπου που θα μπορούσαν να περιέχουν 300 με 500 λίτρα ελαιολάδου. Ωστόσο μια δεύτερη αποθήκη που ανακαλύφθηκε το 2003 δείχνει μεγαλύτερη ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου κατ' εκτίμηση. 

Στην ίδια αίθουσα, στην βορειοανατολική γωνία της, το 2003, ήρθε στο φως ένα ιδιότυπο εργαστήριο για αρώματα. Τα αποστάγματα λαμβάνονταν με το σύστημα διαβροχής όπως στο ελαιόλαδο. Η διαβροχή σε λάδι και νερό ήταν στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη μέθοδος, για παρασκευή αρωμάτων και περιγράφεται με λεπτομέρειες από τον Θεόφραστο, τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο και τον Διοσκουρίδη.

 Φιαλίδια αποθήκευσης αρωμάτων, στον Πύργο. 

Τα έλαια έχουν άρωμα από εκχυλίσματα λεβάντας, δεντρολίβανου, πεύκου, κορίανδρου και διατηρούνται σε μικροσκοπικά διαφανή μπουκάλια από αλάβαστρο.

Από τα ίχνη που βρέθηκαν στον Πύργο, στα νότια του νησιού, είναι παλαιότερα των 4000 ετών. Ένα βλέπουμε παραπάνω.

Μια δεύτερη μεγάλη αυλή και ένα δεύτερο εργαστήριο χαλκουργίας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2004 και 2005 .Οι χώροι που ανασκάφτηκαν επικοινωνούν μεταξύ τους με την αίθουσα της «ελιάς» με δύο πόρτες, ανοίγματα στο ανατολικό και δυτικό άκρο του νότιου τοίχου.


Ανέπαφα στη θέση τους βρέθηκαν, λίθινα εργαλεία, άκμονες, σφυριά και ο μουχλιασμένος πηλός (ακόμα στους κλιβάνους) δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο τόπος ήταν συστηματικά οργανωμένος για δευτεροβάθμια επεξεργασία χαλκού, χύτευση και εξευγενισμό των μεταλλικών αντικειμένων.

Εκτός από το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ότι στο 2000 π.Χ. υπήρχε εδώ μια πλήρης γραμμή παραγωγής χαλκού, ο Πύργος προσφέρει σπάνια στοιχεία για την πιθανή χρήση της ελιάς ή και άλλων ελαίων, αποδεικνύοντας ότι στο μέρος αυτό χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο κατά τη διάρκεια των μεταλλουργικών εργασιών, λόγω της θέσης εργασίας του χαλκουργείου που γειτνιάζει με τα δωμάτια του γύρω από το ελαιοτριβείο.

Ο βιομηχανικός προορισμός του κτίριο αυτού του Πύργου έχει επιβεβαιωθεί από την ανακάλυψη των άλλων δραστηριοτήτων στα δωμάτια που βρίσκονται δυτικά από το ελαιοτριβείο, πρώτα απ 'όλα η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός και θα μπορούσε κατ 'εξαίρεση να θεωρηθεί μοναδικό εδώ.

Το δωμάτιο αυτό είχε προβλεφθεί. για χρήση σχετική με την υφαντική. 
Αυτό φανερώνουν οι δύο μεγάλες λεκάνες απόθεσης, επίσης διέθετε μια πλήρη συσκευή για νηματοποίηση και ύφανση αντικείμενων. 

Μία μακρά σειρά από υφαντικά βάρη από λάσπη που πλαισιώνεται από μεγάλα λίθινα βάρη και βρίσκεται στο κέντρο μαρτυρεί τη θέση ενός κάθετου αργαλειού.

Η εξέταση του εδάφους από όπου λαμβάνονται τα δείγματα από το πάτωμα και μέσα από τις οπές τους, οι 35 σφόνδυλοι έχουν δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις ίνες και τα χρώματα που χρησιμοποιούνταν κατά τη χρονική εκείνη στιγμή.

Πολλά κομμάτια από χρωματιστές ουσίες έχουν βρεθεί παντού. Το σπουδαιότερο και γνωστότερο είναι το λουλακί και το μωβ.

