Ηλιακή λάμπα από πλαστικό μπουκάλι -Πως να την φτιάξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 2002, ένας Bραζιλιάνος μηχανικός είχε μια στιγμή έμπνευσης, η οποία προέκυψε καθώς έψαχνε τρόπο να φωτίσει το σπίτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα -χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο παρά πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με νερό και μια μικροσκοπική ποσότητα χλωρίνης. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η καινοτόμα εφεύρεση του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και τώρα σε εκατομμύρια σπίτια. Κάθε μέσο μπουκάλι αποδίδει το ίδιο με λαμπτήρα 50 watt.


Για τους ανθρώπους, το φως του ήλιου και η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος [1], από τη γέννηση ως το θάνατο. "Οι άνθρωποι χτίζουν χιλιάδες μονάδες βιταμίνης D μέσα σε λίγα λεπτά με ολόσωμη έκθεση στο φως του ήλιου. Από ό, τι γνωρίζουμε από τη φύση, είναι απίθανο ένα τέτοιο σύστημα να εξελίχθηκε στην τύχη", δηλώνει ο Δρ. John Cannell, εκτελεστικός διευθυντής, του συμβουλίου για τη βιταμίνη D. Χρειαζόμαστε το φυσικό φως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας μας.

Πώς λειτουργεί η Ηλιακή Λάμπα Μπουκαλιού;

Η λάμπα μπουκαλιού λειτουργεί κατά την διάρκεια της μέρας και όχι της νύχτας με σκοπό να φωτίζει εσωτερικούς χώρους κάνοντας ιδιαίτερη οικονομία.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί; Πρόκειται για διάθλαση του φωτός του ήλιου, εξηγεί ο Moser, καθώς γεμίζει ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι δύο λίτρων.

"Προσθέστε δύο καπάκια χλωρίνης για την προστασία του νερού, ώστε να μην γίνει πράσινο (από τα φύκια). Όσο καθαρότερο το μπουκάλι, τόσο το καλύτερα", προσθέτει.

Διπλώστε το πρόσωπό του σε ένα ύφασμα κάνοντας μια τρύπα σε ένα κεραμίδι ή πλακάκι της οροφής, με ένα τρυπάνι. Στη συνέχεια, από τα κάτω προς τα πάνω, ωθούμε τη φιάλη στην πρόσφατα φτιαγμένη οπή.

"Προσαρμόζετε το μπουκάλι με πολυεστερική ρητίνη ώστε ακόμα και όταν βρέχει, η οροφή να μην έχει διαρροές -Ούτε μια σταγόνα"


"Ένας μηχανικός ήρθε και μέτρησε το φως", λέει. "Εξαρτάται από το πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος, αλλά είναι περισσότερο ή λιγότερο 40 έως 60 βατ", λέει.

Η έμπνευση για τη "λάμπα Moser" του ήρθε κατά τις συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα το 2002. «Τα μόνα μέρη που είχαν ενέργεια ήταν τα εργοστάσια, δεν είχαν τα σπίτια του κόσμου», λέει, μιλώντας για την πόλη όπου ζει, την Uberaba , στη νότια Βραζιλία.

Ο Moser και οι φίλοι του άρχισαν να αναρωτιούνται πώς θα σημάνουν συναγερμό, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αν πέσει ένα μικρό αεροπλάνο, έχοντας στο μυαλό τους μια κατάσταση που δεν είχαν ξαναζήσει.

Ο προϊστάμενος του τότε, του πρότεινε να πάρει ένα πεταμένο πλαστικό μπουκάλι, γεμίζοντάς το με νερό και να το χρησιμοποιήσει ως φακό εστιάζοντας τις ακτίνες του ήλιου στο ξερό χορτάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια φωτιά, ως μήνυμα προς τους διασώστες.
Αυτή η ιδέα κόλλησε στο κεφάλι του Moser -που άρχισε να παίζει τριγύρω, γεμίζοντας μπουκάλια και κάνοντας κύκλους διαθλασμένου φωτός.

Δείτε επίσης:
Πως να Χτίσετε Σπίτι από Πλαστικά Μπουκάλια με Ελάχιστο Κόστος (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Σύντομα κατέληξε στη λάμπα.

«Δεν είχα κάνει κανένα κατασκευαστικό σχέδιο», λέει.

"Είναι ένα θεϊκό φως. Ο Θεός έδωσε τον ήλιο για όλους και το φως είναι για όλους. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να εξοικονομεί χρήματα. Δεν μπορείτε να πάθετε ηλεκτρικό σοκ από αυτή τη λάμπα και δεν κοστίζει ούτε ένα λεπτό".

Ο Moser έχει εγκαταστήσει τους λαμπτήρες μπουκάλια σε γειτονικά σπίτια και το τοπικό σούπερ μάρκετ.

