Γνωρίστε τη Νέα Γη στον Αστερισμό του Κύκνου, τον Κέπλερ 452 β (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Επιστημονική Ομάδα του Τηλεσκοπίου Διαστήματος Kepler της NASA ανακοίνωσε πριν 4 μέρες την ανακάλυψη του πιο όμοιου πλανήτη με τη Γη που βρέθηκε ποτέ. Γνωρίστε τον Κέπλερ 452-β, τον πρώτο προφανώς βραχώδη πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας στην κατοικήσιμη ζώνη.


Ο καλλιτέχνης απεικονίζει μία πιθανή απεικόνιση του πλανήτη Kepler 452β, ο πρώτος παγκοσμίως με μέγεθος όμοιο με της Γης, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου που είναι παρόμοιο με τον Ήλιο μας.

"Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ανακάλυψη του Κέπλερ 452β: τον πρώτο μικρό πλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου τύπου G σαν τον Ήλιο μας", δήλωσε ο αναλυτής δεδομένων του τηλεσκοπίου Κέπλερ, Jon Jenkins σε τηλεδιάσκεψη της NASA στις 23 Ιουλίου 2015 το απόγευμα. "Η Γη είναι λίγο λιγότερο μοναχική, επειδή υπάρχει ένα νέο παιδί στη γειτονιά στη διπλανή πόρτα".

Ο Κέπλερ 452-β περιστρέφεται γύρω από το άστρο του είναι τόσο καυτό όσο ο ήλιος μας, 10% φωτεινότερος και 20% μεγαλύτερος,-σε μια τροχιακή ακτίνα μόλις 5% μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Ένας χρόνος στον Κέπλερ 452-β διαρκεί 385 γήινες ημέρες. Ο πλανήτης είναι περίπου 60% μεγαλύτερος της Γη, ο μικρότερος αναλογικός με τη Γη πλανήτης που βρέθηκε ποτέ στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου σαν τον Ήλιο. Προηγούμενη έρευνα για «υπερμεγέθης πλανήτες σαν τη Γη, όπως ο Κέπλερ 452-β δείχνει ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο Κέπλερ να είναι βραχώδεις. Αν είναι ένα βραχώδης κόσμος, θα ζυγίζει περίπου 5 γήινες μάζες, δίνοντας του μια βαρύτητα επιφάνειας περίπου 2g.

Ο Κέπλερ 452-β θα μπορούσε να έχει μια παχιά, νεφελώδη ατμόσφαιρα και ηφαιστειακή δραστηριότητα.


Ακόμη πιο συναρπαστικό από τον ίδιο τον πλανήτη Κέπλερ 452-β είναι το γεγονός ότι αυτός ο κόσμος έχει περάσει έξι δισεκατομμύρια χρόνια στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του. Όπως ο Jenkins επεσήμανε, "Αυτός είναι σημαντικός χρόνος για να προκύψει ζωή, κάπου στην επιφάνειά του ή στους ωκεανούς θα πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες".

O Κέπλερ 452-B είναι περίπου 1500 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από τη Γη. Αν ήταν στο μέγεθος της Γης, ο πλανήτης γερνώντας, λόγω του άστρου που τον φωτίζει, θα μπορούσε να είναι στο σημείο στην εξέλιξή τους (πλανήτη και άστρου), όπου το υγρό νερό θα εξατμιζόταν γρήγορα από την επιφάνεια του πλανήτη. Όμως, λόγω της μεγαλύτερης μάζας του, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο Κέπλερ-452 β μπόρεσε να συνεχίσει να κρατήσει το υγρό νερό για τα επόμενα 500 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του 452-β εκθρονίζει τους Κέπλερ-438β και Κέπλερ-442β, τους προηγούμενους δύο πιο όμοιους με τη Γη, πλανήτες μέχρι σήμερα. Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι μικρότεροι από τον 452-β, ο 438 β και ο 442 β έχουν τροχιά, σε Μ και Κ τύπου αστέρια αντίστοιχα.