Δείτε επίσης:
Το 2.350 π.X είχαμε βιομηχανίες στην Ελλάδα! (A' Μέρος)
Το 2.350 π.X είχαμε βιομηχανίες στην Ελλάδα! (Β' Μέρος)

Το μωβ που προέρχεται από τα κοχύλια της πορφύρας, έγινε διάσημο μετά τη βιομηχανική παραγωγή του από τους Φοίνικες κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. Εδώ βρίσκουμε ότι υπάρχει και δουλεύεται πολύ παλιότερα από αυτούς. Μια απομονωμένη σωρός από κοχύλια πορφύρας που ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα στην Μέση Εποχή του Χαλκού βρέθηκαν στην Κρήτη πριν από μερικά χρόνια και πολύ πρόσφατα έγιναν χημικές αναλύσεις και αναγνωρίστηκαν με τη χρήση της πορφύρας στις τοιχογραφίες της Θήρας από την αρχή της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Τα κελύφη των κοχυλιών που βρέθηκαν στον Πύργο έχουν μια χαρακτηριστική τρύπα στο πλάι για να εξάγουν την πολύτιμη φλέβα, επιβεβαιώνοντας ότι ο Πύργος και οι τεχνίτες του κατείχαν πλήρως τη γνώση του συστήματος για την απόκτηση του μωβ.

Πολλά κομμάτια των αιγυπτιακών μπλε-μωβ Indigo, το διάσημο βαθύ μπλε χρώμα που λαμβάνεται από τα φύλλα του indigofera argentea έχουν βρεθεί σε μπολ, και παραμένουν εκεί από ένα εξαιρετικό σύστημα που υπάρχει για να διορθώνει αυτό το χρώμα, καθώς αυτά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχουν βρεθεί σε σφόνδυλο. Αποτελείται στο σπόρια; Alga fucus (ακόμα είναι γεμάτα χρώμα) που είχαν την ιδιότητα να κάνουν ανεξίτηλο το χρώμα στις ίνες. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η μόνη απόδειξη που έχουμε για τη χρήση αυτού του συστήματος στην Εποχή του Χαλκού.

Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου βρέθηκαν στη γη, μια απίστευτη ποικιλία ίνες από φυτά, και άλλα λαχανικά, αλλά κυρίως μαλλί, ή ιβίσκος αλλά και βαμβάκι, και έχουν εγκλωβιστεί στους σφονδύλους.

Σχεδόν όλες οι ίνες είναι βαμμένες σε διάφορες αποχρώσεις κόκκινου, μπλε, πράσινου και κίτρινου. 

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου του 2005 η έρευνα έφερε στο φως ένα δευτερεύον δωμάτιο που διοργανώνονταν εργασίες για την παραγωγή κρασιού, των οποίων η παρουσία έχει ήδη γίνει γνωστή από την ύπαρξη σπόρων σταφυλιών, και από ειδικές κανάτες με μυτερή βάση που περιέχουν ίχνη τρυγικού οξέος. 

Η τελευταία ανακάλυψη φαρμακευτικών χημικών ουσιών, όπως το όπιο, scamonea, calcochina και εφεδρίνη, καθώς και πολλά κονιάματα σε μπολ από πέτρα για την προετοιμασία καλλυντικών δείχνει ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνάς μας και ότι πολλές άλλες πληροφορίες θα εξαχθούν από τη συνέχιση των ανασκαφών και τις αρχαιομετρικές έρευνες στον Πύργο. 

Αλλά αυτό; Αναφερόμαστε για την εξαιρετική σύνδεση του ελαιολάδου και της μεταλλουργίας που δημιουργεί νέες δυνατότητες για την αρχαία ιστορία της μεταλλουργίας της Μεσογείου, ξεχνώντας ότι στην Ελληνική Μυθολογία έχουμε μια σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και της μεταλλουργίας στον μύθο του Εριχθόνιου, γιου της Αθηνάς και του Ήφαιστου

Τα στοιχεία αυτά κάνουν την περιοχή της ανασκαφής του Πύργου-Μαυροράχης έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο, με σημασία όχι μόνο για την ιστορία της μεταλλουργίας, αλλά για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου που διαδραμάτιζε η παραγωγή και η χρήση ελαιόλαδου στην Πρώιμη-Μέση Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο.