Ενώ κερδίζει μερικά δολάρια από την εγκατάσταση τους, είναι προφανές από το απλή σπίτι του και το αυτοκίνητό του -μοντέλο 1974- ότι η εφεύρεσή του δεν τον έκανε πλούσιο. Αυτό που του έχει δώσει είναι μια μεγάλη αίσθηση υπερηφάνειας.

"Υπήρξε ένας άνθρωπος που εγκατέστησε τις λάμπες και μέσα σε ένα μήνα είχε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για τα βασικά πράγματα για το παιδί του, το οποίο ήταν έτοιμο να γεννηθεί. Μπορείτε να το φανταστείτε;" λέει.

Η Carmelinda, η σύζυγος του Moser για 35 χρόνια, λέει ότι ο σύζυγός της ήταν πάντα πολύ καλός στο να κάνει τα μαστορέματα στο σπίτι, όπως ορισμένα ωραία ξύλινα κρεβάτια και τραπέζια.

Αλλά δεν είναι η μόνη που θαυμάζει την εφεύρεση του λαμπτήρα του. Ο Illac Angelo Diaz, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος MyShelter στις Φιλιππίνες, είναι άλλος ένας.

Το MyShelter ειδικεύεται στην εναλλακτική κατασκευή και δημιουργίας σπιτιών χρησιμοποιώντας βιώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, όπως μπαμπού, ελαστικά και χαρτί.

«Είχαμε τεράστιες δωρεές σε ποσότητες μπουκαλιών», λέει.

"Γι 'αυτό και τα γεμίζαμε με λάσπη και χτίζαμε τοίχους, ή τα γεμίζαμε με νερό για να κάνουμε τα παράθυρα".

"Όταν προσπαθούσαμε να προσθέσουμε περισσότερα, κάποιος είπε: «Γεια σου, κάποιος έχει κάνει κάτι στη Βραζιλία, ο Alfredo Moser τα βάζει στις στέγες..."

Ακολουθώντας τη μέθοδο του Moser, το MyShelter άρχισε να φτιάχνει τις λάμπες τον Ιούνιο του 2011. Τώρα εκπαιδεύει ανθρώπους να δημιουργούν και να εγκαθιστούν τα μπουκάλια λάμπες, προκειμένου να κερδίζουν ένα μικρό εισόδημα.

Στις Φιλιππίνες, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και η ηλεκτρική ενέργεια είναι ασυνήθιστα ακριβά, η ιδέα έχει πραγματικά απογειωθεί, οι λαμπτήρες Moser έχουν πλέον τοποθετηθεί σε 140.000 σπίτια.

Ακόμη και το WikiHow [2] δείχνει πόσο εύκολα μια ηλιακή λάμπα από μπουκάλι μπορεί να φτιαχτεί και να εγκατασταθεί. "Για να προσθέσει φως σε μια προσωρινή κατασκευή ή παιδικό σταθμό, μια ηλιακή λάμπα από μπουκάλι μπορεί να γίνει εύκολα μόδα", γράφει.

Η ιδέα έχει επίσης πιάσει σε περίπου 15 άλλες χώρες, από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, ως την Τανζανία, την Αργεντινή και τα Φίτζι.

Ο Diaz λέει ότι μπορούμε να βρούμε τους λαμπτήρες Moser λαμπτήρες σε ορισμένες απομακρυσμένες νησιωτικές κοινότητες. «Λένε, "Λοιπόν, απλά το είδαμε από το γείτονά μας και μας φάνηκε σαν καλή ιδέα"».

Οι άνθρωποι στις φτωχές περιοχές μπορούν επίσης να καλλιεργούν τρόφιμα σε μικρά υδροπονικά αγροκτήματα, χρησιμοποιώντας το φως που παρέχεται από τις λάμπες με τα μπουκάλια, λέει.

Συνολικά, ο Diaz εκτιμά ότι, ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα επωφεληθούν από τις λάμπες ως το επόμενο έτος.

"Ο Alfredo Moser άλλαξε τις ζωές σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, νομίζω για πάντα", λέει.

"Είτε πάρει το βραβείο Νόμπελ είτε όχι, θέλουμε να ξέρει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που τον θαυμάζουν γι' αυτό που έκανε".

Μήπως ο ίδιος ο Moser φανταζόταν ποτέ ότι η εφεύρεσή του θα είχε τέτοιες επιπτώσεις;

"Δεν το είχα φανταστεί ποτέ. Όχι," λέει ο Moser, κουνώντας το κεφάλι συγκινημένος.

"Είναι τρομακτικό όταν το σκέφτεσαι".




Έρευνα-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://preventdisease.com/news/10/021110_mal-illumination_major_pathology_factor.shtml
  2. http://www.wikihow.com/Make-a-Solar-Bottle-Bulb
  3. http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8036.html
  4. http://www.preventdisease.com/cgi-bin/cornews11/viewnews.cgi?id=EupkyyplAAiymcVTte


Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ηλιακή λάμπα από πλαστικό μπουκάλι -Πως να την φτιάξεις (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'