Ποντίκια που έχουν μερικώς ανθρώπινο εγκέφαλο

Με την έγχυση ανθρώπινων κυττάρων σε νεογνά ποντικών, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ποντίκια των οποίων οι εγκέφαλοι είναι κατά ένα μέρος ανθρώπινοι. Αυτά τα υβριδικά ποντίκια αναπτύχθηκαν για να είναι πιο έξυπνα από ότι τα άλλα, με πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και νόησης.

Αν και αυτό μπορεί να σας ακούγεται σαν την πλοκή μιας τρομερής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του στυλ "Ο πλανήτης των πιθήκων"- εδώ έχουμε τον "πλανήτη των ποντικών" ή "Τhe Pinky and the Brain", οι ερευνητές ελπίζουν να συγκεντρώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες από αυτά τα πειράματα. Για παράδειγμα, τη μελέτη των παθήσεων του εγκεφάλου σε ολόκληρους οργανισμούς και όχι σε απομονωμένα κύτταρα, οι ερευνητές θα κατανοήσουν καλύτερα το πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες και την πρόοδο της ασθένειας.


Στη μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο The Journal of Neuroscience, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center ξεκίνησαν από την απομόνωση ανώριμων νευρογλοιακών κυττάρων από παραχωρημένα ανθρώπινα έμβρυα. Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι ένας από τους δύο κύριους τύπους κυττάρων που δημιουργούν το νευρικό σύστημα, το άλλο είναι οι νευρώνες. Τα νευρογλοιακά εκτελούν μια ποικιλία ρόλων στο νευρικό σύστημα, όπως η παροχή υποστήριξης και προστασίας των νευρώνων, αλλά σε αντίθεση με τα νευρικά κύτταρα δεν συμμετέχουν άμεσα στην ηλεκτρική σηματοδότηση, η οποία είναι μια μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούν για τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια εγχέουν αυτά τα κύτταρα στους εγκεφάλους των νεογνών ποντικών , όπου βρέθηκε ότι διαφοροποιούνται σε νευρογλοιακά κύτταρα σχήματος αστεριού που ονομάζονται αστροκύτταρα. Αυτά τα μεγάλα κύτταρα, τα οποία είναι ο πιο κοινός τύπος των νευρογλοιακών κυττάρων, τυλίγουν τις θαμνώδεις έλικες τους γύρω από τις συνάψεις, τις ενεργές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, μέσω των οποίων περνούν χημικά ή ηλεκτρικά σήματα ροής. Με τον τρόπο αυτό, τα αστροκύτταρα παρέχουν υποστήριξη στους γειτονικούς νευρώνες και επίσης ενισχύουν τις συναπτικές συνδέσεις τους, που σημαίνει ότι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη συνειδητή σκέψη.

Δείτε επίσης:


Μέσα σε μόλις ένα έτος, τα αστροκύτταρα είχαν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ ώστε να μετατοπίζουν τα φυσικά κύτταρα, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί κυττάρων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να είναι σε μεγάλο βαθμό και μερικές φορές εξ ολοκλήρου, ανθρώπινης προέλευσης. Τα κύτταρα τελικά έφτασαν τα 12 εκατομμύρια, αλλά σταμάτησαν να αναπαράγονται μόνο επειδή έφτασαν τα φυσικά όρια του χώρου.

"Μπορούσαμε να δούμε τα ανθρώπινα κύτταρα να καταλαμβάνουν όλο το χώρο", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Steven Goldman στο New Scientist. "Φαινόταν σαν τα κύτταρα ποντικού να εκκενώνουν τον χώρο".

Επειδή τα ανθρώπινα αστροκύτταρα είναι δραματικά μεγαλύτερα από τα αστροκύτταρα ποντικού και έχουν 100 φορές περισσότερες προεξοχές, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα θα μπορούσαν να συντονίσουν τη σηματοδότηση στο νευρικό δίκτυο πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι τα μητρικά κύτταρα. Αυτό έδωσε ουσιαστικά στο μυαλό τους μια αναβάθμιση, αλλά δεν κάνουν τα ζώα, πιο ανθρώπινα.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εκτέλεσαν διάφορες γνωστικές δοκιμασίες και δοκιμασίες μνήμης για τα ποντίκια και τα συνέκριναν με τα κοινά ποντίκια, το οποίο αποκάλυψε ότι ήταν σημαντικά πιο έξυπνα από ότι οι συνομήλικοί τους. Μία δοκιμή έδειξε ακόμη ότι η μνήμη τους ήταν τέσσερις φορές καλύτερη από τα κοινά ποντίκια. "Ήταν επιβλητικές συνέπειες", παρατήρησε ο Goldman.

Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν τα κύτταρα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στα ποντίκια, όπως κάνουν στους ανθρώπους, αλλά έχουν προγραμματίσει περισσότερη δουλειά ώστε να μάθουν πώς τα κύτταρα επηρεάζουν τη μνήμη και τη μάθηση. Έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό ανθρωπίνων κυττάρων σε εγκεφάλους αρουραίων, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσουν πρωτεύοντα θηλαστικά όπως ο πίθηκος για λόγους δεοντολογίας και επικινδυνότητας.

Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.newscientist.com/article/dn26639-the-smart-mouse-with-the-halfhuman-brain.html
  2. http://www.ucl.ac.uk/cdb/research/jessenmirsky/publications/IntJBiochem.pdf
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10869/
  4. http://web.mit.edu/newsoffice/2008/astrocytes-0619.html
  5. http://www.jneurosci.org/content/34/48/16153.abstract

Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ποντίκια που έχουν μερικώς ανθρώπινο εγκέφαλο από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'