Για πρώτη φορά τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισραηλινή πρεσβεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, πριν από έναν περίπου χρόνο, στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, βρίσκεται πίσω από την ένοπλη ενέργεια εναντίν της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα. Στο συμπέρασμα αυτόν κατέληξαν οι διωκτικές αρχές μετά τη βαλλιστική εξέταση η οποία έδειξε πως τα δύο καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της πρεσβείας του Ισραήλ είναι τα ίδια με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στις 30 Δεκεμβρίου 2013 στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».


Οι δύο ενέργειες πάντως που σημειώθηκαν το τελυταίο 48ωρο και παραπέμπουν σε ενέργειες ένοπλης βίας έχουν σημάνει συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία διξάγει εκτεταμένες έρευνες με στόχο να αποκαλύψει τους δράστες, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποδόσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής άγνωστοι πυροβόλησαν με δυο καλάσνικοφ κατά του κτιρίου της πρεσβείας του Ισραήλ χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στον τοίχο και σε παράθυρα.

Είχε προηγηθεί επίθεση με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, που ωστόσο δεν εξεράγη, στο ΑΤΜ του υποκαταστήματος της Eurobank στο Χαλάνδρι.

Η επίθεση σε βάρος της πρεσβεάις του Ισραήλ με καλάσνικοφ συσχετίζοταν από την πρώτη στιγμή από τις διωκτικές αρχές με την επίθεση που είχε σημειωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, αλλά είναι η πρώτη φορά που στόχος γίνεται η πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας.

Το Δεκέμβρη 2013 άγνωστοι με δυο καλάσνικοφ πυροβόλησαν στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» η οποία είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι: «Μέχρι στιγμής από τον χώρο έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ όπου τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστοι προέβησαν σε ρίψη πυροβολισμών έχουν περισυλλεγεί 54 κάλυκες 7,62 mm καλάσνικοφ. Δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου. Η αυτοψία συνεχίζεται. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, στο χτύπημα θα πρέπει να πήραν μέρος τουλάχιστον τέσσερα άτομα τα οποία επέβαιναν σε δυο μοτοσικλέτες με τους συνεπιβάτες να πυροβολούν κατά της πρεσβείας με καλάσνικοφ. Τα άτομα αυτά προσέγγισαν το σημείο κινούμενοι στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισίας στο ρεύμα ανόδου προς Μαρούσι.

Στάθηκαν λίγο μετά τη διασταύρωση με την λεωφόρο Κατεχάκη και πυροβόλησαν από την απέναντι πλευρά κατά του κτιρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συνεπιβάτες κρατώντας τα καλάσνικοφ να αποβιβάστηκαν από τις μοτοσικλέτες και να πυροβόλησαν κατά του κτιρίου. Όπως διαπιστώθηκε οι ζημιές από τους πυροβολισμούς προκλήθηκαν στη γωνία του κτιρίου και στη πρόσοψη προς τη λεωφόρο Κηφισίας.


Τους ήχους από τους πυροβολισμούς άκουσε ο αστυνομικός που ήταν σκοπός στην πρεσβεία και έμεινε εντός του κουβουκλίου του ενημερώνοντας παράλληλα τους συναδέλφους του. Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή προσπαθώντας να εντοπίσουν στοιχεία.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας στο twitter: «Χτες η Πρεσβεία του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. στον χειρισμό της υπόθεσης». Στη πρεσβεία του Ισραήλ μετέβει στις 10.30 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δηλωσε ότι

«Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα. Η πολιτεία είναι απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών στην οποία σημειώνονται τα εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα σήμερα τα ξημερώματα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να διασφαλίσει την προστασία όλων των Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης εφαρμόζονται, βεβαίως, και στην περίπτωση της Πρεσβείας του Ισραήλ, η συνεργασία της Ελλάδας με το οποίο δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές έσπευσαν στην Πρεσβεία του Ισραήλ για την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία. Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό, σημειώνει.

Αόρατα Γεγονότα
Αναδημοσίευση από το Hit&Run

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'