Χάρτης του 2006

Το βιομηχανικό κτίριο στον Πύργο έχει μόνο εν μέρει ανασκαφεί (το 1/4), και δεν είμαστε σίγουροι εάν ήταν οργανωμένο με διοικητικό σύστημα, ή αν ανήκει σε ένα είδος βασιλικού παλατιού. Και φυσικά δεν μπορεί να θεωρείται ως καθρέφτης της ζωής της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο, επειδή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε όλα τα ερείπια από τις προϊστορικές βιομηχανίες του νησιού το 2000 π.Χ., αν και θα μπορούσαν να είναι γνωστές. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες που έφεραν στο φως οι ανασκαφές είναι οι πιο κοινές στο μεσογειακό κόσμο. Ανήκουν στην βαθιά εθνογραφική παράδοση σχεδόν όλων των ανθρώπων των οποίων ο πολιτισμός, τα τελευταία 4000 χρόνια, δημιουργήθηκε με ένα είδος μεσογειακού κοινού υποβάθρου, που αποτελείται από διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες.

Η θέση των κτιρίων που καταστράφηκαν ξαφνικά από το σεισμό, και που προκάλεσαν την εγκατάλειψη του χώρου το 1850 πΧ., μας επιτρέπει να καταγράψουμε πολλά ευρήματα από ελληνικά θραύσματα και την τεχνολογική δραστηριότητα της εποχής.

Συνειδητοποιούμε ότι, η γνώση των ανθρώπων ήταν πολύ προχωρημένη, αν συγκριθεί με την ιδέα και τα στοιχεία που είχαμε πριν από την ανακάλυψη του Πύργου-Μαυροράχης για τις βιομηχανίες των Ελλήνων της Κύπρου το 2000 π.Χ.

Και ήταν πραγματικά έκπληξη να βρεθεί ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα αφιερωμένο στη βιομηχανική δραστηριότητα στο κέντρο οικισμού της Πρώιμης-Μέσης Εποχής του Χαλκού. Η οργάνωση αυτή μαρτυρεί μια σπάνια οργανωμένη δραστηριότητα στο σύστημα της κοινωνίας της εποχής.

Χάρη στο σεισμό έχουμε ένα από τα πιο πλήρη και αρχαιότερα ελαιοτριβεία στον κόσμο, το αρχαιότερο εργαστήρι αρωμάτων στον κόσμο, την πλήρη σειρά των εργασιών χαλκού, το αρχαιότερο δωμάτιο υφαντουργίας που οργανώνεται γύρω από έναν κεντρικό κατακόρυφο αργαλειό και την αίθουσα κατεργασίας και τυποποίησης για το κρασί. Αυτή η ανακάλυψη με τόσα βιομηχανικά στοιχεία δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχουν βρεθεί ποτέ όλα μαζί. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται από το ITABC-CNR για να διερευνήσει τα υλικά που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις επιστημονικές αρχές στην κοινωνία για να βρουν εγκληματίες. Στην περίπτωσή μας οι ένοχοι βρίσκονται στα απομεινάρια προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή ζωή το 2350 π.Χ Κρυμμένα στη σκόνη των αιώνων από την μακρινή εκείνη εποχή .

Τα στοιχεία από την ανασκαφή

Οι ίνες άγριου μεταξιού (πολλές μορφολογίες), με την χρονολόγηση (2000 π.Χ.), είναι το πιο σημαντικό εύρημα. Θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την υπόθεση για την πιθανή γνώση δημιουργίας με μεταξένιων υφασμάτων της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο, που προτείνεται μετά την ανακάλυψη στη Θήρα ενός κουκουλιού από το λεπιδόπτερο που παράγει το μετάξι .

Το Α' Μέρος εδώ, το Β' Μέρος εδώ

Αόρατα Γεγονότα
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'