Τα Windows 10 παρακολουθούν και καταγράφουν τα πάντα

Σύμφωνα με άρθρο του Newsweek, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια χρήστες τρέχουν ήδη Windows 10, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει διαβάσει την Άδεια χρήσης υπηρεσιών και απορρήτου (Οι 45 σελίδες αδειών και απορρήτου που χωρίζονται σε 13 διαφορετικές οθόνες ρυθμίσεων και μια εξωτερική ιστοσελίδα είναι και αυτός ένας λόγος).


Από τη στιγμή που δημιουργείται ο λογαριασμός, αρχίζει η παρακολούθηση. Η εταιρία δηλώνει ότι δεν αποθηκεύει μόνο τις βασικές πληροφορίες του χρήση -όνομα, λεπτομέρειες επαφής, κωδικούς πρόσβασης, δημογραφικές λεπτομέρειες και πιστωτικά στοιχεία – αλλά πηγαίνει ακόμα και πιο βαθιά.  Άλλες πληροφορίες που αποθηκεύονται είναι τα ερωτήματα αναζήτησης στο Bing, οι συζητήσεις με την νέα εφαρμογή ψηφιακού βοηθού Cortana, τα περιεχόμενα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ( μαζί με τις λειτουργίες και τον χρόνο χρήσης) και τα περιεχόμενα των προσωπικών φακέλων. Επιπρόσθετα η Δήλωση Απορρήτου δηλώνει ότι “συλλέγονται και οι πληκτρολογημένες και χειρόγραφες λέξεις” που από τους περισσότερους αναλυτές θεωρείται keylogger, για την Microsoft είναι “για την παροχή εξατομικευμένου λεξικού χρήστη και υπόδειξη πληκτρολόγησης λέξεων και καλύτερη οπτική αναγνώριση χαρακτήρων”.

Σχετικά θέματα:

Όλες αυτές οι πληροφορίες δεν μένουν αναγκαστικά μέσα στην Microsoft. Η εταιρία δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει για τρεις σκοπούς: την παροχή και βελτίωση των υπηρεσιών της, την παροχή εξατομικευμένων προσφορών, και την προβολή στοχευμένης διαφήμισης, που μερικές φορές απαιτείται η κοινή χρήση τους με τρίτους.

Η πολιτική συλλογής δεδομένων της Microsoft δεν είναι όμως έξω από τα συνηθισμένα, μιας και οι περισσότερες εταιρίες κλειστού κώδικα ακολουθούν τον τελευταίο καιρό αυτές τις πρακτικές, Η εταιρία, όπως και οι ανταγωνιστές της δηλώνουν ότι θα παρέχουν το  περιεχόμενο προσωπικών επικοινωνιών και αποθηκευμένων αρχείων, σε έγκυρες νομικές διαδικασίες ( στην τελευταία αναφορά διαφάνειας που δημοσίευσε η Microsoft τον Μάρτιο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρχαν 31,002 κυβερνητικές αιτήσεις για παροχή πληροφοριών και ικανοποίησε το 73,15 % των αιτήσεων για δεδομένα χωρίς περιεχόμενο, και το 3,36 % των αιτήσεων για προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα)

Όσον αφορά προσωπικά εμένα, εγκατέστησα τα windows 10 στις 29 Ιουλίου κανονικά.
Στην αρχή δεν πρόσεξα κάτι περίεργο και αρνητικό.
Ωστόσο την ίδια μέρα πρόσεξα ότι υπήρχε μεγάλη κατανάλωση της CPU.
Βλέποντας της διεργασίας πρόσεξα ότι μια εφαρμογή με το όνομα Runtime broker κατανάλωνε 10-20% της CPU. Προσπάθησα να την κλείσω ωστόσο αυτή ξανάνοιγε μόνη της.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι πολλοί άλλοι χρήστες τόσο των window10 όσο και των windows8.1 είχαν το ίδιο πρόβλημα.
Η εφαρμογή αυτή ουσιαστικά στέλνει συνεχώς πληροφορίες στην Microsoft.
Συνδέεται άμεσα με το microsoft store, αλλά και με το microsoft one drive.
Οπότε, βρήκα τη λύση απενεργοποιώντας αυτές τις 2 εφαρμογές.
Μάλιστα για το microsoft one drive, επέλεξα να μην ενεργοποιείται κατά την εκκίνηση.
Το θέμα με την κατανάλωση της CPU λύθηκε. Ωστόσο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η microsoft δεν εξακολουθεί να με παρακολουθεί.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα windows10 είναι πολύ πιο γρήγορα και σταθερά από τα windows8.

Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. https://privacy.ellak.gr/2015/08/03/i-parakolouthisi-ginete-kathimerinotita-ta-windows-10-parakolouthoun-ke-katagrafoun-ta-panta/
  2. http://www.newsweek.com/windows-10-recording-users-every-move-358952    


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
Σύντομα θα ξεκλειδώσουμε τα σχόλια και θα επιτρέψουμε το τρολάρισμα.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ¨Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να επιτραπεί η καύση των νεκρών στην Ελλάδα;

Τι θεματολογία και event θα προτιμούσατε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις