Εξερεύνηση στο Ερειπωμένο Εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

To Οδοιπορικόν μας έστειλε τα νέα Βίντεο από τις εξερευνήσεις του. Αυτή τη φορά το περίφημο δίδυμο εξερευνά το ερειπωμένο εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, για το οποίο τόσα έχουν ακουστεί για φαντάσματα και οντότητες.
Η ιστορία πίσω από τον θρύλο

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1909 σε μια περιορισμένη έκταση από µία οµάδα τραπεζιτών και βιοµηχάνων με επικεφαλής τον χηµικό Ν. Κανελλόπουλο, που ίδρυσαν την "Ανώνυµη Ελληνική Εταιρεία Χηµικών Προϊόντων και Λιπασµάτων". Mετά το 1922 το εργοστάσιο που παρήγαγε οξέα, χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιγαντώθηκε και έγινε από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Το 1947 τα Λιπάσματα πέρασαν από τον Κανελλόπουλο στα χέρια ενός άλλου γνωστού επιχειρηματία της εποχής, του Πρόδροµου Μποδοσάκη και εντάχθηκαν στις υπό ανασυγκρότηση εταιρείες που χρηµατοδοτήθηκαν από το αμερικάνικο Σχέδιο Marshal. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η εταιρεία πέρασε στα χέρια του ανηψιού του Μποδοσάκη Αλέξανδρου που εκτελέστηκε από την “ΕΟ 17 Νοέμβρη”.

Το 1992 η εταιρεία Ελληνικά Χηµικά Προϊόντα και Λιπάσµατα εξαγοράστηκε εξαιτίας των χρεών της από την Εθνική Τράπεζα και πέρασε στην ιδιοκτησία της θυγατρικής της "Πρότυπος Κτηµατική και Τουριστική Α.Ε.” Το 1999 το εργοστασιακό συγκρότημα έπαυσε οριστικά τη λειτουργία του. Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών του κατεδαφίστηκε το 2003 κι ο χώρος ισοπεδώθηκε. Ο πρώτος όρμος μετά τα Λιπάσματα ονομάζεται όρμος Σφαγείων, γιατί εκεί ήταν τα σφαγεία του Πειραιά και ο επόμενος όρμος Δραπετσώνας. Εκεί είχαν μέχρι πρόσφατα τις εγκαταστάσεις τους οι εταιρίες πετρελαιοειδών αρχικά της SHELL κι αργότερα της ΒΡ.

Δείτε το πρώτο μέρος της εξερεύνησης του Οδοιπορικού παρακάτω


Το πρώτο μέρος αλλά και περισσότερες από τις εξερευνήσεις του Οδοιπορικού μπορείτε να δείτε στο
http://toodoiporikon.blogspot.gr/2015/01/blog-post_26.html

Δείτε επίσης:

Άλλες εξερευνήσεις του Οδοιπορικού:

Στο δεύτερο μέρος το Οδοιπορικόν εξερευνά όσο πιο εξονυχιστικά γίνεται και τα δύο εναπομείναντα κτίρια του χώρου του άλλοτε εργοστασίου λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

Το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο βιομηχανικό τοπίο των 2 κτιρίων είναι ιδιαίτερα επιβλητικό αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνη η εξερεύνηση του. Η οροφή που αποτελείτε από τα εναπομείναντα ελάσματα τσίγκου ξηλώνονται κυριολεκτικά από τον αέρα και οι σιδεριές που στέκονται διαλύονται από την οξείδωση που έχουν υποστεί από την μακρά έκθεση τους στα καιρικά στοιχεία, τα δε τοιχώματα των κτιρίων και αυτά με την σειρά τους αποσυντίθενται από την διάβρωση.

Τα περισσότερα δωμάτια και χώροι είναι γεμάτοι με σανίδες και σκουπίδια αλλά και απομεινάρια της άλλοτε παλαιάς λειτουργίας του εργοστασίου.

Ο χώρος έχει τεράστιο ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς όπως η αρχιτεκτονική των 2 κτιρίων που εκφράζουν την τεχνοτροπία στην κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων ενός αιώνα σχεδόν,όπως επίσης και στο θέμα της νεότερης ιστορίας της περιοχής της Δραπετσώνας αφού απασχόλησε εργασιακά για δεκάδες χρόνια τους κατοίκους της αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών.

Δείτε το δεύτερο μέρος της εξερεύνησης του Οδοιπορικού παρακάτω



Αόρατα Γεγονότα
Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://toodoiporikon.blogspot.gr/2015/01/blog-post_26.html
https://www.youtube.com/channel/UCpLErpjhSAEyYf5dDWOokDg

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'