Δείτε επίσης:


Από τότε που το τηλεσκόπιο Kepler ξεκίνησε το 2009, δώδεκα πλανήτες με λιγότερο από δύο φορές το μέγεθος της Γης έχουν ανακαλυφθεί στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους. Αυτοί οι πλανήτες παρίστανται γραφικώς σε σχέση με τη θερμοκρασία του αστεριού τους και σε σχέση με την ποσότητα της ενέργειας που λαμβάνουν από το άστρο τους στη τροχιά τους σε μονάδες Γη. Οι φωτεινές και σκοτεινές περιοχές δείχνουν σκιασμένη τη συντηρητική και αισιόδοξη κατοικήσιμη ζώνη. Τα μεγέθη των μπλε δίσκων δείχνουν τα μεγέθη αυτών των εξωπλανητών σε σχέση ο ένας με τον άλλο και με την εικόνα της Γης, της Αφροδίτης και του Άρη, τοποθετήθηκε σε αυτό το διάγραμμα  αναφορά. Η φωτογραφία από τη NASA Ames / N. Batalha και W. Stenzel.

Κέπλερ 452-b ανακαλύφθηκε, ενώ αξιολογούνταν διάσπαρτα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο Κέπλερ μεταξύ του 2009 και του 2013. Μέχρι στιγμής, αυτός είναι ο μόνος γνωστός κόσμος στο σύστημά του, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου. Εμείς δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί σύντομα, αλλά είναι συναρπαστικό να φανταστεί κανείς ότι πολύ μακριά στα όρια του χώρου, ένας κόσμο πολύ όμοιος με τον δικό μας μπορεί να υπάρχει πραγματικά. Ίσως χιλιάδες κόσμοι.

Δύο Δεκαετίες Ανακαλύψεων

Πριν από δύο δεκαετίες, ο αστροφυσικός Didier Queloz (τώρα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τότε ήταν υποψήφιος διδάκτορας ), συγκλόνισε τον κόσμο της αστρονομίας όταν κατά λάθος ανακάλυψε έναν πλανήτη δύο φορές τη μάζα του Δία σε τροχιά κοντά στο αστέρι 51 του Πηγάσου. Ήταν ο πρώτος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον ήλιο και έγινε το πρότυπο για μια κατηγορία πλανητών, γνωστή σήμερα ως "Καυτός Δίας" δηλαδή αέριοι γίγαντες. Κατά την επόμενη δεκαετία, πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, συνέχισαν να ανακαλύπτονται καθώς οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν μια ποικιλία εργαλείων ανίχνευσης για να συλλάβουν τις εξασθενημένες εικόνες των μεγάλων πλανητών σε τροχιά γύρω από τα μητρικά τους αστέρια. Κανένας από αυτούς τους κόσμους δεν ήταν καλός υποψήφιος ως κατοικήσιμος αλλά η ανακάλυψή τους, ωστόσο, βοήθησε να ξαναγράψουμε την αντίληψη μας για τη διαμόρφωση του κοσμικού τοπίου.

Στη συνέχεια, το 2009, ξεκίνησε το κυνήγι εξωπλανητών από την αποστολή Kepler NASA ξεκίνησε σε ηλιοκεντρική τροχιά (τροχιά γύρω από τον ήλιο μας). Η αποστολή, με σκοπό να πάρει μια κοσμική «απογραφή» του Βραχίονα του Κύκνου στον Γαλαξία μας, εντοπίζει πλανήτες με φωτομετρία διαμετακόμισης. Αυτό συνεπάγεται τη μέτρηση μια αμυδρής βουτιάς στο φως του άστρου καθώς ένας πλανήτης σε τροχιά διασχίζει την πορεία του στην γραμμή του οπτικού πεδίου του Κέπλερ. Τέτοια γεγονότα είναι τόσο σπάνια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς η αλλαγή στο φως των άστρων που προκαλείται από έναν πλανήτη είναι εντελώς απειροελάχιστη. Αλλά με ένα φωτόμετρο χίλιες φορές πιο ακριβές από οτιδήποτε κατασκευάστηκε πριν, και έξω από το σύννεφο απόκρυψης της ατμόσφαιράς μας, το τηλεσκόπιο Κέπλερ ανέλαβε την πρόκληση.

Και οι ανακαλύψεις άρχισαν να ρέουν κυριολεκτικά, το κοσμικό πέπλο μας ήρθη και ο Kepler ανακάλυψε δεκάδες, μετά εκατοντάδες κόσμους. Ορισμένοι από αυτούς ήταν βραχώδεις υπερμεγέθης πλανήτες όμοιοι με τη Γη στην -όχι πολύ ζεστή, όχι πολύ κρύα - κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους. Η πρώτη αποστολή του Kepler, το 2009-2013, επιβεβαίωσε πάνω από 1.000 πλανήτες, συμπεριλαμβανομένων 11 πλανητών με μέγεθος κάτι λιγότερο από δύο φορές το μέγεθος της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου σαν τον Ήλιο μας. Κόσμοι που θα μπορούσαν, να είναι ίσως απλώς λιμάνια υγρού νερού και ζωής.

Επεκτείνοντας τη μικρή κοσμική απογραφή του Κέπλερ, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι τώρα υπάρχουν πιθανώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια κόσμοι στο γαλαξία μας -τουλάχιστον ένας για κάθε άστρο. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό εύρημα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από πενήντα χρόνια, η έννοια τυχόντων εξωηλιακών πλανητών ήταν αρκετά ριζοσπαστική.

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς παρακολούθησης, το Κέπλερ έχασε δύο κρίσιμους τροχούς αντίδρασης από το διαστημικό σκάφος του, που αποσταθεροποιούν το τηλεσκόπιο και το καθιστούν ανίκανο να συνεχίσει να κοιτάζει σταθερό, τους μακρινούς στόχους του. Αλλά όλα τα άλλα υλικά του διαστημικού σκάφους παρέμειναν άθικτα και έτσι η NASA αποφάσισε ότι θα συνεχίσει την αποστολή Kepler, με δύο τροχούς αντί για τέσσερις.

Τον Ιούνιο του 2014, η αποστολή K2 άρχισε να λειτουργεί πλήρως, ανακτώντας φωτομετρική ακρίβεια παρόμοια με εκείνη της αρχικής αποστολής. Από το 2014, το Κέπλερ επισήμανε το ίδιο κοντά στο επίπεδο της εκλειπτικής, διαδοχικά παρατηρώντας διαφορετικά πεδία σε ένα ευρύ φάσμα από γεωγραφικά πλάτη τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ουρανό. Μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση, η Κ2 είχε επιβεβαιώσει 22 εξωηλιακούς πλανήτες. Ανάμεσα τους και οι (πρώην) δύο πιο όμοιοι με την Γη πλανήτες ως σήμερα, ο Κέπλερ-438β και Κέπλερ-442β.


Εδώ είναι όλοι οι όμοιοι πλανήτες μετά την ανακάλυψη του Κέπλερ 452-β


Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τελευταίες ανακαλύψεις του Kepler εδώ.

Συγγραφή-Έρευνα-Μεταφράσεις κι Επιμέλεια κειμένων Περικλής Παπαδόπουλος 
για τα Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://io9.com/kepler-has-spotted-two-of-the-most-earth-like-planets-y-1678040231#_ga=1.53981352.1290406041.1436229063
  2. http://keplerscience.arc.nasa.gov/K2/
  3. http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/eclip.html

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο σύνδεσμος μας.

Το έργο με τίτλο Γνωρίστε τη Νέα Γη στον Αστερισμό του Κύκνου, τον Κέπλερ 452 β (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'